Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

Regjeringen la våren 1994 fram St.meld. nr. 34 (1993-1994) Om atomvirksomhet og kjemiske våpen i våre nordlige nærområder. Siktemålet var i første omgang å gjøre en omfattende kartlegging av miljøkonsekvenser og finansieringsbehov. Dette arbeidet skulle resultere i en handlingsplan hvor det skulle gå fram hvilke tiltak som var mest kostnadseffektive med hensyn til å fjerne trusselen om radioaktiv forurensning av norske nærområder.

Handlingsplan for atomsaker ble utformet i 1995 og sist revidert i januar 2000. Hittil er det bevilget i alt 590 mill. kroner til handlingsplanen. Den norske innsatsen konsentreres i hovedsak om Nordvest-Russland, men med enkelte prosjekter i de baltiske statene og de sentral- og østeuropeiske statene. Det er igangsatt tiltak innenfor fire områder:

  • – sikkerhet ved atominstallasjoner

  • – behandling og lagring av brukt uranbrensel og radioaktivt avfall

  • – radioaktiv forurensning av nordlige områder

  • – våpenrelaterte miljøfarer.

Den praktiske styringen av handlingsplanen blir ivaretatt av en embetsgruppe for atomsaker med representanter for ulike departementer og etater.

Formålet med Riksrevisjonens undersøkelse har vært å vurdere resultatene av arbeidet med Handlingsplan for atomsaker og mulige årsaker til eventuell mang­lende måloppnåelse. Det framgår av St.meld. nr. 34 (1993-1994) at det overordnede målet for norsk bistand til atomvirksomhet er å beskytte helse, miljø og næringsvirksomhet mot radioaktiv forurensning og forurensning fra kjemiske stridsmidler i Russland og andre østeuropeiske stater. Det er en målsetting for den norske innsatsen at den skal bidra til å sette samarbeidslandene i stand til selv å ta hånd om sine problemer, og at atomvirksomhet i våre nordlige nærområder må oppfylle krav nedfelt i internasjonale standarder og internasjonalt regelverk.