Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Sammendrag

Det er utarbeidet en egen innstilling til Stortinget vedrørende instruksen og en egen innstilling til Odelstinget vedrørende loven samt endringer i andre lover, jf. Innst. O. nr. 54 (2003-2004).

Når det gjelder de ulike oversendelsene fra Riksrevisjonen, samt Stortingets og komiteens tidligere behandling, herunder generell bakgrunn og historikk, er dette nærmere redegjort for i Innst. O. nr. 54 (2003-2004) om forslag til lov for Riksrevisjonen under pkt. 1.1 Innledninger. De er derfor ikke inntatt i denne innstillingen, jf. Stortingets forretningsorden § 18.

Forslaget til ny instruks skal erstatte gjeldende instrukser gitt av Stortinget om Riksrevisjonens virksomhet: Instruks for statsrevisionen av 30. januar 1918, instruks av 27. mai 1977 for Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av statens interesser i statsbedrifter, aksjeselskaper og enkelte organer mv. organisert ved særskilt lov, instruks av 10. mars 1992 for Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av virksomheter organisert etter lov om statsforetak, instruks for Riksrevisjonens kontroll med Norges Bank av 10. april 1987 og instruks for Riksrevisjonens kontroll med / revisjon av stiftelser organisert etter lov om stiftelser m.m. av 23. mai 1980 nr. 11 (stiftelsesloven), vedtatt av Stortinget 10. juni 1994.

Lov- og instruksforslaget representerer delvis en videreføring og delvis en videreutvikling av gjeldende lov og instruksverk, blant annet er de oppgavene som Riksrevisjonen ble pålagt ved Stortingets behandling av Dokument nr. 7 (1972-1973) Om Stortingets kontroll med forvaltningen mv., jf. Innst. S. nr. 277 (1976-1977), innarbeidet.

I instruksen er det foreslått mer utførlige bestemmelser om blant annet innholdet i Riksrevisjonens kontrollarbeid. Ettersom revisjonsfaget og revisjonsmetodene i dag er vesentlig endret, er det nødvendig å utforme det nye regelverket i samsvar med utviklet praksis.

Stortinget valgte den 22. juni 1816 de første fem statsrevisorene, og den 28. juli 1821 vedtok Stortinget en instruks for statsrevisorene (samlet kalt Statsrevisionen). Statsrevisionens virkeområde var begrenset til kontrollen av statsregnskapet.

Ved lov om Statens Revisionsvæsen av 8. februar 1918 ble all kontroll med statens regnskaper samlet i en etat underordnet Stortinget. Det ble samtidig vedtatt en instruks for statsrevisjonen den 30. januar 1918.

Det ble ikke foretatt noen vesentlig endring i revisjonsarbeidet ved atskillelsen fra forvaltningen i 1918. Etaten manglet en effektiv ledelse, og den opparbeidet seg etter hvert store restanser. Den 23. juli 1925 vedtok Stortinget derfor en endring i instruksens § 1 første ledd hvor det ble fastslått at den daglige ledelse skulle forestås av Revisorkollegiets formann og ved dennes forfall nestformannen. Instruksens § 3 første ledd ble endret til at Stortinget velger formann og nestformann.

Stortinget har ved plenumsvedtak gitt separate instrukser for Riksrevisjonens kontroll av særskilte områder. Instruks for Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av statens interesser i statsbedrifter, aksjeselskaper og enkelte organer mv. organisert ved særskilt lov, ble vedtatt 27. mai 1977. Den avløste tidligere instruks av 20. mai 1967. Ved instruks av 10. april 1987 er det gitt særskilte bestemmelser om Riksrevisjonens kontroll med Norges Bank. Instruks av 10. mars 1992 regulerer Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av virksomheter organisert etter lov om statsforetak av 30. august 1991, og ved instruks av 10. juni 1994 er Riksrevisjonen gitt revisjonsansvar og kontrollansvar for enkelte stiftelser organisert etter lov om stiftelser m.m. av 23. mai 1980 nr. 11.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Dahl og fung. leder Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og Bjørn Lothe, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, viser til Riksrevisjonens skriv datert 17. januar 2001 vedlagt forslag til ny instruks for Riksrevisjonen, samt revidert forslag av 2. oktober 2003.