Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunnar Halvorsen, Leif Lund og lederen Marit Nybakk, fra Høyre, Bjørn Hernæs og Åge Konradsen, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold og Per Ove Width, fra Kristelig Folkeparti, Åse Wisløff Nilsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjetil Bjørklund og fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, har merket seg at merforbruk i 2000 blir dekket av rammen for 2001 fordelt på de kapitlene som sto for overskridelsene.
Komiteen viser til at Regjeringen i proposisjonen foreslår å bevilge i alt 56 mill. kroner i forbindelse med tiltak i kampen mot internasjonal terrorisme. Komiteen er enig i disse bevilgningsforslag, og viser for øvrig til Innst. S. nr. 9 (2001-2002), jf. St.prp. nr. 7 (2001-2002).
Komiteen viser videre til at Regjeringen foreslår en tilleggsbevilgning på 44 mill. kroner for å fylle opp lagrene for flydrivstoff i Luftforsvaret. Komiteen er enig i bevilgningsforslaget.
Komiteen har merket seg at Regjeringen vil redusere bevilgningens kap. 1792 Norske styrker i utlandet med 210 mill. kroner grunnet prognostisert mindreforbruk på kapitlet, og at 138 mill. kroner foreslås ført tilbake til statskassen mens 72 mill. kroner blir omdisponert til kap. 1760 post 45. Komiteen er enig i denne omdisponeringen, og viser for øvrig til Budsjett-innst. S. nr. 7 (2001-2002) vedrørende prognoser for utgifter til deltakelse i internasjonale militære operasjoner, jf. kap. 1792.
Komiteen har merket seg at reelt merbehov på post 1 Driftsutgifter er på hele 144 mill. kroner. Komiteen har videre merket seg at det også for inneværende budsjettår har vært nødvendig å overføre midler fra investeringskapitlet til driftspostene. Komiteen viser til at dette ytterligere reduserer investeringenes andel av forsvarsbudsjettet, noe som forsterker behovet for omstilling.
Komiteen har merket seg at Forsvaret nå må betale moms ved leie av kystvaktfartøy (20 mill. kroner). Komiteen har mottatt brev fra Forsvarsdepartementet av 26. november 2001, og merket seg at det i St.prp. nr. 1 (2001-2002) ikke er tatt høyde for betaling av merverdiavgift ved leie av kystvaktfartøy, og at det beløpet er anslått til å være ca. 35 mill. kroner. Det vises i den forbindelse til Budsjett-innst. S. nr. 7 (2001-2002).
Komiteen har merket seg at kap. 1791 Redningshelikoptertjenesten foreslås netto øket med 13 mill. kroner for å styrke tjenesten. Komiteen viser til at Stortinget for tiden har St.meld. nr. 44 (2000-2001) Redningshelikoptertjenesten i fremtiden, og legger til grunn at en bred drøfting av utgiftsfordeling vil bli lagt inn i innstillingen.
Komiteen vil avslutningsvis bemerke at omgrupperingsproposisjonen nå har funnet en form som gjør framstillingen av de økonomiske bevegelsene hensiktsmessig og oversiktlig.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til det foreslåtte budsjettet til Regjeringen og konstaterer at det fra Regjeringens side legges vekt på til en viss grad å gjenoppbygge lagre av drivstoff og ammunisjon. Disse medlemmer mener de disposisjoner som har vært gjort med tanke på bruk av beredskap, ammunisjon og drivstoff, skyldes en langvarig underbudsjettering til drift i de ulike våpengrener. Konsekvensene blir at vi til enhver tid ikke har handlefrihet til å opprettholde den nødvendige beredskap. Disse medlemmer mener derfor at det må avsettes mer midler til nødvendig nyanskaffelse av beredskapsmateriell.
Komiteens medlem fraSosialistisk Venstreparti viser til forslaget om å redusere bevilgningen til norske styrker i utlandet med 210 mill. kroner, og mener det er kritikkverdig at ikke Regjeringen foreslår en omdisponering av disse midlene som er mer i tråd med intensjonene i Stortingets bevilgningsvedtak. Dette medlem foreslår at hele beløpet blir ført tilbake til statskassen, og varsler at Sosialistisk Venstreparti vil stemme mot forslagene til endring av bevilgninger under kap. 1760 og 1792.