Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vedtok i møte 21. november 2002 å ta opp til behandling en egen sak til Stortinget, jf. Stortingets forretningsorden § 12 pkt. 8 siste ledd, vedrørende henvendelse fra Sametinget til komiteen med opplysninger om at det skal ha forekommet overvåking av samer på etnisk grunnlag, og anmodning om gransking av overvåking rettet mot samene og samepolitisk virksomhet.

I brev av 7. oktober 2002 til komiteen peker Sametinget på at det ved flere anledninger i forbindelse med Lund-kommisjonens rapport har bedt om en særskilt redegjørelse for omfanget av overvåking av samene og samepolitisk virksomhet. Spørsmålet hadde også vært drøftet med justisministeren. Allerede den 24. januar 1997 ba daværende sametingspresident Ole Henrik Magga kontroll- og konstitusjonskomiteen om å undersøke om det hadde forekommet overvåkingsvirk­somhet rettet mot den samiske befolkning i den nære fortid.

Komiteen besvarte henvendelsen i brev av 12. februar 1997 hvor det bl.a. heter:

"Kontroll- og konstitusjonskomiteen har for tiden Lundkommisjonens rapport til behandling. Komiteen forutsetter at granskingskommisjonen har beskrevet og vurdert alle de forhold som er relevante sett i forhold til granskingskommisjonens mandat - å undersøke påstander om ulovlig eller irregulær overvåkning av norske borgere i perioden 1945-1994. Komiteen registrerer at det på ett enkelt punkt i Lundkommisjonens rapport (s. 224) er omtalt et internt notat fra Overvåkingssentralen fra begynnelsen av 1980-tallet, der det het at AKP (m-l) skal ha infiltrert bl.a. også samiske bevegelser.

Når Lundkommisjonen ikke har beskrevet overvåking mot den samiske befolkning som sådan eller overvåking på etnisk grunnlag, må komiteen anta at kommisjonen ikke har funnet noe som gir indikasjoner for dette.

Dette spørsmål har komiteen dessuten reist overfor lederen av den tidligere granskingskommisjonen, Ketil Lund, som bekrefter at kommisjonen i sitt arbeide ikke har kommet over materiale som gir indikasjoner på dette."

I Sametingets brev av 7. oktober 2002 heter det at dette står i motsetning til boken "Det hemmelige Norge" som dokumenterer en betydelig overvåkingsvirksomhet rettet mot det samiske miljø. Det hevdes at blant de som ble personlig overvåket, var sentrale samiske organisasjonsmennesker. Motivasjonen skal visstnok ha vært å kartlegge eventuelle "ekstreme venstreradikale miljø" innenfor det samiske organisasjonsliv.

I brevet refereres Sametingsrådets uttalelse fra juni 1998:

"I forbindelse med Lund-kommisjonens arbeid anmodet Sametinget om at spørsmålet om overvåking av samer ble undersøkt nærmere. Denne anmodning ble ikke tatt til følge. Dette beklager Sametinget sterkt, og tinget vil gjenta anmodningen om en særskilt redegjørelse for omfanget av overvåkingen av samepolitisk virksomhet, for om mulig å fjerne usikkerhet mange fortsatt i dag lever med. Sametinget føler et behov for å drøfte mulige tiltak, og stille krav til overvåkingstjenesten mht. politisk virksomhet."

I Sametingets brev er det vist til brev fra daværende justisminister Aud-Inger Aure hvor det bl.a. ble pekt på at en undersøkelse omkring overvåking rettet mot en gruppe personer ville medføre problemer med på betryggende måte å avgrense omfanget av en slik kartlegging ut fra objektive, målbare kriterier. Det ble anbefalt at hver enkelt ut fra egen situasjon burde vurdere eventuell søknad om innsyn for å få bekreftet eller avkreftet den mistanke om overvåking som forelå.

Sametinget fremholder overfor komiteen at det er overvåkingspolitiet som har foretatt sin overvåking av samer ut fra en "gruppetilnærming", og at legitimiteten synes å være hentet fra norske myndigheters tidligere fornorskingspolitikk overfor samer og kvener.

Det er videre vist til brev av 27. november 2001 til Sametinget fra justisminister Odd Einar Dørum hvor det heter:

"Jeg kan ikke se at en ny gransking i ettertid av det arbeid som allerede er foretatt, vil være egnet til å kaste vesentlig nytt lys over verken overvåkingspolitiets virksomhet generelt eller opp mot samene som gruppe."

Sametinget viser til at i NRK-programmet "Frykten for det grenseløse", sendt 4. september 2002, på nytt fremkommer opplysninger om at sentrale samiske institusjoner og organisasjoner skal ha vært overvåket. Dette gjelder bl.a. institusjoner som Nordisk Samisk Institutt, NRK Sàmi Radio, samiske aviser, Norske Samers Riksforbund, Norske Reindriftsamers Landsforbund og Nordisk Sameråd eller sentrale personer innen disse organisasjonene. Sametinget peker på at dette er svært betenkelig fordi disse organisasjonene var og er viktige for det samiske samfunnet. Det hevdes også at dette innebærer at de fleste samer med et samepolitisk engasjement og/eller høyere utdanning ansatt i samiske institusjoner har vært gjenstand for overvåkingspolitiets interesse. Dette viser at samene som folk er blitt spesielt mistenkeliggjort.

Sametinget understreker betydningen av at det blir tatt et oppgjør med den skjulte siden av fornorskingen. Sametinget er av den oppfatning at overvåkingspolitiet har bedrevet etnisk overvåking og at dette er et overgrep mot det samiske folket. At den enkelte same selv kan begjære innsyn, er ikke tilstrekkelig. Det hevdes at det kan ikke være den enkelte sames ansvar å synliggjøre overgrep som er gjort mot samene som folk. For å kunne legge dette bak seg, må det samiske folk få vite hva som er skjedd og på hvilket grunnlag. Sametinget mener at den beste måten å ta et oppgjør med overvåkingen på, er å foreta særskilte undersøkelser og redegjøre for hva som er skjedd. I brevet anmodes om gransking av den overvåking som har funnet sted mot samene og samepolitisk virksomhet, det være seg lovlig eller ulovlig overvåking.

Sametingets brev er vedlagt innstillingen.

På bakgrunn av henvendelsen fra Sametinget tok kontroll- og konstitusjonskomiteen opp spørsmålet om overvåking på etnisk grunnlag i brev av 10. oktober 2002 til justisministeren. I brevet heter det bl.a. at:

"I løpet av sommermånedene har det i media fremkommet en rekke påstander om politisk overvåking av samer som arbeidet for å fremme samisk språk og kultur. Dette er spørsmål som bare i liten grad ble berørt i Lund-kommisjonens arbeid og det er derfor fra samisk hold reist krav om en mer systematisk gjennomgang av overvåkingssaker hvor dette kan ha vært utgangspunktet.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil på denne bakgrunn anmode justisministeren om en redegjørelse for hvorvidt det er skjedd overvåking på etnisk grunnlag i samiske eller andre miljøer, eventuelt omfang og i tilfelle hvorledes de innsamlede opplysninger er benyttet."

I justisministerens svarbrev av 25. oktober 2002 redegjøres for den forutgående kontakten med Sametinget, om de undersøkelser om ulovlig overvåking som ble dokumentert gjennom Lund-rapporten i Dokument nr. 15 (1995-1996), og den historiske undersøkelse av norske overvåkings- og etterretningsmyndigheters samarbeid med bl.a. politiske organisasjoner/miljøer i etterkrigstiden, publisert i boken "Den hemmelige krigen" av historikerne Trond Bergh og Knut Einar Eriksen. Det heter videre at:

"Verken gjennom Lund-kommisjonens rapport, eller i boken "Den hemmelige krigen", er det fremkommet opplysninger om at samer ble overvåket ut fra deres etniske opprinnelse. I bokens bind II side 227 heter det:

"Det må understrekes at overvåkingspolitiet ikke på noe tidspunkt overvåket den samiske befolkningen på bredt grunnlag. Det var hele tiden et fåtall samer som ble gjort til gjenstand for særskilte overvåkingstiltak."…

Et av resultatene av Lund-kommisjonens arbeid er innsynsloven av 1. januar 2000 som, på nærmere angitte vilkår, gir anledning til innsyn i overvåkingspolitiets arkiver og mulighet til å søke erstatning. Muligheten for innsyn i overvåkingspolitiets arkiver knytter seg til registreringer fram til 8. mai 1996. Adgangen til å kreve innsyn i overvåkingspolitiets arkiver kan fremsettes fram til 31. desember 2002. Det er derfor på det nåværende tidspunkt ikke kjent verken hvor mange samer som har søkt om innsyn eller som vil få erstatning etter kriteriene i innsynsloven. I møte med Innsynsutvalget er det imidlertid opplyst at utvalget ikke har registrert noen merkbar økning i antallet innsynsbegjæringer etter medieoppslagene med påstander om sameovervåking.

Det har i pressen vært fokusert på enkeltsaker som har kommet opp gjennom innsynsordningen. Enkeltsaker vil på forskjellig vis belyse det som tidligere gjennomganger har behandlet på en noe mer overordnet måte, men det betyr nødvendigvis ikke at hovedkonklusjonene er feil eller mangelfulle. Etter min vurdering foreligger det imidlertid ikke noe pr. i dag som rokker ved de omfattende gjennomganger som er skjedd i regi av Lund-kommisjonen og gjennom historikerprosjektet.

Når det gjelder komiteens spørsmål om hvorvidt det er skjedd overvåking på etnisk grunnlag, omfang og eventuelt hvordan innsamlede opplysninger er benyttet, må jeg på det nåværende tidspunkt henvise til hva som fremkommer av Lund-rapporten og boken "Den hemmelige krigen". Når det gjelder den supplering som eventuelt kan utledes av Innsynsutvalgets arbeid, må man nødvendigvis avvente ferdigstillelsen av dette arbeidet."

Brevet fra justisministeren er vedlagt innstillingen.