Vedlegg 2: Brev fra Forsvarsdepartementet v/statsråden til forsvarskomiteen, datert 26. mai 2003
Jeg viser til brev fra komiteens leder der det vises til synspunkter fremmet av representanter for Norsk Tjenestemannslag/avd. 101 og Fellesforbundet i åpen høring 16. mai 2003. Under høringen uttalte disse arbeidstakerorganisasjonene at siden nedbemanningsprosessen startet i Forsvarets militære organisasjon (FMO) er det nytilsatt 2 000 arbeidstakere i nye stillinger i FMO. Det ble hevdet at dette innebærer at ca. 7 000 "gamle" stillinger og arbeidstakere må fjernes for å nå målsettingen om en årsverkreduksjon på ca. 5 000 stillinger.
Denne fremstillingen gir ikke et fullstendig bilde av situasjonen.
Jeg kan bekrefte at målsettingen om en reduksjon på ca. 5 000 årsverk innen utgangen av 2005 sammenholdt med årsverksituasjonen per 1. september 2000 står ved lag. Så langt i omstillingsperioden har om lag 2 800 sivile og militære arbeidstakere blitt innvilget avgangsstimulerende virkemidler, og storparten av disse er ute av Forsvarets organisasjon.
Personellinnsparingen i FMO så langt i omstillingsperioden er av Forsvarets overkommando (FO) beregnet til i underkant av 1 400 årsverk netto.
Det foretas yrkestilsetting etter utdanning som gir rett til yrkestilsetting av offiserer, og for sivile har det vært nødvendig å tilsette i stillinger der det kreves kompetanse i ny struktur som man i dag ikke innehar. Der virksomhet flyttes, innebærer dagens praktisering av flytteplikten for sivilt tilsatte behov for nyrekruttering. Endelig vises til etableringen av nye enheter, som Forsvarets innsatsstyrke med et betydelig antall nye grenaderstillinger. Mange nytilsettinger har imidlertid tidsavgrenset karakter, f.eks. engasjert befal.
Jeg understreker at årsverkutviklingen t.o.m. første halvår 2002 fulgte eller lå foran prognostisert utvikling. Årsverkutviklingen f.o.m. høsten 2002 har imidlertid ikke vært tilfredsstillende. Selv om det også er nytilsettinger i Forsvaret er altså netto reduksjon av årsverk per i dag i underkant av 1400.
Det gjenstår et betydelig potensial for personellreduksjoner i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). Utover dette er jeg kjent med at forsvarssjefen har iverksatt en rekke strakstiltak for å snu utviklingen:
– Harmonisering av oppsettingsplan (OPL) og årsverk innen 15. august 2003 i hele FMO med unntak av FLO (med frist 15. oktober 2003).
– Reduksjoner i inntak på krigsskolene (KS I) med 20 - 40%.
– All ekstraordinær yrkestilsetting av befal i 2003 kanselleres.
– Full gjennomgang av oppgaveporteføljen for å redusere og kutte oppgaver.
– Aktiv bruk av avgangsstimulerende tiltak styrt mot personell som Forsvaret ikke har behov for i fremtidig organisasjon.
– Reduksjon i midlertidige beordringer og selvpålagte restriksjoner til hinder for fleksibel utnyttelse av personellet.
– Tilnærmet tilsettingsstopp for sivile.
– Streng oppfølging og kontroll med praktiseringen av forsvarssjefens stillingsfullmakt, herunder reaksjoner ved brudd på retningslinjene.
– Bruk av beordringsplikten for å styre kompetansen mot høyere prioritert virksomhet, om nødvendig på tvers av befalets ønsker.
– Befal uten fast stilling (BUFS) skal forvaltes sentralt i Forsvarsstaben (FST) når denne opprettes 1. august 2003.
– Omskolering og omplassering skal benyttes på tvers av forsvarsgrener og enheter fremfor nytilsetting.
Utviklingen frem til medio 2002 var altså i samsvar med planforutsetningene, og jeg forventer at vi med de tiltak som nå treffes vil være i stand til å nå målsettingen om netto reduksjon med ca. 5 000 årsverk innen utgangen av 2005.