Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Departementet legger i proposisjonen fram forslag til tekniske og andre endringer på inneværende års statsbudsjett, for det meste justerte overslag over tilskudd i forbindelse med regelstyrte ordninger. Det er gjort parallelle endringer i inntekts- og utgiftsbevilgningene ved en rekke institusjoner. Høyere inntekter enn forventet av oppdrag, kurs, salg m.v. i 2001 gir tilsvarende økning også av utgiftskapitlene. Lavere inntekter gir tilsvarende reduksjon av inntekter og utgifter. Merinntektsfullmakt foreslås gitt Norges idrettshøgskole (kap. 268) og Det norske meteorologiske institutt (kap. 283).

Ordningen med tilskudd til privateide skole- og kirkebygg skal avvikles ifølge budsjettforslaget for 2002. Departementet opplyser at det vil bli gitt tilskudd i 2001 innenfor bevilgningsrammen når det foreligger dokumentasjon for kjøp (skjøte) eller ferdigstilt bygg. Det vil ikke bli gitt tilsagn om utbetaling senere år. Departementet foreslår ikke bevilgningsendring på kap. 210.

På skolens område er det under kap. 221 et merbehov for tilskudd til virkemiddeltiltak i Nord-Norge og til det samiske utdanningsområdet. Det er flere barn i skolefritidsordningene i 2001 enn forutsatt, færre har reist på leirskole enn forventet. Departementet foreslår tilskuddsjustering ut fra dette. Kap. 229 foreslås økt med 16,7 mill. kroner. Beløpet er beregnet ut fra kommunenes søknader om kompensasjon for merutgifter til midlertidige lokaler i forbindelse med innføringen av Reform 97. Departementet ber videre om at tilskuddet til den tyske og den franske skolen i Oslo, jf. Innst. S. nr. 275 (2000-2001), kan overføres til 2002. Bilaterale avtaler er sluttført, men skal godkjennes i de berørte landene og forelegges Stortinget for samtykke. Under kap. 234 har færre lærlinger enn forutsatt utløst bedriftstilskudd, som derfor foreslås redusert med 28 mill. kroner.

Enkelte godkjente private skoler har utsatt oppstarten ett år. Det reelle elevtallet er mange steder lavere enn det antallet skolene er godkjent for. Sammen med enkelte andre justeringer foreslår departementet derfor kap. 240 redusert med 26,3 mill. kroner. Departementets omtale av kap. 243 gjelder ompostering og en noe mindre utbetaling av ventelønn. Nedleggelse av folkehøgskolene Ryfylke og Heimly gir nedsatt bevilgning under kap. 253.

Særskilt norskopplæring, morsmålsopplæring og opplæring for barn i statlige mottak for asylsøkere og flyktninger har hatt mindre omfang enn forventet. Justert for et noe høyere integreringstilskudd over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett enn tidligere anslått foreslås tilskuddet til opplæring for språklige minoriteter i grunnskolen redusert med 26,2 mill. kroner (kap. 221). Basert på rapporter fra utdanningskontorene foreslår departementet å redusere tilskuddet til norskopplæring for innvandrere og tilskuddet til grunnskoleopplæring for innvandrere 16-20 år (kap. 254). De tilhørende inntektskapitlene 3221 og 3254 foreslås redusert ut fra ny beregning av hvor stor del av utgiftene som kan innrapporteres som offisiell utviklingshjelp og bli refundert.

På det høyere utdanningsområdet foreslår departementet å oppjustere tilskuddet til lengre reiser over kap. 270, siden det er flere studenter som reiser med Nord-Norgebussen og Troms fylkesdampskipsselskap i 2001 enn forutsatt. Stortinget vedtok å bevilge 50 mill. kroner til nye rekrutteringsstillinger i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2001. Midlene foreslås ompostert fra kap. 281 til institusjonskapitlene. Tilskuddet til Uninett foreslås hevet med 13 mill. kroner for å øke overføringskapasiteten i nettet til gigabit-kapasitet. Tilskuddet til NORDUnet foreslås redusert med samme beløp, siden Norges andel her er blitt lavere i 2001 enn tidligere antatt.

Fiskeriforskning og Universitetet i Tromsø har etablert driftsselskapet Havbruksstasjonen i Tromsø AS. Til kjøp av aksjer i Havbruksstasjonen foreslås 0,25 mill. kroner overført fra kap. 281 post 01 til post 90 Kapitalinnskudd i forskningsstiftelser.

Departementet foreslår å gi statsstøtte til Norsk Reiselivshøyskole fra høsten 2001. Beregnet ut fra 105 studenter og 50 pst. dekning av normalkostnaden foreslås kap. 282 økt med 1,3 mill. kroner.

Når det gjelder Statens lånekasse for utdanning, fremmer departementet forslag om justerte overslagsbevilgninger (kap. 2410). Antall stipendmottakere antas å være lavere i 2001 enn tidligere anslått, og bevilgningen foreslås derfor redusert med 201,7 mill. kroner. Tildelingen av gebyrstipend og reisestipend utenlands for undervisningsåret 2000-2001 har et etterslep, og bevilgningen foreslås økt med 44 mill. kroner. Rentestøtten foreslås økt med 31 mill. kroner ut fra merbehov. Over det tilhørende inntektskapitlet 5310 er anslåtte gebyrinntekter justert ned. Innbetalte avdrag har vært høyere enn forventet og rentegjelden lavere. Departementet foreslår derfor å oppjustere avdragsposten med 100 mill. kroner.