Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

14.3 Kap. 1351 Persontransport med tog

Regjeringen har besluttet å gjeninnføre el-avgift med virkning fra 1. juli 2004. Dette har bl.a. betydning for jernbanetransport, som får økte kostnader. I det økonomiske opplegget mellom staten og NSB AS for 2004, er det lagt til grunn at NSB vil opprettholde nattogene. De økonomiske lettelsene som følger av innføring av 6 pst. merverdiavgift for persontransport fra 1. mars 2004 er en viktig del av dette opplegget. Som følge av trafikksvikt og at gjeninnføringen av el-avgift vil gi NSB økte kostnader, foreslås bevilgningen økt med 20 mill. kroner, fra 1 416 mill. kroner til 1 436 mill. kroner. Departementet legger fortsatt til grunn at nattogene vil bli opprettholdt.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag om å øke bevilgningen under kap. 1351 post 70 med 20,0 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at transportselskaper som driver i et marked må til enhver tid tilpasse sin drift til trafikksvikt og de avgifter Stortinget pålegger dem, NSB er intet unntak. På denne bakgrunn går disse medlemmer imot Regjeringens forslag om økte overføringer til NSB.