Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Framtidig eierstruktur

På sikt har ikke departementet ønske om å være eneeier og heller ikke nødvendigvis deleier av instituttet. Det sentrale anliggende er å skaffe selskapet en eller flere eiere som kan ivareta et langsiktig, strategisk og profesjonelt eierskap av denne type forskningsvirksomhet. Fortrinnsvis bør en framtidig eierløsning også bidra positivt til utviklingen av mer robuste arbeidsforskningsmiljøer. Det vises i denne sammenheng til at flere utredninger som er blitt utført i tilknytning til fristillingsprosessen ved AFI og opprettelsen av det omtalte utvalget i Norges forskningsråd har påpekt at feltet er svært fragmentert med mange relativt små miljøer og institusjoner.

Departementet har arbeidet med å sondere mulige interesser for et framtidig eierskap. I første omgang ble det rettet henvendelser til Universitet i Oslo og hovedorganisasjonene i arbeidslivet. Ingen av disse har ønsket å inngå i eierskap.

I løpet av denne prosessen har derimot følgende virksomheter meldt sin interesse: SINTEF, Fafo, Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke, Høgskolen i Oslo, Einar Thorsrud Arbeidslivsstiftelse og de ansatte i AFI. Basert på interessentenes ønsker i forhold til eierandel og visjoner ble følgende 3 alternativer ansett som aktuelle: SINTEF som 100 pst. eier, Fafo som 100 pst. eier eller en bredt sammensatt eierstruktur.

AFI selv ønsker primært en flereierstruktur for best mulig å sikre instituttets identitet. Flere deleiere må da melde sin interesse i løpet av en interimsperiode som heleid statlig aksjeselskap. Så langt har dette vist seg vanskelig å mobilisere med tilstrekkelig styrke og soliditet.

Departementet foreslår at styret for Arbeidsforsk­ningsinstituttet AS gis i oppdrag å vurdere alternativene til framtidig eierskap for instituttet og gjennomføre salg av aksjer innen utgangen av 2003. Departementet ber om fullmakt til å selge statens aksjer i Arbeidsforskningsinstituttet AS, jf. Forslag til vedtak II. Fullmakten vil foreslås videreført i St.prp. nr. 1 (2002-2003).

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til sine innledende merknader og har ut over det ingen merknader.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti er enig i at arbeidet fram mot en framtidig eierstruktur bør ivareta hensynet om mer robuste arbeidsforskningsmiljøer for å kunne hevde seg i internasjonal konkurranse på feltet. Et langsiktig, strategisk og profesjonelt eierskap vil derfor være ønskelig i AFIs tilfelle, og dette behøver ikke nødvendigvis inkludere departementet. Organisasjonsformen må legge til rette for utstrakt samarbeid, allianser eller fusjoner både nasjonalt og internasjonalt. Styret for Arbeidsforskningsinstituttet AS bør derfor grundig vurdere alternativene for framtidig eierskap og gjennomføre salg av aksjer innen utgangen av 2003.