Etterretningstjenesten
Forsvarets etterretningstjeneste skiftet 1. august 2003 navn til Etterretningstjenesten, i forbindelse med omorganiseringen av stabs- og ledelsesfunksjonene i Forsvaret. Det ble ikke gjort endringer i tjenestens oppgaver eller tilknytningen til Forsvaret.
Utvalget har i 2003 gjennomført 2 inspeksjoner i Etterretningstjenesten sentralt og av Etterretningstjenestens element ved FOHK, samt av stasjoner på Skage og på Fauske. Det er avholdt to møter i Etterretningstjenesten sentralt.
Det har i 2003 innkommet 1 klage på etterretningstjenesten. Klagen, som også rettet seg mot de to andre tjenestene, er ikke sluttbehandlet. Kontrollen har ikke vært preget av større enkeltsaker.
Elektronisk informasjonsinnsamling utgjør en sentral del av Etterretningstjenestens virksomhet. Ved innsamling mot slike systemer vil det være en særlig utfordring å skille ut det som er tjenestelig relevant og innenfor de legale rammer. Utvalget har, i nært samarbeid med tjenesten lagt mye arbeid i å få utviklet bedre kontrollrutiner for den elektroniske informasjonsinnsamlingen. Tjenesten har etablert interne kontrollsystemer som så langt utvalget kan bedømme det, vil gjøre uautorisert bruk av systemene på operatørnivå meget vanskelig. Det er videre fastsatt regler og etablert datasystemer for lagring av innsamlede data, som danner grunnlag både for intern og ekstern etterkontroll. Kontrollen som så langt har vært foretatt med denne delen av virksomheten, har ikke gitt grunnlag for merknader fra utvalgets side.
Utvalget har i 2003 hatt møter med ledelsen både i PST og Etterretningstjenesten for å bli orientert om grensesnittspørsmål og samarbeidsrutiner. Dette har bidratt til en viss avklaring for utvalget, men det gjenstår uavklarte spørsmål om samarbeid og avgrensning som teknologiutviklingen og lovgivningen for tjenestene har brakt med seg. Utvalget vil fortsatt legge vekt på å holde seg orientert om forholdet mellom tjenestene. Det er særdeles viktig at man har sikkerhet for at tjenestene ikke utfører oppgaver for hverandre på en måte som innebærer omgåelse av lovgivningen.
Etter initiativ fra EOS-utvalget ble det i november 2003 avholdt et orienteringsmøte med K-utvalget. Bakgrunnen var at K-utvalget er en hyppig brukt referanse i dokumenter og i samtaler med Etterretningstjenesten, slik at bedre kjennskap til K-utvalgets oppgaver og arbeidsmåte ville være av interesse i EOS-utvalgets arbeid. K-utvalget har ingen oppgaver eller funksjoner som reiser spørsmål om kontroll fra EOS-utvalgets side.