Sammendrag
- Innledning
- Erfaringer med dagens forvaltning av rovvilt
- Internasjonale avtaler og samarbeid
- Nye mål og virkemidler i rovviltpolitikken
- Nasjonale bestandsmål for den enkelte region
- Bestandsovervåking
- Næringsrettede virkemidler i områder med rovvilt
- Rovvilt og samfunn - konfliktdempende tiltak og kommunikasjon
- Økonomiske og administrative konsekvenser
Stortingsmeldingen om rovvilt omfatter rovviltartene gaupe, jerv, bjørn, ulv og kongeørn.
Regjeringen foreslår i meldingen i hovedsak å opprettholde dagens bestander av jerv og ulv i Norge. For bjørn innføres etappemål for bestanden i deler av landet for å gi tid og muligheter til nødvendige tilpasninger. Regjeringen foreslår en viss økning av forekomsten av gaupe, slik at det fortsatt kan sikres en sammenhengende bestand i Norge. Regjeringen foreslår en avgrensing av området med fast forekomst av ulv, familiegrupper og revirmarkerende par av ulv skal primært aksepteres i områder øst for Glomma og sør for kommunene Alvdal, Tynset, Tolga og Os, samt utenfor det samiske tamreinområdet.
Regjeringen vil begrense dagens utbredelse av rovvilt noe og søke å tilpasse saueholdet der det skal være faste forekomster av rovvilt.
Regjeringen vil videreføre hovedelementene i dagens nasjonale bestandsovervåkingsprogram for rovvilt.
Regjeringen foreslår følgende nasjonale bestandsmål:
– Gaupe: Minimum 65 årlige ynglinger.
– Jerv: 42 årlige ynglinger.
– Bjørn: 20 årlige ynglinger.
– Ulv: Opprettholdelse av dagens målsetting om noen årlige ynglinger.
– Kongeørn: Minimum på dagens nivå - på 850-1 200 hekkende par.
Regjeringen foreslår at den fremtidige forvaltningen av rovvilt skal baseres på nye og store forvaltningsregioner for flere rovviltarter. Det foreslås nasjonale minimumstall for årlige ynglinger av hver art i den enkelte region. Det er lagt vekt på å sikre sammenhengende rovviltbestander på tvers av regiongrenser og landegrenser.
Regjeringen foreslår å erstatte dagens fylkesvise rovviltutvalg og dagens jervenemnder og gaupenemnder med en rovviltnemnd for hver region, som vil utarbeide en forvaltningsplan for rovvilt i sin region.
Ved Stortingets behandling av Innst. S. nr. 110 (2000-2001) ble det forutsatt at denne rovviltmeldingen skulle legges frem senest innen utgangen av 2003, og at den skulle bygge på internasjonale miljøkonvensjoner og hovedlinjene i rovviltpolitikken. Over 30 fagrapporter og utredninger i regi av forskningsinstitusjoner og fagmiljøer er utarbeidet i forbindelse med arbeidet med denne meldingen.
Det vises i meldingen til at bestanden av jerv i dag er innenfor gjeldende målsettinger. Den skandinaviske ulvebestanden er omtrent på det nivå i dag som ble satt som foreløpig mål i 1997. Bestandsutviklingen for gaupe vurderes som bekymringsfull i deler av landet. For bjørn har det vært en positiv bestandsutvikling, men pga. artens langsomme reproduksjon og spredningstakt er det fortsatt relativt langt igjen til målene som ble fastsatt i 1997.
Siden forrige rovviltmelding i 1997, jf. St.meld. nr. 35 (1996-1997) og Innst. S. nr. 301 (1996-1997), har oppmerksomheten omkring tap av sau og rein vært sentral, særlig i de mest tapsutsatte områdene. I områder med forekomst av ulv har det vært økt oppmerksomhet omkring hvordan rovvilt påvirker befolkning og lokalsamfunn. Også i områder med bjørn i grensetraktene har det blitt fokusert mer på slike spørsmål. Disse områdene overlapper hverandre til en viss grad geografisk.
De siste 30 årene har det både nasjonalt og internasjonalt skjedd et klart skifte fra rovviltbekjempelse mot rovviltbevaring. På grunn av rovviltets utstrakte arealbruk vil bevaring av disse artene måtte foregå i det flerbrukslandskapet som dekker mesteparten av landet.
Departementet viser til at det i Norge siden tidlig på 1980-tallet har eksistert en bred erkjennelse av at det er nødvendig med en viss prioritering av arealbruk for henholdsvis rovvilt og andre interesser, særlig utmarksbeite, dersom konfliktene skal kunne reduseres. Dette ble i utkast til landsplan i 1987 omtalt som forslag om "sikringsområder" for store rovdyr. I forbindelse med St.meld. nr. 27 (1991-1992) Om forvaltning av bjørn, jerv, ulv og gaupe, ble dette omtalt som "kjerneområder" for store rovdyr. Gjennom rovviltmeldingen fra 1997 ble geografisk differensiert forvaltning videreutviklet. Senere er prinsippet om geografisk differensiert forvaltning også nedfelt direkte i viltloven og forvaltningsforskriften for store rovdyr.
I alle fylker med kjerneområder for bjørn og jerv utarbeidet fylkesmennene i perioden 1995-1996 forslag til forvaltningsplaner for rovvilt etter initiativ og retningslinjer fra Miljøverndepartementet og Direktoratet for naturforvaltning (DN). Arbeidet med slike planer har siden dette vært videreført i de fleste av landets fylker i tråd med signalene i rovviltmeldingen fra 1997.
Planene skal til faglig gjennomsyn i Direktoratet for naturforvaltning før de sendes på høring.
Rammene for norsk rovviltforvalting er gitt i norsk miljøvernlovgivning og i internasjonale avtaler Norge har sluttet seg til. Det er i meldingen gitt en omtale av Norges internasjonale forpliktelser og samarbeid som på ulike måter berører rovviltforvaltningen.
Den mest sentrale internasjonale miljøavtalen som direkte berører rovvilt er Bern-konvensjonen, som Norge ratifiserte i 1986. Konvensjonen inneholder krav til bevaring av flora og fauna i deres naturlige leveområder, herunder artene gaupe, jerv, bjørn, ulv og kongeørn. Konvensjonen angir hvilke minsteforpliktelser Norge har i arbeidet med å ta vare på rovvilt.
Norge er også tilsluttet konvensjoner som ikke har bevaring av fauna som formål, men som likevel kan ha betydning for rovviltpolitikken. Dette gjelder blant annet FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, artikkel 27, ILO-konvensjon nr. 169 om urfolks rettigheter og Europarådets dyreholdskonvensjon.
Et av Bern-konvensjonens formål er å fremme samarbeidet mellom stater med hensyn til bevaring av flora og fauna.
Det vises i meldingen til at der bestander av flora og fauna brer seg over to eller flere land har de aktuelle landene et felles ansvar. Det er ikke anledning til en ansvarsfordeling der ett land overfører hele ansvaret for forvaltningen av en art til et annet land, felles bestander skal forvaltes slik at hvert land tar sin del av ansvaret. Den interne fordelingen av ansvaret er imidlertid ikke nærmere regulert i Bern-konvensjonen. En naturlig forståelse av konvensjonen er ifølge departementet at statene kan avtale dette seg imellom innenfor den hovedramme at hvert land har et selvstendig ansvar som ikke kan overføres til andre. Norge er dermed forpliktet etter Bern-konvensjonen til å ha en del av bestandene av gaupe, jerv, bjørn, ulv og kongeørn på norsk territorium.
Departementet viser til viltloven § 3, som sier at alt vilt i utgangspunktet er fredet. Jakt, fangst og felling er derfor forbudt med mindre det finnes positiv hjemmel for unntak.
Departementet legger til grunn at det er sammenfall mellom Bern-konvensjonen og viltlovens målsetting om å sikre levedyktige bestander av rovvilt, bevare artsmangfoldet og sikre en bærekraftig utvikling. Det åpnes for det man kan kalle "preventiv" felling for å forhindre alvorlig skade, og man stiller ikke krav om at skaden allerede må være skjedd. Videre må skaden etter Bern-konvensjonen være alvorlig, mens viltloven bruker begrepet "forhindre skade". I praksis må det likevel innfortolkes et alvorlighetskrav også i viltlovens bestemmelse.
Regjeringen vil legge til rette for en rovviltforvaltning basert på forvaltningsregioner for rovvilt. En forvaltningsregion er en administrativ geografisk enhet med felles styring og nasjonale målsettinger for bevaring av den enkelte rovviltart. Innenfor hver region skal det fastsettes en minimumsmålsetting for hvor mange årlige ynglinger det skal være for hver art. Hver region skal ha en forvaltning som sikrer konfliktforebygging, jakt og felling innenfor de rammer som nevnte minimumsmålsettinger og viltloven setter. Regionene skal ha størrelse som tilfredsstiller rovviltets arealkrav, og som muliggjør en bestandssituasjon som tillater en regional forvaltning av rovvilt (jakt og felling samt skadeforebyggende tiltak).
Regjeringen foreslår i meldingen å dele landet i følgende seks rovviltregioner:
– Vest-Norge. Omfatter det meste av Vest-Agder, vestre deler av Aust-Agder, hele Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, sørligste del av Møre og Romsdal.
– Sør-Norge. Omfatter vestre deler av Oslo/Akershus, vestre sentrale og sørlige deler av Oppland, hele Buskerud, Vestfold og Telemark, østre deler av Aust-Agder, en liten del av østligste Vest-Agder.
– Øst-Norge. Omfatter hele Østfold, østre deler av Oslo/Akershus, hele Hedmark med unntak av de nordvestlige deler, og østligste deler av Oppland.
– Midt-Norge. Omfatter nordvestlige deler av Hedmark, nordlige deler av Oppland, midtre og nordlige deler av Møre og Romsdal, hele Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag, søndre deler av Nordland.
– Nord-Norge. Omfatter mesteparten av Nordland og hele Troms.
– Finnmark. Omfatter hele Finnmark.
Regjeringen foreslår å opprette en regional rovviltnemnd for hver region med hjemmel i viltloven § 4. Rovviltnemndene vil ha hovedansvaret for forvaltningen av gaupe, jerv og bjørn innenfor sine regioner. Det forutsettes at bestandene gjennom ulike forvaltningstiltak ikke kommer under de fastsatte minimumsmålene.
Regjeringen foreslår at berørte fylkeskommuner i hver region skal velge representanter til rovviltnemndene direkte fra fylkesutvalget/fylkesutvalgene. Miljøverndepartementet som overordnet viltorgan skal forestå den endelige oppnevning av nemnden. Direktoratet for naturforvaltning (DN) skal videre velge ut et fylkesmannsembete innenfor hver region, som skal være sekretariat og ha en faglig rådgivningsfunksjon overfor nemnden. Rovviltnemndene skal utvikle regionale forvaltningsplaner for alle rovviltarter med utgangspunkt i dagens fylkesvise forvaltningsplaner.
Følgende konkrete oppgaver skal legges til rovviltnemndene:
– Fastsetting av årlig kvote for betinget skadefelling for gaupe, jerv og bjørn i regionen. Klagebehandling til DN.
– Fastsetting av årlig kvote for kvotejakt for gaupe og lisensjakt for jerv og bjørn i regionen. Klagebehandling til DN.
– Utarbeiding av mer detaljerte retningslinjer for bruk av midler til forebyggende tiltak i regionen innenfor rammen av det nasjonale regelverket.
– Tildele midler til den enkelte fylkesmann til større fellestiltak i henhold til fremlagte planer og søknader, og tildeling av akuttmidler til bruk i beitesesongen innenfor regionen.
Departementet vil fastsette en forskrift om etablering av slike rovviltnemnder i løpet av 2004. De nye regionale rovviltnemndene vil overta alle funksjoner fra dagens jervenemnder og gaupenemnder, som foreslås avviklet fra 1. april 2005.
Regjeringen foreslår en forenkling av dagens organisering av ansvaret for jakt og felling av rovvilt gjennom kvotejakt, lisensjakt og skadefelling. Dette ansvaret er i dag delt mellom Direktoratet for naturforvaltning, jervenemnder, gaupenemnder, fylkesmenn og i enkelttilfeller kommuner.
Hovedansvaret for jakt og felling av gaupe, jerv og bjørn innenfor en region foreslås lagt til den regionale rovviltnemnden. Det forutsettes at forvaltningen av disse artene gjennom kvotejakt, lisensjakt og skadefelling skjer over de minimumsmål som er fastsatt for hver region og i tråd med viltloven med forskrifter. Rovviltnemnden skal også utarbeide en regional forvaltningsplan for rovvilt og styre tildelingen av midler til gjennomføring av effektive tapsforebyggende tiltak mv. Fylkesmannen vil, som i dag, være den utøvende myndighet i forhold til konkrete fellingsvedtak, han skal administrere ordningen med kvotejakt og lisensjakt innenfor de rammer som rovviltnemnden setter, og ha ansvaret for å iverksette eventuell skadefelling av kongeørn etter egen forskrift.
Regjeringen foreslår at en fylkesmann i hver region - utpekt av Direktoratet for naturforvaltning - skal være sekretariat for den regionale nemnden. Denne fylkesmannen vil ha et særlig ansvar for å samordne de regionale virkemidlene innenfor landbruksforvaltningen og miljøforvaltningen rettet mot næringstilpasninger for å hindre tap og skader grunnet rovvilt.
Direktoratet for naturforvaltning (DN) skal være klageinstans for vedtak om kvotejakt og lisensjakt, og for vedtak om betingede skadefellingskvoter fattet av den enkelte regionale rovviltnemnd. DN vil også være klageinstans i forhold til de vedtak fylkesmannen fatter om skadefelling, og ha hovedansvar for vedtak om betinget skadefellingskvote for ulv og lisensjakt for ulv. Miljøverndepartementet er klageinstans for vedtak fattet av direktoratet, som også skal gi en vurdering og uttalelse til forslag til regionale forvaltningsplaner for rovvilt. I tillegg vil DN ha ansvar for tildeling av midler til forebygging til den enkelte region.
Det legges opp til en aktiv forvaltning av rovvilt gjennom økt mulighet for lokal medvirkning i jakt og felling, og det må fastsettes klare mål for det minimum antall ynglinger av de ulike rovviltarter som årlig skal finnes innenfor hver forvaltningsregion. Først når bestanden er over et slikt fastsatt nivå kan en rovviltnemnd åpne for bestandsregulering av gaupe, jerv og bjørn i form av kvotejakt eller lisensjakt i den enkelte region. Dersom bestanden er under det fastsatte nivå eller dersom forvaltningstiltak (eksempelvis lisensjakt på jerv) og annen avgang medfører at bestanden kommer under det nasjonalt fastsatte målet for regionen, vil det ikke lenger være grunnlag for bestandsregulering eller skadefelling i regi av rovviltnemndene før bestandene igjen er over det nasjonalt fastsatte målet for regionen. Eventuell skadefelling av enkeltdyr kan likevel gjennomføres i forbindelse med konkrete skadesituasjoner etter vedtak fattet av Direktoratet for naturforvaltning, som i slike tilfeller også kan delegere en betinget skadefellingskvote til rovviltnemndene/fylkesmennene. Det forutsettes at enhver felling skjer innenfor de rammer som viltloven med forskrifter setter.
Forvaltningsmodellen som foreslås vil innebære:
1. Det etableres entydige langsiktige mål for minimum antall ønskede ynglinger av gaupe, jerv og bjørn innen hver forvaltningsregion.
2. Kvotefastsettelse for kvotejakt og lisensjakt og for skadefelling skjer på grunnlag av registreringer av ynglinger gjennom det nasjonale bestandsovervåkingsprogrammet.
3. De overordnede rammer for en geografisk differensiering av uttak av gaupe, jerv og bjørn gjennom kvotejakt, lisensjakt og skadefelling innenfor en region styres av den regionale rovviltnemnden - med utgangspunkt i konflikter med husdyr/tamrein, lokal byttedyrbestand mv. Fylkesmannen utløser de enkelte vedtakene etter viltloven med forskrifter.
4. Rovviltnemnden kan ikke gjennomføre forvaltningsvedtak som innebærer at den enkelte art forvaltes til et nivå under det nasjonalt fastsatte nivået for regionen. Ved fastsettelsen av kvoter for kvotejakt, lisensjakt og skadefelling må nemnden også ta i betraktning naturlig dødelighet og andre dødsårsaker som må forventes gjennom et år.
Regjeringen foreslår at rovviltnemnden i den enkelte region skal ha hovedansvaret for forvaltningen av gaupe, jerv og bjørn. Nemndene skal gjennom utarbeiding av en regional forvaltningsplan for sin region bestemme hvor yngling av rovvilt skal aksepteres innenfor hver region. Regjeringen mener likevel at det er nødvendig å legge visse nasjonale føringer for de enkelte regioner i form av minimumsbestander av den enkelte rovviltart.
Regjeringen foreslår at hovedansvaret for forvaltningen av ulv fortsatt skal ligge i Direktoratet for naturforvaltning (DN), og at fast etablering av familiegrupper og revirmarkerende par bare skal aksepteres i region 3 øst for Glomma. Innenfor dette området skal det ikke aksepteres familiegrupper og revirmarkerende par i det samiske tamreinområdet. Etablering av familiegrupper og revirmarkerende par bør som hovedregel heller ikke skje i kommunene Alvdal, Tynset, Tolga og Os av hensyn til sau på utmarksbeite, og det skal tas hensyn til områder der det er etablert gode fellestiltak for å forebygge mot skader.
Regjeringen foreslår at DN fortsatt skal ha det overordnede ansvaret for vedtak om betingede fellingskvoter for ulv i hele landet, samt ansvaret for å iverksette lisensjakt på ulv i hele landet. Når bestandssituasjonen tilsier at det kan åpnes for lisensjakt på ulv, skal DN iverksette slik jakt i samråd med de regionale rovviltnemndene i den respektive region.
Det er fastsatt minimumsbestander av rovviltartene for hver region. Det legges opp til at dagens kjerneområder for bjørn og dagens forvaltningsområde for ulv avvikles fra 1. april 2005.
For kongeørn legges det opp til en videreføring av dagens forvaltningsmodell.
Regjeringen foreslår følgende bestandsmål for hver av de seks foreslåtte regionene:
Bestandsmål og nasjonale føringer for hver forvaltningsregion - oversikt
Region | Dyreart/Antall |
1. Vest-Norge | Alle: Ikke nasjonale mål for gaupe, jerv og bjørn i regionen |
2. Sør-Norge | Gaupe: Minst 18 årlige ynglinger av gaupe Jerv: Minst 3 årlige ynglinger av jerv Bjørn: Ikke nasjonale mål for ynglende bjørn Ulv: Ikke legges til rette for etablering av familiegrupper eller revirmarkerende par av ulv Kongeørn: Forutsettes opprettholdt minst på dagens nivå |
3. Øst-Norge | Gaupe: Minst 15 årlige ynglinger av gaupe Jerv: Minst 7 årlige ynglinger av jerv Bjørn: Minst 5 årlige ynglinger av bjørn Ulv: Etableres og opprettholdes noen ynglinger Kongeørn: Forutsettes opprettholdt minst på dagens nivå |
4. Midt-Norge | Gaupe: Minst 22 årlige ynglinger av gaupe Jerv: Minst 12 årlige ynglinger av jerv Bjørn: Minst 5 årlige ynglinger av bjørn Ulv: Ikke legges til rette for etablering av familiegrupper eller revirmarkerende par av ulv Kongeørn: Forutsettes opprettholdt minst på dagens nivå |
5. Nord-Norge | Gaupe: Minst 10 årlige ynglinger av gaupe Jerv: Minst 20 årlige ynglinger av jerv Bjørn: Minst 4 årlige ynglinger av bjørn Ulv: Ikke legges til rette for etablering av familiegrupper eller revirmarkerende par av ulv Kongeørn: Forutsettes opprettholdt minst på dagens nivå |
6. Finnmark | Gaupe: Ikke nasjonale mål for yngling av gaupe Jerv: Ikke nasjonale mål for yngling av jerv Bjørn: Minst 6 årlige ynglinger av bjørn Ulv: Legges ikke til rette for etablering av familiegrupper eller revirmarkerende par av ulv Kongeørn: Forutsettes opprettholdt minst på dagens nivå |
Regjeringen har utformet de nasjonale målene for de enkelte rovviltartene i forståelsen av at Norge deler rovviltbestander med naboland, og at disse sammenhengende bestandene legges til grunn når en skal vurdere de ulike bestandenes levedyktighet på lang sikt. Som en videreutvikling av tidligere hovedlinjer i rovviltpolitikken er det også lagt vekt på å unngå å etablere rovviltbestander i de områdene som har de største materielle konfliktene med sau- og tamreinnæringene.
Forslag til nasjonale bestandsmål for Norge. Alle mål er oppgitt som antall årlige ynglinger, unntatt for kongeørn der tallet gjelder antall årlig hekkende par
Art | Bestand i Norge i 2003 | Mål for Norge | Mål for Sverige | Pst. av Skandinavisk bestand i Norge |
Gaupe | 45 | 65 | 300 | 18 |
Jerv | 47 | 42 | 902) | 32 |
Bjørn | 3-6 | 201) | 100 | 17 |
Ulv | 2-3 (5-6 dersom også grensebestand regnes med) | Noen årlige ynglinger | 202) | |
Kongeørn | 850-1200 | 850-1200 | 600 | 59-67 |
1) Innenfor denne målsettingen legges det opp til et etappemål frem til 2008 for regionene 3, 4 og 5.
2) Angir "etappemål" for Sverige. Når dette målet er nådd skal det gjøres en grundig evaluering før bestanden eventuelt tillates å vokse videre mot høyere bestandsmål på lengre sikt. De øvrige svenske målene angir minimumsnivåer, det vil si at bestanden kan tillates å vokse utover dette nivå dersom konfliktene ikke blir for store.
De årlige resultater fra det nasjonale bestandsovervåkingsprogrammet skal danne grunnlaget for rovviltnemndens beslutninger om det kan gjennomføres lisensjakt eller kvotejakt det aktuelle år, og om størrelsen på kvoten for slik jakt og for betinget skadefelling i regionen. Det foreslås å nedsette et fagråd med eksperter på internasjonalt nivå, som kan gi råd til forvaltningen om metodeutvikling og implementering i forvaltningen, estimering av bestandenes størrelse, levedyktighet mv.
Det legges opp til en økt vektlegging av lisensjakt og kvotejakt som fremtidige beskatningsformer på rovvilt. Innenfor rammen av norsk lovverk og hensynet til Bern-konvensjonens bestemmelser vil dette innbære at felling av bjørn, jerv og ulv kan foregå som lisensjakt, mens jakt på gaupe kan organiseres både som ordinær kvotejakt eller som en lisensjakt. For kongeørn foreslås det ikke endringer i forhold til dagens mulighet til å utløse skadefelling på bestemte individer i regi av fylkesmannen.
Forvaltningen av ulv er lagt til Direktoratet for naturforvaltning, som vil fastsette eventuell kvote for betinget skadefelling og kvote og område for lisensjakt i samråd med rovviltnemnden i regionen.
Det foreslås at de ordninger som er etablert på dette området i hovedsak videreføres, og at berørte brukere kan henvende seg til fylkesmannen ved særlige behov. Rovviltnemnden i vedkommende region skal fastsette en kvote for betingede skadefellingstillatelser på henholdsvis gaupe, jerv og bjørn. Fylkesmannen kan innenfor denne kvoten iverksette skadefelling. Bestanden skal ikke forvaltes til et nivå lavere enn det nasjonalt fastsatte målet for regionen etter at skadefelling er gjennomført. Det er bare Direktoratet for naturforvaltning (DN) som kan fatte vedtak om skadefelling eller gi en betinget skadefellingskvote til rovviltnemndene/fylkesmennene.
DN skal fortsatt fastsette kvote for betingede skadefellingstillatelser for ulv.
Lisensjakt, kvotejakt og skadefelling vil fremover være de viktigste virkemidlene i bestandsforvaltningen. Det er naturlig at lokale jegere kan involveres i slike oppdrag, og ansvaret skal fortsatt ligge hos DN. Det statlige fellingslaget i regi av Statens naturoppsyn (SNO) foreslås videreført.
Regjeringen vil legge til rette for et mer samordnet virkemiddelapparat rettet mot sau i regioner der det er ønskelig å forvalte faste bestander av rovvilt. Det samlede virkemiddelapparatet skal være operativt fra beitesesongen 2005, og følgende hovedkriterier skal legges til grunn:
– Dagens ordning med full erstatning for alle dokumenterte rovvilttap skal videreføres. Erstatningen skal som i dag dekke både tap av dyr og følgekostnader.
– Det skal utbetales en erstatning på dagens nivå også for tap og skader på sau grunnet rovvilt som ikke kan dokumenteres. Denne erstatningen skal beregnes med utgangspunkt i risiko for rovviltangrep i et område.
Det foreslåtte virkemiddelapparatet skal bygge på viktige elementer i dagens bestandsovervåkingsprogram og skadedokumentasjonssystem i regi av Nasjonalt overvåkingsprogram og Statens naturoppsyn (SNO). Det skal gi økonomisk stimulans til å forebygge tap i saueholdet og gi en klar økonomisk stimulans til utvidet tilsyn med dyr som beiter fritt i utmark gjennom hele beiteperioden. Videre skal det stimulere til at driftsenheter med store årlige tap av sau gis klare økonomiske insentiver til å foreta nødvendige driftstilpasninger, samt ha en nødvendig sikkerhet for at det ikke oppstår urimelige situasjoner for den enkelte driftsenhet ved en overgang til nytt system. Virkemiddelapparatet skal baseres på mindre skjønn enn dagens samlede virkemidler.
Regjeringen mener at dagens erstatningsordning for bufe i for liten grad gir nødvendige insentiver til skadeforebygging og nødvendige driftstilpasninger i områder med faste bestander av rovvilt.
Regjeringen foreslår å videreføre hovedintensjonene i dagens erstatningsordning gjennom følgende to elementer:
– Fortsatt full erstatning for dokumenterte tap og skader med utgangspunkt i dagens system med skadedokumentasjon i regi av Statens naturoppsyn (SNO).
– Erstatning for risiko for rovviltangrep basert på dokumentert forekomst av rovvilt i et gitt område.
Det skal utformes en ordning med utbetaling av erstatning for rovviltrisiko pr. dyr direkte til den enkelte driftsenhet, og endringen kan gjennomføres innenfor rammene av § 12 i viltloven. Innenfor de områder som er aktuelle for betaling for rovviltrisiko kan tapene til rovvilt variere en god del mellom de enkelte besetninger. Der slike tap kan dokumenteres vil disse bli erstattet som i dagens system. Der det er tilfeldigheter som fører til at enkelte dyreeiere rammes særlig hardt av et rovviltangrep forutsettes det at dette blir fanget opp av ordningen med full erstatning for dokumenterte tap på samme måte som i dagens system. Dette krever at dyreeier har en nødvendig kontroll og tilsyn med dyr på beite.
Kravet til dokumentasjon skal som en hovedregel være et absolutt krav, men det må tas inn en bestemmelse om at det kan fravikes i særlige tilfeller. Dette skal gjelde ved store tap når det er overveiende sannsynlig at rovvilt er tapsårsaken, og der dyreeier ikke kunne ha bidratt til en bedre dokumentasjon.
Et system med betaling for rovviltforekomst skal ta utgangspunkt i:
– Verdien av søyer og lam.
– Hvor mange søyer og lam det kan forventes at den respektive rovviltart dreper på ett år.
– Det merarbeidet som angrep fra den respektive rovviltart medfører for dyreeier.
Regjeringen vil legge bl.a. følgende hovedkriterier til grunn for et samordnet virkemiddelapparat innrettet mot reindriften, og som skal være operativt fra 1. april 2005:
– Dagens ordning med full erstatning for alle dokumenterte rovvilttap skal videreføres. Erstatningen skal som i dag dekke både tap av dyr og følgekostnader.
– Det skal utbetales en erstatning på dagens nivå også for tap og skader på tamrein grunnet rovvilt som ikke kan dokumenteres. Denne erstatningen skal beregnes med utgangspunkt i risiko for rovviltangrep i et område.
Det foreslåtte virkemiddelapparatet skal bygge på viktige elementer i dagens bestandsovervåkingsprogram og skadedokumentasjonssystem i regi av Nasjonalt overvåkingsprogram og Statens naturoppsyn (SNO). Det skal gi en økonomisk stimulans til å forebygge tap i reindriften og til utvidet tilsyn med dyr i kritiske faser av produksjonssyklusen. Videre skal det samlet stimulere til at øvre reintall i de enkelte reinbeiteområdene overholdes, der dette er fastsatt, og det skal baseres på mindre skjønn enn dagens samlede virkemidler.
Regjeringen foreslår å legge best mulig til rette for utøvelse av jakt og friluftsliv også i områder med forekomster av ulv i faste bestander. Det skal legges til rette for utprøving og forsøk i nært samarbeid med brukergrupper i Norge og svenske myndigheter - med hensyn til en ordning med ulvetelefon, som kan gi informasjon om hvor ulven befinner seg, og utvikling av beskyttende tiltak for losende hunder.
Departementet mener at lisensjakt bør kunne knyttes opp mot grunneierretten på linje med dagens kvotejakt på gaupe, forutsatt at eiendommene er organisert slik at jakten kan drives effektivt på tilstrekkelig store enheter.
Jakttider og jaktformer som kan benyttes ved jakt på store rovdyr, skal vurderes løpende i Direktoratet for naturforvaltning.
Departementet vil i nært samarbeid med politiet legge økt vekt på å innrette SNOs oppsyn mot spesielle satsingsområder innen faunakriminalitet. Det skal blant annet skje gjennom økt synlig oppsyn og ved økt skjult nærvær i sårbare lokaliteter.
For å redusere handlingsrommet for faunakriminalitet og for å lette politiets etterforskning i faunakrim-saker vil departementet iverksette merke- og registreringsplikt på skinn og preparater av rovvilt på linje med den ordningen som er etablert i Sverige. Dette vil innebære at alle store rovdyr og kongeørn som er lovlig felt, blir merket med microchips. Det legges til grunn at en slik satsing kan gjennomføres ved omprioriteringer innenfor rammen av dagens samlede bevilgninger.
Departementet vil også bidra til å sikre biologiske prøver av alle store rovdyr og kongeørn med sikte på å kunne foreta DNA-analyser.
Departementet vil videreutvikle det nordiske samarbeidet som er etablert innenfor forskning og overvåking av rovvilt de senere år. Forskningen om rovvilt må gis en langsiktig og strategisk forankring gjennom forskningsprogrammer og strategiske instituttprogrammer i regi av Norges forskningsråd.
Det nordiske samarbeidet om rovviltforvaltning og rovviltforskning som er bygget opp gjennom de senere årene, skal videreutvikles og styrkes. Samene som urfolk og som representanter for reindriftsnæringen må få muligheter til å ivareta urfolksperspektivet og reindriftssamiske næringsinteresser gjennom det etablerte samarbeidet mellom Finland, Sverige og Norge, der dette direkte berører samiske interesser.
Norge må legge vekt på å holde seg løpende orientert om rovviltsamarbeidet innenfor EU-landene, og i den grad det er mulig å søke å påvirke pågående prosesser som kan ha innflytelse på bestandsutviklingen for rovvilt i våre nærmeste naboland, ettersom dette også vil ha konsekvenser for bestandsutvikling og utvikling av tap og konflikter i Norge.
Regjeringen legger ikke opp til økte totalkostnader med rovviltforvaltningen.
Midlene til erstatninger skal videreføres gjennom to ulike elementer i ny ordning; en erstatning som avgrenses til dokumenterte tap, og en erstatning for risiko for rovviltangrep. Hoveddelen av midler til forebyggende tiltak skal videreføres gjennom en ny ordning, der midlene styres gjennom de regionale rovviltnemndene og samordnes med fylkesmennenes og reindriftsforvaltningens øvrige virkemidler for næringsrettede tilpasninger i bufeholdet og reindriften.
Kostnadene med de foreslåtte rovviltnemndene forutsettes dekket innenfor rammen av eksisterende midler avsatt til rovviltforvaltning.