Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Ola D. Gløtvold og Magnhild Meltveit Kleppa om å oppheve bedriftenes egenandel på H 1/2 G på hjelpemidler ved tilrettelegging av arbeidsplasser

Innhold

Til Stortinget

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen ta initiativ for å oppheve bedriftenes egenandel på 1/2 G på hjelpemidler ved tilrettelegging av arbeidsplasser."

Som bakgrunn for forslaget framholder forslagsstillerne at regelen om at arbeidsgiver plikter å finansiere utgifter til arbeidsplasstilrettelegging med inntil halvparten av folketrygdens grunnbeløp oppleves som en stor barriere, og at den skremmer en del arbeidsgivere fra å ansette mennesker med funksjonsnedsettelser. Det vises til at det i NOU 2001:22 "Fra borger til bruker" foreslås å oppheve bedriftenes egenandel, og at denne problemstilling også tas opp av Sandman-utvalget i NOU 2000:27.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Britt Hildeng, Asmund Kristoffersen og Gunn Olsen, fra Høyre, Beate Heieren Hundhammer, Bent Høie og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Fremskrittspartiet, lederen John I. Alvheim og Harald T. Nesvik, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo og Sigbjørn Molvik, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund og Magne Aarøen, og fra Senterpartiet, Ola D. Gløtvold, viser til at forslagsstillerne hevder at regelen om arbeidsgivers plikt til å finansiere utgifter til tilrettelegging av arbeidsplass med inntil halvparten av folketrygdens grunnbeløp oppleves som en stor barriere, og at regelen skremmer en del arbeidsgivere fra å ansette mennesker med funksjonsnedsettelse. Komiteen er enig i at det kan medføre vanskeligheter for funksjonshemmede arbeidssøkere at en potensiell arbeidsgiver må påregne utgifter til tekniske hjelpemidler opp til 1/2 G etter at vedkommende har vært ansatt i over 6 måneder. For mange funksjonshemmede vil behovet for hjelpemidler avdekkes gradvis, og grensen på 6 måneder kan derfor i noen tilfeller være for kort.

Komiteen viser til og er tilfreds med at Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2003 innførte et landsomfattende forsøk hvor arbeidsgivers ansvar for hjelpemidler bortfaller helt i bedrifter som er organisert som IA-virksomheter. Forslaget som innebærer en utvidelse for alle bedrifter generelt og permanent, vil få budsjettmessige konsekvenser. Komiteen ber Regjeringen komme tilbake med en utvidelse slik at tiltaket i fremtiden også vil omfatte bedrifter som ikke er IA-bedrifter.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag om å oppheve bedriftenes egenandel på H G på hjelpemidler ved tilrettelegging av arbeidsplasser også for bedrifter som ikke er IA-bedrifter."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil vise til at det er en ekstra barriere for de personer som har behov for en tilrettelagt arbeidsplass, å komme seg ut i yrkeslivet grunnet at en tilrettelagt arbeidsplass på sikt vil medføre en ekstra utgift for arbeidsgiver dersom ikke bedriften er en IA-bedrift. Disse medlemmer frykter at ordningen med en egenandel på H 1/2 G for arbeidsgiver ved tilretteleggelsen av en arbeidsplass, har en utstøtende effekt fra arbeidslivet for en gruppe mennesker som virkelig ønsker å fortsette i et lønnet arbeid og ikke gå over på andre ordninger. Det er grunn til å tro at personer med funksjonshemninger som vil kunne få behov for en tilrettelagt arbeidsplass, vil tape i konkurransen med de som ikke har behov for dette grunnet den ekstra kostnaden på 1/2 G.

Disse medlemmer vil vise til at sosialministeren i sitt brev til sosialkomiteen av 6. februar 2003 viser til at det i forbindelse med statsbudsjettet for 2003 ble innført et landsomfattende forsøk der arbeidsgivers ansvar for hjelpemidler bortfaller helt i de bedrifter som har inngått avtale om å være IA-bedrift. Disse medlemmer vil imidlertid at dette fritak skal kunne gjelde alle bedrifter, slik at flest mulig skal kunne få en reell mulighet til å kunne forsørge seg selv av egen inntekt, uavhengig om en er funksjonshemmet eller funksjonsfrisk. Slik dagens regelverk er innrettet, er det grunn til å tro at enkelte arbeidsgivere vegrer seg for å ansette funksjonshemmede grunnet de ekstra kostnader dette vil kunne medføre. Det er etter disse medlemmers mening bedre at en fra det offentliges side betaler regningen med å tilrettelegge en arbeidsplass enn at vedkommende potensielle arbeidstaker skal bli en permanent passiv mottaker av en eller annen form for stønad.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2003 fremme forslag om å fjerne bedriftenes egenandel på 1/2 G på hjelpemidler ved arbeidsplasstilretteleggelse."

Forslag fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet:

Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2003 fremme forslag om å fjerne bedriftenes egenandel på 1/2 G på hjelpemidler ved arbeidsplasstilretteleggelse.

Komiteens tilråding fremmes av Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti.

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag om å oppheve bedriftenes egenandel på 1/2 G på hjelpemidler ved tilrettelegging av arbeidsplasser også for bedrifter som ikke er IA-bedrifter.

Oslo, i sosialkomiteen, den 18. mars 2003

John I. Alvheim

leder

Elisabeth Røbekk Nørve

ordfører

Åse Gunhild Woie Duesund

sekretær