Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

11.6 Kap. 920 Norges forskningsråd

For å finne rom for nødvendige tilleggsbevilgninger foreslås det å redusere bevilgningen under kap. 920 post 50 med 13,5 mill. kroner.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Kystpartiet, viser til avtalen om revidert nasjonalbudsjett mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet, omtalt i denne innstilling i kapittel 1.3, og går derfor imot Regjeringens forslag om å redusere kap. 920 post 50 med 13,5 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet mener at for å sikre sysselsetting og vekst på lang sikt, er det er nødvendig å satse på forskning og på å legge til rette for nyskaping og innovasjon. Disse medlemmer mener at dagens situasjon med fortsatt høy arbeidsledighet og kostnadsproblemer i konkurranseutsatt sektor, tilsier at det ikke bør kuttes i bevilgningen til næringsrettet forskning.

Disse medlemmer viser videre til Innst. S. nr. 8 (2003-2004) hvor næringskomiteen uttaler følgende:

"Komiteen viser til Fiskeridepartementets tildelingsbrev til Norges Forskningsråd for 2004, hvor det bes om at det legges til rette for at satsingen på kveite i Bodø kan realiseres innenfor de opprinnelige bestemte rammer og forutsetninger. Komiteen ber departementet i samarbeid med Norges Forskningsråd sørge for at denne satsingen gjennomføres, og at de mål som er satt for kveitesatsingen, gjennomføres."

Disse medlemmer vil understreke at en nasjonal satsing på et avlsprogram for kveite i Bodø skal gjennomføres etter opprinnelige planer og at det bør være rom for dette når bevilgningene til Norges forskningsråd nå ikke reduseres.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet registrerer at Regjeringens forslag til svekkelse av satsingen på forskning, utvikling og innovasjon midt i budsjettperioden står i kontrast til de intensjoner som tidligere har vært signalisert. Kuttene i revidert skjer bl.a. på grunn av en lavere skatteinngang enn beregnet. Disse medlemmer kan ikke stille seg bak en rekke kutt i forskning, utvikling og innovasjon for å finansiere uventede negative effekter av regjeringens skatteletter.

Disse medlemmer går imot forslaget om å redusere kap. 920 post 50 med 13,5 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er viktig for en positiv bærekraftig utvikling i norsk næringsliv at bevilgninger til forsk­ning opprettholdes. Disse medlemmer understreker at stabile rammebetingelser er en forutsetning for at målrettet forskningsinnsats skal kunne gi resultater.