1. Sammendrag
Riksrevisjonen la den 14. november 2003 fram Dokument nr. 3:2 (2003-2004) Riksrevisjonens kontroll med statsrådens (departementets) forvaltning av statens interesser i selskaper, banker mv. for 2002. Dette er i samsvar med Stortingets instruks for:
- Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av statens interesser i statsbedrifter, aksjeselskaper og enkelte organer mv. organisert ved særskilt lov. Instruksen er vedtatt av Stortinget 27. mai 1977,
- Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av virksomheter organisert etter lov om statsforetak av 30. august 1991. Instruksen er vedtatt av Stortinget 10. mars 1992, samt
- Instruks for Riksrevisjonens kontroll vedrørende Norges Bank. Instruksen er vedtatt av Stortinget 10. april 1987.
Riksrevisjonens kontroll i 2002 har omfattet 34 heleide aksjeselskaper, 37 deleide aksjeselskaper, 5 regionale helseforetak, 6 statsforetak, 6 virksomheter organisert ved særskilt lov og 26 studentsamskipnader.
For 2002 har Riksrevisjonen merknader til statsrådens forvaltning av statens interesser i de regionale helseforetakene under Helsedepartementet og Posten Norge AS under Samferdselsdepartementet. Merknadene vedrørende de regionale helseforetakene og Posten Norge AS går på at virksomhetene ikke har overholdt regelverket som gjelder for offentlige anskaf-felser.
Riksrevisjonen orienterer om enkelte forhold vedrørende statsrådens forvaltning under følgende departementer: Helsedepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Kultur- og kirkedepartementet, Land-bruksdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Olje- og energidepartementet, Samferdselsdepartementet, Utdannings- og forskningsdepartementet og Utenriksdepartementet.
I 2002 var samlet egenkapital i de heleide virksomhetene 93 951 mill. kroner. Statens aksje- og innskuddskapital i disse virksomhetene var 41 893 mill. kroner. Høyest egenkapital og innskuddskapital hadde Statkraft SF med henholdsvis 30 844 mill. kroner og 25 250 mill. kroner.
I de deleide aksjeselskapene hvor Riksrevisjonen har etablert kontroll, utgjorde statens andel av aksjekapitalen 23 971 mill. kroner i 2002. Telenor ASA med 8 667 mill. kroner (80,1 pst. av aksjene) og Statoil ASA med 4 425 mill. kroner (80,8 pst. av aksjene) var de største.
Målet for Riksrevisjonens kontroll er å ha tatt standpunkt til om statsråden har utøvet sin oppgave som forvalter av statens interesser i selskaper, banker med videre i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger.
I aksjeselskaper, regionale helseforetak, statsforetak og Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) utøver statsråden myndighet i de øverste organene i virksomhetene.
Gjennom kontrollen vurderes det om statsråden (departementet) forvalter de statlige interessene virksomhetene representerer på den måten Stortinget har bestemt, og om statsråden bruker sin innflytelse i virksomhetene til å følge opp Stortingets forutsetninger slik disse går fram av Stortingets behandling av proposisjoner, meldinger m.m. Som et ledd i kontrollen vurderes det også om de statlige interessene virksomheten representerer, blir forvaltet økonomisk forsvarlig og i samsvar med gjeldende lover mv. Omfanget av kontrollen med statsrådens forvaltning av statens interesser i virksomheter styres av risiko og vesentlighet.
Riksrevisjonens kontroll med statsrådens forvaltning av statens interesser i aksjeselskaper omfatter også deleide aksjeselskaper hvor staten eier så mange aksjer at de representerer 50 pst. eller mer av stemmene, eller hvor staten ellers på grunn av aksjeeie eller ved statlig kontroll av selskapsinteressene har en dominerende innflytelse.
I forhold til statlig deleide selskaper er Riksrevisjonens kontroll i første rekke rettet mot statsråden i rollen som eier, direkte eller gjennom underliggende etat, sett i relasjon til rettigheter og plikter i henhold til lov og gjeldende regelverk.
I kontrollen for 2002 er det orientert om forhold under følgende departementer: Nærings- og handelsdepartementet, Samferdselsdepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet.
Statsråden oversender årlig for hver enkelt virksomhet en beretning til Riksrevisjonen. Riksrevisjonen har også i 2003 meddelt i brev til alle departementer at det er ønskelig for kontrollen at statsrådens beretning blant annet inneholder opplysninger om hvordan styrings- og kontrollmyndigheten utøves, opplysninger og vurderinger om oppnådd resultat, eventuelle avkastningskrav og utbyttepolitikk, informasjon om spesielle forhold som er tatt opp i skriftveksel mellom departementet og selskapet og vurdering av den enkelte virksomhets oppnåelse av mål og utførelse av oppgaver som er gitt i stortingsdokumenter.
Retningslinjer for departementenes ansvar for oppfølging av aksjeselskaper med statlig eierinteresse, statsforetak m.m. er gitt i § 22 i økonomireglementet for staten, fastsatt ved kongelig resolusjon av 26. januar 1996. Riksrevisjonen har mottatt kopier av skriftlige retningslinjer/instrukser for virksomhetene.
Staten har i 2002 solgt deler av aksjene i Moxy Trucks AS og i Nordic Aviation Resources AS. Riksrevisjonen har gjennomgått salgsprosessene. Det orienteres om forhold vedrørende salgsprosessene under henholdsvis Nærings- og handelsdepartementet og Samferdselsdepartementet.
Riksrevisjonens kontroll med statsrådens forvaltning av statens interesser i selskapene videreføres hvis staten etter salget fremdeles har en dominerende innflytelse. Riksrevisjonens kontroll med Moxy Trucks AS og Nordic Aviation Resources AS opphørte i 2002, da staten ikke lenger hadde dominerende innflytelse i selskapene.
For regnskapsåret 2002 har Riksrevisjonen også gjennomgått avviklingen og oppløsningen av Norge på EXPO 2000 AS.
I forbindelse med behandlingen av dokumentet rettet komiteen 17. desember 2003 en henvendelse til samferdselsministeren vedrørende "Salget av Nordic Aviation Resources AS (NAR) med videre". Komiteen ba her om statsrådens utfyllende kommentarer til Riksrevisjonens merknader.
Statsrådens svar av 15. januar 2004 følger som vedlegg til innstillingen.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Dahl og fung. leder Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og Bjørn Lothe og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, viser til sine merknader til Dokument nr. 3:2 (2002-2003) hvor det ble uttrykt ønske om at selskapskontrollen også skulle omfatte vurderinger av om en statsråd gjennom styringssignaler har fulgt opp Stortingets intensjoner av ikke-økonomisk art. Komiteen har merket seg at slike problemstillinger er tillagt større vekt i Dokument nr. 3:2 (2003-2004).
Komiteenregistrerer atRiksrevisjonen i rapporten for 2002 tar opp enkelte forhold vedrørende statsrådens forvaltning under Helsedepartementet og Samferdselsdepartementet. I tillegg gis det orienteringer om viktige spørsmål som Stortinget bør være kjent med.
Under de kapitler hvor komiteenikke har utformet egne merknader, deler man Riksrevisjonens vurderinger.