Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Aud Blattmann, Gunn Karin Gjul, Bent Hegna, Anders Hornslien, lederen Tore Nordtun og Torny Pedersen, fra Kristelig Folkeparti, Hilde Frafjord Johnson og Bror Yngve Rahm, fra Høyre, Bent Høie og Jan Tore Sanner, fra Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, fra Senterpartiet, Magnar Lussand, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, og fra Venstre, Gunnar Kvassheim, viser til at det i Dokument nr. 8:58 (2000-2001) fremmes forslag om at det skal fastsettes tidsfrister for

a) statlige organers innsigelsesmuligheter i general- og reguleringsplaner og

b) kommunenes behandlingstid av private reguleringsplaner.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, viser til brev fra statsråd Siri Bjerke datert 4.mai 2001 (vedlagt), hvor forslagene i Dokument nr. 8:58 (2000-2001) settes i sammenheng med behandlingen av St.meld. nr. 31 (2000-2001) Kommune, fylke, stat - en bedre oppgavefordeling. Flertallet er enige i dette, og vil henvise forslaget i Dokument nr. 8:58 (2000-2001) til behandling i den sammenheng.

Flertallet er imidlertid enig i forslagsstillernes påpeking av at saksbehandlingen i plansaker svært ofte tar for lang tid. Samtidig er flertallet enig i Miljøverndepartementets vurderinger i brev av 4.mai 2001, hvor det påpekes at spørsmålet om tidsfrister for saksbehandling i denne type saker kan være problematisk, og at dette bør ses i en bredere sammenheng. Flertallet er opptatt av å sikre grundige og gode behandlingsprosedyrer, men er av den oppfatning at innføring av tidsfrister ikke bør komme i konflikt med denne målsettingen.

Flertallet mener derfor det vil være naturlig å be Regjeringen legge til rette for innføring av tidsfrister for kommunenes behandlingstid av private reguleringsplaner, uten at det svekker kvaliteten og grundigheten i prosessen, og fremmer på den bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge til rette for innføring av tidsfrister for kommunenes behandlingstid av private reguleringsplaner uten at det svekker kvaliteten og grundigheten i prosessen."

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til at under behandlingen av kommunal- og regionalministerens redegjørelse om lokaldemokratiet i Stortinget 19.mars 1998, ble det vedtatt at:

"Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av plan- og bygningsloven med særlig sikte på å redusere og samordne ulike statlige etaters muligheter til å gripe inn i planprosessen. Formålet må være å øke det lokale selvstyret gjennom forenklet planprosess, redusert behandlingstid og en klargjøring av premissene for når statlige myndigheter kan gripe inn for eksempel gjennom en klarere definisjon av begrepet "nasjonal interesse". Resultatene av gjennomgangen bør legges frem for Stortinget i løpet av stortingssesjonen 98/99."

Etter disse medlemmers syn er det behov for å styrke lokalt selvstyre, og at dette best kan skje på bekostning av en redusert statlig styring og innblanding på lokalplanet. Kommunene bør kunne fatte endelige vedtak i plan- og reguleringssaker, uten inngripen fra overordnede myndigheter, slik at lokalpolitiske beslutninger og vedtak i større grad respekteres, er endelige, og ikke med jevne mellomrom blir gjenstand for overprøving og tilsidesettelse av statlige myndigheter.

Disse medlemmer er kjent med at det ikke er tidsfrister for kommunenes behandling av private reguleringsplaner. I mange tilfeller har det medført en svært lang og kostnadskrevende saksbehandlingstid, slik at utbyggere må vente i lang tid for å få realisert sine prosjekter. Disse medlemmer mener at bruk av tidsfrister vil være et viktig virkemiddel for å sikre bedre og raskere fremdrift av private reguleringsplaner.

Disse medlemmer tar opp forslaget i Dokument nr. 8:58 (2000-2001).