Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra forsvarskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Odd Roger Enoksen om at Evjemoen leir snarest mulig overføres til Evje og Hornnes kommune med et vedlikeholdsfond

Innhold

Til Stortinget

Evje og Hornnes kommune har vært en av de svært forsvarsavhengige kommuner i Norge. Evjemoen leir ble vedtatt nedlagt 13. juni 2001. Nedleggingen medførte at kommunen mistet ca. 250 arbeidsplasser, som tilsvarer 20 pst. av arbeidsplassene i kommunen. Evje og Hornnes har møtt denne situasjonen på en offensiv og kreativ måte. Som en del av omstillingsarbeidet har kommunen vært i forhandlinger med Forsvaret om å overta Evjemoen leir slik at den kan brukes til sivil næringsetablering. Kommunen la opp til ny næringsetablering i Forsvarets lokaler, og 12 etablerere venter allerede på å komme på plass.

Kommunen har forhandlet med Forsvarsbygg om vilkår om overtakelse av Evjemoen. Det eneste gjenstående punktet dreide seg om spørsmål om vedlikeholdsfond. Forsvarets Bygningstjeneste anbefalte i fjor høst at det skulle stilles til rådighet et fond på 42 + 8 mill. kroner. Nå har Forsvaret gått bort fra denne anbefalingen, som var en forutsetning for forsvarlig etterdrift/vedlikehold av anleggene. Konsekvensen er at kommunen økonomisk sett ikke kan ta på seg å overta Evjemoen leir.

At Forsvaret har gått tilbake på tidligere tilbud om vedlikeholdsfond gjør at flere av de nye bedriftene som venter på å etablere seg på Evjemoen, nå ser seg om etter alternative lokaler utenfor kommunen. Det haster derfor med en avklaring av spørsmålet om vedlikeholdsfond. På tross av at Evje og Hornnes kommune har lagt ned et betydelig arbeid for å sikre en best mulig omstillingsprosess etter at Evjemoen ble nedlagt, har løftene som ble gitt kommunen i forbindelse med nedlegging av Forsvarets virksomhet, ikke blitt fulgt opp. Kommunen er satt i en vanskelig situasjon.

På tross av pågangsmot og initiativ til å skape ny vekst i regionen, opplever Evje og Hornnes å bli sviktet av sentrale myndigheter. Storsamfunnet må ta et særlig ansvar for å legge til rette for ny aktivitet i kommuner som blir rammet av statlige omstillingsvedtak i det omfang Evje og Hornnes kommune opplever. De forventninger som er skapt i Evje og Hornnes kommune må innfris.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sørge for at tilbudet om et vedlikeholdsfond til Evje og Hornnes kommune opprettholdes slik at kommunen blir i stand til å påta seg å overta Evjemoen leir."

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunnar Halvorsen, Leif Lund og lederen Marit Nybakk, fra Høyre, Bjørn Hernæs og Åge Konradsen, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold og Per Ove Width, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjetil Bjørklund, fra Kristelig Folkeparti, Åse Wisløff Nilssen og fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, viser til at forslaget er forelagt Forsvarsdepartementet for uttalelse. Brev fra statsråd Krohn Devold er gitt som vedlegg til innstillingen.

Komiteen vil vise til St.prp. nr. 45 (2000-2001) Omleggingen av Forsvaret i perioden 2002-2005, kap. 6, der de negative sysselsettingsmessige utslag for en rekke kommuner ble gitt en utfyllende drøfting. Stortinget sluttet seg gjennom Innst. S. nr. 342 (2000-2001) til forslaget om å sette av til sammen 250 mill. kroner i perioden 2002-2006 for å håndtere de regionale konsekvenser av omleggingen av Forsvaret. Komiteen viser videre til brev fra Evje og Hornnes kommune av 4. juni 2002. Komiteen er kjent med at kommunen har vist stor vilje til omstilling og til å foreta tilpasning i forbindelse med nedleggingen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet vil på den bakgrunn be om at Forsvarsbyggs tilbud til kommunen av 22. mars 2002 blir vurdert på nytt.

På denne bakgrunn finner komiteen ikke å bifalle forslaget.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til at komiteens flertall gjennom behandlingen åpner for at situasjonen for Evje og Hornnes kommune blir vurdert på nytt. Dette medlem finner på denne bakgrunn å kunne slutte seg til flertallet.

Komiteens utkast til innstilling har vært forelagt kommunalkomiteen til uttalelse. Kommunalkomiteen uttaler i brev av 12. juni 2002:

"Komiteen viser til brev frå forsvarskomiteen av 11. juni 2002. Komiteen har ingen merknader til forsvarskomiteen sitt utkast til innstilling vedkomande Dokument nr. 8:119 (2001-2002)."

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:119 (2001-2002) - forslag fra stortingsrepresentant Odd Roger Enoksen om at Evjemoen leir snarest mulig overføres til Evje og Hornnes kommune med et vedlikeholdsfond - bifalles ikke.

Jeg viser til refererte brev av 2. mai 2002 med vedlagt dokument nr. 8:119 (2001-2002) med forslag til vedtak fra stortingsrepresentant Odd Roger Enoksen vedrørende Evjemoen leir.

Siden Evjemoen leir ble vedtatt nedlagt 13. juni 2001 har Evje og Hornnes kommune vært i forhandlinger med Forsvarsbygg (FB) om overtagelse av leiren. Kommunen har vist stor vilje til omstilling og til å foreta tilpasning i forbindelse med nedleggingen.

På generelt grunnlag vil jeg vise til at gjeldende instruks for avhending av fast eiendom i staten (Avhendingsinstruksen), fastsatt ved kongelig resolusjon 19. desember 1997, som hovedprinsipp også skal følges i Forsvaret. Her slås det klart fast at hovedregelen er at avhending skal skje på den måten som gir det beste økonomiske resultat for staten. Det kan imidlertid gjøres visse unntak fra hovedregelen, blant annet har Stortinget gitt Kongen fullmakt til å avhende eiendommer, bygg og anlegg som Forsvaret ikke lenger har behov for, til kommuner eller til overtallig personell i Forsvaret i forbindelse med utnyttelse av etablissementer til næringsutvikling. Overdragelsen kan i slike særskilte situasjoner skje vederlagsfritt, eller med redusert vederlag der dette anses hensiktsmessig.

Kommunen har ikke på noe tidspunkt fått formelt tilbud om et vedlikeholdsfond for å overta leiren. Men i 2000 og i løpet av den tiden det har vært dialog mellom kommunen og FB, har det vært foretatt tre uavhengige verdivurderinger av leirområdet med varierende resultat. De siste verdivurderingene som ble foretatt viste imidlertid at leiren hadde en positiv verdi. Hvorvidt Utlendingsdirektoratet (UDI) etablerer et flyktningemottak i leiren eller ikke, har relativt stor betydning for verdivurderingene, men en slik etablering er, så vidt vi har fått forståelsen av, avhengig av at kommunen selv ønsker det.

På bakgrunn av dette ble det besluttet å tilby kommunen å overta leiren vederlagsfritt. Utfra de utførte verdivurderinger ble dette ansett som markedspris. Tilbudet ble fremsatt til kommunen 22. mars 2002, og kommunestyret gjorde i møte den 4. april 2002 vedtak om å takke nei til tilbudet. I samme møte ble det også besluttet å akseptere kjøp av Arsenalet på Hornnes til markedspris kr 1 million, mens tilbud om kjøp av Evje Tekniske Verksted (ETV) til kr 7,8 millioner ble avslått. Tilbudene ble fremsatt med basis i markedsvurderinger foretatt av OPAK a/s samt Hadrian Eiendom a/s.

Den 29. april 2002 ble det avholdt et drøftingsmøte mellom kommunen og FB om den videre fremdriften. Kommunestyret gjorde i møte den 2. mai 2002 vedtak om å forhandle videre med FB om eventuell overtakelse av midtre og nordre leir. FB har hele tiden lagt opp til et tett samarbeid med kommunen ut fra en målsetting om å finne omstillingsløsninger til beste for lokalsamfunnet. Skulle kommunen nok en gang takke nei til tilbudet om vederlagsfri overtakelse av leiren vil FB utarbeide alternative løsninger der de i samarbeid med kommunen og andre interessenter deltar i den videre utviklingen av Evjemoen. FB har kompetanse innen eiendomsutvikling og det legges opp til at denne kompetansen kan benyttes til beste for lokalsamfunn og fremtidig eier. Kommunen er i gang med en reguleringsplanprosess hvor arealene i all hovedsak forutsettes regulert til næringsarealer.

Jeg vil ut fra dette ikke anbefale at kommunen tilbys et vedlikeholdsfond for å overta leiren.

Dette betyr imidlertid ikke at Evje og Hornnes kommune står uten økonomisk bistand fra staten. Kommunen er gitt omstillingsstatus av Kommunal- og Regionaldepartementet (KRD) og mottok i 2002 550 000,- fra KRD til utvikling av handlingsplan. KRD forvalter på vegne av regjeringen et fond på inntil 250 millioner til bruk til støtte for lokalsamfunn som er hardt rammet av forsvarets omstilling. For 2002 har Evje og Hornnes kommune blitt tildelt 7,5 millioner kroner av de i alt 39 millionene KRD har fordelt i år.

Oslo, i forsvarskomiteen, den 13. juni 2002

Marit Nybakk

leder

Leif Lund

ordfører

Bjørn Hernæs

sekretær