4. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Leif Lund, Liv Marit Moland og lederen Marit Nybakk, fra Høyre, Bjørn Hernæs og Åge Konradsen, fra Fremskrittspartiet, Vidar Andersen og Johnny Hult, fra Sosialistisk Venstreparti, Tove Lehre, fra Kristelig Folkeparti, Åse Wisløff Nilssen, og fra Senterpartiet, Marit Arnstad, viser til at prosjektet TFL-16 ble omtalt i St.prp. nr. 1 (2002-2003).
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, har merket seg at Forsvaret er i ferd med å orientere seg mot et nettverksbasert forsvar og at det er behov for å anskaffe TDL-16 som et felles system for overføring av samtidsdata mellom Forsvarets enheter og våpenplattformer.
Flertalletmener at Forsvaret må være i stand til å operere effektivt sammen med allierte styrker både ute og hjemme, og kunne bidra aktivt til å løse hele spekteret av NATOs oppgaver. Flertalletviser til at TDL-16 i den sammenheng vil være et viktig bidrag til å sikre norsk bakke-, sjø- og luftstyrker en komplett kapasitet, som i tiden fremover vil sette dem i stand til å inngå i et integrert stridsmiljø nasjonalt og med andre NATO-land.
Flertalletviser videre til at da TDL-16 skal integreres på en rekke ulike våpenplattformer på tvers av forsvarsgrenene, er det anbefalt at anskaffelsene foretas under et totalprogram som vil forenkle så vel anskaffelse som drift og vedlikehold. Flertalleter enig i denne anbefalingen.
Flertallet har merket seg at programmet vil bestå av et hovedprosjekt med to delprosjekter. Hovedprosjektet vil ivareta en helhetlig innføring av TDL-16 i Forsvaret, og ha en antatt ramme på i alt 1 825 mill. kroner og forventet gjennomført i perioden 2003-2008.
Flertallethar videre merket seg at delprosjektet TDL-16 for fregattene omfatter anskaffelse av fem TDL-16-terminaler for de fem fartøyene av den nye FN-klassen, og at delprosjekt TDL-16 for F-16 MLU-flyene omfatter en forsert anskaffelse av 20 TDL-16-terminaler, som vil bli montert på de første flyene som skal gjennomgå en såkalt M3-oppgradering.
Flertalletviser til at så snart totalprogrammet er ferdig utviklet og kvalitetssikret, vil Regjeringen legge dette fram for Stortinget.
Flertalletviser videre til proposisjonens omtale av anskaffelseskostnader og finansiering, og slutter seg til dette.
Flertallethar merket seg departementets beskrivelse av kapasiteten og merbehov ved anskaffelse av nye FN-klasse fregatter, samt departementets svar på spørsmål angående gjenkjøp i forbindelse med fregattanskaffelsen.
Flertallet har ellers ingen merknader og støtter proposisjonen.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til det vedtak et flertall i Stortinget har gjort angående innkjøp av fregatter og kostnadsrammen knyttet til dette.
Disse medlemmer registrerer at Regjeringen varsler mulig kjøp av tilleggsutstyr som vil gå ut over den vedtatte kostnadsramme. Disse medlemmer har merket seg at det er knyttet betydelig usikkerhet til kostnadene ved anskaffelse av luftvernsmissiler. Disse medlemmer er av den oppfatning at Regjeringen snarest bør avklare om slike missiler skal anskaffes i det antall som har vært antydet til en høyere pris enn opprinnelig, eller om man bør redusere innkjøp av missiler for å holde seg innenfor kostnadsrammen.
Disse medlemmer har merket seg at Regjeringen varsler flere tilleggsprosjekt som man ikke vet om blir materialisert. Disse medlemmer finner det svært lite tilfredsstillende at Stortinget på en slik måte orienteres om mulige nye prosjekter. Regjeringen bør snarest gi Stortinget en samlet oversikt over omfang og kostnader for de tilleggsprosjekter som faktisk planlegges gjennomført.
Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet mener at Forsvaret i større grad burde prioritere å styrke kystvernet i Norge, og viser til at disse partiene har gått imot fregattkjøpet ut fra en vurdering av at dette ikke er hva som trengs med dagens trusselbilde, og at de enorme kostnadene ved fregattkjøpet både ved investering og drift vil kunne gå utover andre viktige forsvarsområder.
Disse medlemmer viser til at Delprosjekt TDL-16 til FN-klasse fregatter vil øke rammen for nye fregatter med i alt 480 mill. kroner.
På denne bakgrunn vil disse medlemmer gå imot anskaffelse av Taktisk Data Link-16.
Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at det i øyeblikket er knyttet stor usikkerhet i forhold til kostnadene ved innkjøp av nye fregatter, og mener at Stortinget snarest bør bli forelagt de endelige rammene for disse, slik at en kan se denne kostnaden i sammenheng med øvrige prioriteringer for Forsvaret i de nærmeste årene. Dette medlem mener at en slik oversikt også må inneholde en vurdering av den rollen fregattene skal spille i vårt nasjonale forsvar, og i hvilken grad disse inngår i planer om en ytterligere opptrapping av Norges engasjement i utenlandsoppdrag. Dette medlem er kritisk til at det norske forsvaret i økende grad innrettes mot å delta i offensive utenlandsoperasjoner, særlig i en tid hvor flere av våre nære allierte har vist liten respekt for at maktbruk skal hjemles klart i FN-mandat for å kunne være legitim.