Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 2: Brev fra Arbeids- og administrasjonsdepartementetv/statsråden til forsvarskomiteen v/leder Marit Nybakk, datert 11. april 2003

Det vises til brev om ovenstående tema av 07.04.03 hvor det spørres om fremdrift i arbeidet, og når sak ventes fremlagt for Stortinget.

Som det fremgår av brev av 18. februar i år fra Forsvarsministeren, leder Arbeids- og administrasjonsdepartementet et arbeid med både en gjennomgang av kulturhistoriske eiendommer i statlig eie, og spørsmål om fremtidig eierskap og forvaltning av slike eiendommer med deltakelse blant annet fra Forsvarsdepartementet. I arbeidet legges det vekt på å følge merknadene i Innst. S. nr. 314 (2000-2001) og innstillinga til årets budsjett fra forsvarskomiteen, Budsjett-innst. S. nr. 7 (2002-2003).

I brevet av 18.02.03 heter det videre at "frem til Stortinget har vedtatt ny fremtidig forvaltning av statens kulturhistoriske eiendommer, vil Forsvarsbygg i en interimsperiode forvalte nasjonale festningsverk som ikke har militær bruk. Festningsverkene skal i henhold til Stortingets forutsetninger forbli i statlig eie. Ved å vise kreativitet og finne løsninger gjennom utvikling og utleie vil man tilstrebe å få til levende festningsverk som gjør det mulig å videreføre historien til nye generasjoner, samtidig som tilgjengeligheten sikres for allmennheten."

Som det nevnes i ditt brev ser AAD nå på eierskap og forvaltning av statens kulturhistoriske eiendommer, hvorav festningsverk besluttet tatt ut av militær bruk er en av flere kategorier eiendommer. Kulturhistoriske eiendommer som i dag forvaltes av Statsbygg er en av de andre kategoriene som vurderes i dette arbeidet. Som det ble redegjort for i det omtalte brevet, tar jeg sikte på å komme tilbake med sak om fremtidig eierskap og forvaltning av kulturhistoriske eiendommer til Stortinget så raskt som mulig. Sakens viktighet og kompleksitet tilsier imidlertid at det tar noe tid å utrede og fremlegge saken.

Det er for tidlig å si noe sikkert om når saken kan fremlegges for Stortinget, utover at det ikke vil bli fremlagt sak om dette i vårsesjonen. I første omgang vil regjeringen komme tilbake til saken i forbindelse med forslag om modernisering innenfor Statsbyggs område, jf. Stortingsproposisjon nr. 1 (2002-2003) for AAD.

I mellomtiden vil det, som forsvarsministeren redegjør for i sitt svar, være Forsvarsbygg som fortsatt forvalter festningsverkene. Som forsvarsministeren understreker i sitt brev av 18.02.03 forholder regjeringen seg naturligvis til de føringer som Stortinget har gitt, og det vil derfor ikke skje en utvikling av nasjonale forsvarsmonumenter uten politisk forankring i Stortinget.