Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Innledning - bakgrunn

I St.meld. nr. 55 (2000-2001), som ble lagt fram av regjeringen Stoltenberg, ønsket denne regjeringen å skissere aktuelle målsettinger, utfordringer og tiltak på det samepolitiske området. I tillegg ville Regjeringen gi et bilde av utviklingen i norsk samepolitikk i de fire årene som var gått etter at forrige stortingsmelding var lagt fram. Sametingets årsmelding om virksomheten i 2000 er vedlagt denne stortingsmeldingen.

Samarbeidsregjeringen besluttet å legge fram en tilleggsmelding til St.meld. nr. 55 (2000-2001) Om samepolitikken. I tilleggsmeldingen, St.meld. nr. 33 (2001-2002), sammen med St.meld. nr. 55 (2000-2001), legger Regjeringen rammene for samepolitikken for resten av stortingsperioden. Det understrekes i tilleggsmeldingen at oppdateringer og forslag til nye tiltak og endringer i forhold til St.meld. nr. 55 (2000-2001) må leses i sammenheng med denne.

Tilleggsmeldingen inneholder blant annet også en omtale av levekårssituasjonen i Indre Finnmark og en redegjørelse for de nylig avgitte Høyesterettsdommene i "Selbusaken" og "Svartskogensaken", og betydningen av disse.

Regjeringen peker på at tilleggsmeldingen ikke vil kunne gi en uttømmende beskrivelse av samepolitikken. Utviklingen vil også foregå parallelt med generell politikkutvikling, som får betydning for samisk språk, befolkning og kultur. Regjeringen vil informere Stortinget om utviklingen av samepolitikken både gjennom de årlige meldingene i tilknytning til Sametingets årsmelding, og gjennom integrering av det samiske perspektiv i andre stortingsmeldinger.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Reidar Sandal, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Signe Øye, fra Høyre, Peter Gitmark, Hans Kristian Hogsnes og Kari Lise Holmberg, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Per Sandberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Anita Apelthun Sæle og Ivar Østberg og fra Senterpartiet, lederen Magnhild Meltveit Kleppa, viser til sine merknader knyttet til de enkelte kapitler nedenfor.