Innstilling frå kyrkje-, utdannings- og forskingskomiteen om forslag frå stortingsrepresentant Rolf Reikvam om å gi elevar som tek vidaregåande utdanning etter særskilt løp, rett til skoleskyss på line med elevar som går i ordinære klasser i vidaregåande skole
Dette dokument
- Innst. S. nr. 79 (2000-2001)
- Kildedok: Dokument nr. 8:3 (2000-2001)
- Dato: 07.12.2000
- Utgiver: Kyrkje-, utdannings- og forskningskomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Dokumentet inneheld dette framlegget:
"Stortinget ber Regjeringa fremje lovforslag som gir vaksne elevar med rett til vidaregåande opplæring og som får opplæring i tilbod tilrettelagd for vaksne, rett til skoleskyss på line med vaksne elevar som går i ordinære skoleklasser."
Komiteen sitt fleirtal, alle unnateke medlemet frå Sosialistisk Venstreparti, viser til Ot.prp. nr. 44 (1999-2000) der det mellom anna er uttalt:
"Når det gjeld vidaregåande opplæring for vaksne, legg ikkje høringsutkastet opp til endringar i forhold til det som følgjer av dagens regelverk."
Odelstinget hadde ingen merknader til dette.
Fleirtalet viser til endringar i opplæringslova om at vaksne fødd før 1. januar 1978 skal ha rett til vidaregåande opplæring dersom dei ikkje har fullført vidaregåande opplæring tidlegare. Det er fylkeskommunen som har ansvar for at slike tilbod blir tilpassa vaksne sine behov og livssituasjon. Det vil seie at tilboda må vere fleksible og tilpassa den einskilde sine behov. Slik sett må det visast stor fleksibilitet i høve til tid, stad, lengd, arbeidsform og progresjon.
Fleirtalet vil streke under at vaksne som tar vidaregåande opplæring i ordinære klasser, har rett til gratis skyss på lik linje med andre elevar. Dersom den vidaregåande opplæringa er særskilt lagt til rette for vaksne, har dei ikkje rett til skyss etter desse reglane.
Fleirtalet meiner at spørsmålet om gratis skyss for vaksne må vurderast både ut frå omsynet til dei vaksne og til fylkeskommunane. Dersom ein skal gå inn på det prinsippet om at vaksne skal ha gratis skyss, så må også reiseutgifter bli dekka i særskilde løp. Det vil i så fall føre med seg ein stor og usikker kostnad for fylkeskommunane.
Fleirtalet viser til at spørsmålet om vaksne som tar vidaregåande opplæring etter særskilt løp har rett til pendlarfrådrag, er teke opp med departementet. Finansministeren ga dette svaret i brev 30. november 2000 til Arbeidarpartiet si stortingsgruppe:
"Jeg viser til brev av 21. november 2000 til kirke- og utdanningsministeren. Brevet er oversendt meg for besvarelse.
En skatteyter har krav på fradrag for utgifter til pendling når pendlingen har nødvendig tilknytning til hans skattepliktige inntekt. For studenter som er pendlere på grunn av at de tar videregående skole, vil dette kravet som regel ikke være oppfylt, og de vil derfor ikke ha krav på fradrag for utgiftene til pendlingen."
Fleirtalet meiner at det er enno for tidleg å seie kor mange vaksne som vil nytte seg av retten til vidaregåande opplæring, og korleis denne retten i så fall vil bli nytta. På denne bakgrunn vil ikkje fleirtalet no ta stilling til ein slik utvida rett til dekning av skyssutgifter før slike spørsmål er nærare avklara.
På denne bakgrunn blir dokumentframlegget avvist.
Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at voksne elever i videregående skole som følger en ordinær klasse gjennom et ordinært løp har rett til gratis skoleskyss på linje med andre elver. Dersom skolen legger til rette for komprimerte løp slik at opplæringstida kan reduseres med inntil N av tiden, vil voksne som velger et slikt opplegg ikke ha rett til gratis skoleskyss. Dette medlem mener dette er en urimelig forskjellsbehandling som må rettes opp. Læreplanene både for grunnskolen og for videregående skole legger til grunn prinsippet om at elevene skal ha tilpasset opplæring. Dette medlem mener at komprimerte løp for mange voksne vil være slik tilpasning. Voksne har en erfaringsbakgrunn og er ofte ekstra motivert som gjør det naturlig å legge opp løp som reduserer opplæringstida. For mange voksne vil et ordinært løp i en vanlig klasse med hovedsakelig 16-åringer ikke være et reelt tilbud. Det er derfor viktig at skolene i sin planlegging lager opplegg tilpasset voksne. Det er også grunn til å minne om at mange voksne som skal starte på en sammenhengende utdanning fram til en kompetanse, ofte vil være i en økonomiske situasjon som gjør at de er avhengig av ulike støtteordninger. Gratis skoleskyss på linje med andre som tar tilsvarende opplæring vil være en ordning som virker inkluderende.
Dette medlem viser også til at voksne har krav på å få vurdert sin realkompetanse. Det innebærer at mange vil få avkorting i forhold til det ordinære løpet. For disse vil trolig komprimert løp med stor grad av tilpasning være det beste opplæringstilbudet.
Dette medlem fremmer følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen i løpet av våren 2001 fremme lovforslag som gir voksne elever med rett til videregående opplæring og som får opplæring i tilbud tilrettelagt for voksne, rett til gratis skoleskyss på linje med voksne elever som går i ordinære klasser."
Forslag frå Sosialistisk Venstreparti:
Stortinget ber Regjeringen i løpet av våren 2001 fremme lovforslag som gir voksne elever med rett til videregående opplæring og som får opplæring i tilbud tilrettelagt for voksne, rett til gratis skoleskyss på linje med voksne elever som går i ordinære klasser.
Komiteen viser til dokumentet og til det som står framanfor, og rår Stortinget til å gjere slikt
vedtak:
Dokument nr. 8:3 (2000-2001) - forslag frå stortingsrepresentant Rolf Reikvam om å gi elevar som tek vidaregåande utdanning etter særskilt løp, rett til skoleskyss på line med elevar som går i ordinære klasser i vidaregåande skole - vert å avvise.
Oslo, i kyrkje-, utdannings- og forskingskomiteen, den 7. desember 2000
Ranveig Frøiland leiar |
Sigvald Oppebøen Hansen ordførar |
Rune E. Kristiansen sekretær |