Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Utdannings- og forskningsdepartementet foreslår enkelte endringer i statsbudsjettet for 2003. Videre foreslås statens kapital avskrevet i to selskaper, Bedriftsuniversitetet og Slemdalsveien 7 AS. NTNUs arealramme i ny universitetsklinikk er også omtalt i proposisjonen.

Under kapitlene for grunnskolen og videregående opplæring foreslår departementet å justere tilskudd og anslag som følge av endret aktivitet eller deltakelse. Forslaget om å øke tilskuddet til skolefritidsordninger skyldes etterslep i utbetalingen fra 2002.

Aktiviteten knyttet til opplæring av språklige minoriteter i grunnskolen, herunder opplæring av barn i asylmottak, har vært høyere enn forventet og gir en bevilgningsøkning på 119,1 mill. kroner. Aktiviteten ved leirskolene har vært lavere enn lagt til grunn i budsjettet for 2003, det samme gjelder opplæringsrådene. Tilskuddet til kommunale musikk- og kulturskoler foreslås økt med 4,8 mill. kroner. Flere elever enn forventet har brukt retten til opplæring i henholdsvis finsk og samisk i grunnskolen, og disse bevilgningene er derfor satt noe opp. Lavere aktivitet er grunnen til at tilskuddet til norskopplæring for innvandrere reduseres med 42,8 mill. kroner.

I samarbeid med oljeselskapene skal utstyr til klokkedykkerutdanning kjøpes inn til Statens dykkerskole, og utstyrsbevilgningen foreslås økt med 10,5 mill. kroner av en totalinvestering på 24 mill. kroner til dette.

Tilskuddet til private skoler foreslås satt ned med netto 160 mill. kroner. Bakgrunnen er blant annet at færre skoler enn forventet har fått godkjenning eller har startet opp i skoleåret 2002-2003, og at elevtallet ved eksisterende skoler er lavere. Samtidig foreslås statlig dekning av 85 pst. av økningen i pensjonsutgifter.

Når det gjelder fellesutgifter for universiteter og høyskoler, foreslår departementet at det brukes 19 mill. kroner til bevarings-, sikrings- og samlingsarbeidet ved universitetsmuseene, jf. Riksrevisjonens undersøkelse av dette. Bevilgningen foreslås økt med 3,7 mill. kroner og resterende beløp dekket ved omdisponering. Departementet foreslår også 10 mill. kroner over driftsposten til videre utbygging av gigabyte-kapasitet i forsk­ningsnettet i 2003. Satsingen dekkes gjennom omdisponering fra tiltak der aktiviteten har vært lavere enn forventet. Departementet foreslår også justeringer under Meteorologisk institutt, samt å justere tilskudd til internasjonale organisasjoner som følge av valutakursutviklingen. Til oppfølging av UNESCO-resolusjonen om kvalitet i høyere utdanning foreslås en overførbar bevilgning på 3 mill. kroner.

Antall elever og studenter som har søkt om stipend, er høyere enn forutsatt, mens tildeling av gebyrstipend har et mindre behov. De aktuelle stipendpostene og innlån til Lånekassen foreslås justert i samsvar med dette. Gebyrinntektene til Lånekassen er lavere enn forventet, innbetalt avdrag er høyere. De aktuelle postene på Lånekassens inntektskapittel justeres tilsvarende. Departementet anfører ellers at det er stor usikkerhet med hensyn til omfanget av omgjøringer av lån til stipend (konverteringsordningen) som følge av betydelig forsinket rapportering fra lærestedene til Lånekassen.