Vedlegg 11: Brev fra Kommunal- og regionaldepartementet v/statsråden til kommunalkomiteen, datert 4. april 2001

Spørsmål i tilknytning til St. meld. 17

Jeg viser til brev av 03.04.2001 fra stortingsrepresentant Erna Solberg.

Utlendingsdirektoratet har nylig fastsatt nye regler som innebærer at det er blitt lettere å få visum til Norge for familiemedlemmer. Rundskriv 16/2001, som gjelder fra 25.03.01, innebærer at det normalt skal gis visum for nærmere angitte grupper av familiemedlemmer, med mindre det foreligger konkrete opplysninger som tilsier at det er behov for verifisering av dokumenter i forbindelse med behandlingen av søknad om arbeids- eller oppholdstillatelse.

Gruppene som omfattes av de nye bestemmelsene er for det første ektefeller av norske borgere. Videre omfattes ektefeller av nordiske borgere samt ektefeller av utlendinger med bosettingstillatelse, tillatelse som kan danne grunnlag for bosettingstillatelse eller gruppearbeidstillatelse, når partene har vært gift i minst ett år. Rundskrivet omfatter også felles barn. Det gjelder tilsvarende for registrerte partnere.

Rundskriv 16/2001 slår fast at visum kan innvilges uavhengig av om søkeren samtidig innleverer søknad om familiegjenforening eller allerede har innlevert en søknad. De nye reglene vil altså også gjelde saker som allerede er til behandling.