Oversikt over utvalgets virksomhet i 2003
Forholdet mellom EOS-tjenestene har også i 2003 vært et sentralt tema i kontrollvirksomheten. Endringer i det internasjonale trusselbildet og den teknologiske utviklingen skaper utfordringer for grensesnittet og samarbeidet mellom spesielt Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Etterretningstjenesten. Utvalget søker å holde seg informert om denne utviklingen. Dette anses nødvendig for å kunne vurdere om utviklingen fører med seg problemstillinger knyttet til individers rettssikkerhet, og mer generelt til rammeverket for tjenestene.
I kontrollen med PST har utvalget brukt mye ressurser på undersøkelse av tre saker som gjaldt enkeltpersoner med asylstatus som hadde kontakt med PST.
Kontrollen av Etterretningstjenesten har vært konsentrert omkring utarbeidelse av inspeksjonsprosedyrer for kontroll med tjenestens elektroniske informasjonsinnsamling.
Kontrollen med Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), det tidligere FO/S, har ikke vært preget av større enkeltsaker. Utvalget har fulgt opp problemstillinger knyttet til behandlingen av klareringssaker som det er redegjort for i tidligere årsmeldinger. Utvalget påbegynte i 2003 arbeidet med å lage inspeksjonsprosedyrer for tjenestens sentrale klareringsregister og saksbehandlerverktøy (TUSS) som også vil omfatte tjenestens monitoringsvirksomhet.
Utvalget anser at det i 2003 har hatt et godt og profesjonelt samarbeid med tjenestene. Kontrollen har skjedd uhindret, og så langt utvalget kan vurdere det har tjenestene gitt utvalget den informasjon som det er bedt om. Utvalget legger vekt på at tjenestene også av eget tiltak informerer om forhold som kan være av betydning for kontrollvirksomheten, og gjør regelmessig tjenestene kjent med at det forventes.
Utvalget har i 2003 foretatt totalt 24 inspeksjoner, 6 i den sentrale enhet i PST (DSE), 4 i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet sentralt (NSM), og 2 i Etterretningstjenesten sentralt. Det er avholdt 12 inspeksjoner av ytre ledd i tjenestene. Med deler av utvalget er det i tillegg gjennomført 6 møter i DSE, 4 møter i Etterretningstjenesten sentralt, og 1 møte i NSM. Det er foretatt 4 inspeksjonsreiser hvor det er foretatt inspeksjon av regionale og lokale ledd innenfor de tre tjenestene. Bestemmelsene om inspeksjonshyppighet og inspeksjonssteder i kontrollinstruksen § 11 nr. 2 er overholdt. Utvalget har hatt 19 interne arbeidsmøter.
Utvalget har mottatt 22 klager (28 i 2002), 19 rettet seg mot PST og 3 mot Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. En av klagene rettet seg mot samtlige tjenester. I tillegg er det mottatt en del rene innsynsbegjæringer, som rutinemessig avvises. Antall innsynsbegjæringer har ikke økt nevneverdig i 2003, selv om fristen for å søke Innsynsutvalget om innsyn etter den midlertidige innsynsordningen for PST, løp ut 31. desember 2002. Utvalget har i løpet av 2003 tatt opp 10 saker av eget tiltak.
Utvalget har vært i møte hos Riksadvokaten, i UDI, med Koordineringsutvalget for Etterretningstjenesten, og med en arbeidsgruppe som ser på evaluering av bestemmelsene om personellsikkerhet i sikkerhetsloven.
Erfaringene fra seminaret om parlamentarisk kontroll med etterretnings- og sikkerhetstjenester, arrangert av DCAF i 2002, hvor utvalget var representert, vil komme ut i bokform. Her er den norske kontrollordningen gitt bred omtale. Utvalget har i 2003 vært medarrangør for et seminar i Oslo om parlamentarisk kontroll med sikkerhets- og etterretningstjenester. Materialet fra seminaret vil bli publisert i løpet av året i en bok. Den vil sannsynligvis få form av konkrete anbefalinger til lovgivning, med angivelse av "best practises" innenfor de ulike kontrollaspekter. I tillegg vil ekspertbidragene til seminaret bli utgitt som egen artikkelsamling.
Utvalget har møtt delegasjoner fra Bosnia og Herzegovina, Latvia og Malawi. Utvalgslederen var invitert til Serbia og Montenegro for å drøfte den norske kontrollordningen med forsvars- og sikkerhetskomiteen i parlamentet. Besøket ble utsatt til inneværende år grunnet den interne politiske situasjon.
Deler av utvalget har deltatt på et lukket seminar i Genève i regi av DCAF for å drøfte parlamentarisk kontroll med etterretningstjenestene. Seminaret ble arrangert på initiativ fra forsvarsministeren i Serbia og Montenegro
Utvalget har hatt gjenbesøk av det kanadiske kontrollutvalget. Her var det lagt inn besøk til de norske tjenestene, hvor de fikk orienteringer om deres virksomhet og kontrollen med den.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og lederen Ågot Valle, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, er tilfreds med at forholdet mellom utvalget og tjenestene også i 2003 har vært preget av et godt og profesjonelt samarbeid. Komiteen er av den oppfatning at utvalget fyller en meget viktig rolle i forbindelse med å utøve kontroll over de til dels svært omfattende og sensitive oppgavene som etterretnings-, overvåknings- og sikkerhetstjenestene representerer. Komiteen er derfor tilfreds med at utvalget selv anser at det har mottatt den informasjon det har bedt om fra tjenestene, og således gis mulighet til å gå inn i sakene i tilstrekkelig grad.
Komiteen viser til at utvalget har i 2003 gjennomført totalt 24 inspeksjoner, hvorav 12 inspeksjoner er av de ytre ledd i tjenestene, og komiteen er tilfreds med at utvalget også i 2003 har utvist stor aktivitet.
Komiteen har merket seg at utvalget har mottatt 22 klager i 2003, og registrerer med tilfredshet at antallet klager har blitt redusert fra 2002 og at ingen av klagene har resultert i at utvalget har funnet grunnlag for kritikk.