Vedlegg: Brev fra Kommunal- og regionaldepartementet til kommunalkomiteen, datert 19. oktober 2000
- Dokument nr. 8:91 (1999-2000) Forslag fra stortingsrepresentant Karin Andersen om en tilleggsbevilgning på statsbudsjettet 2000 for å skaffe boliger til bostedsløse
- Konklusjon
Jeg viser til brev fra Kommunalkomiteen ved leder Berit Brørby av 06.10.00, vedr. ovennevnte.
Boligløsninger for bostedsløse og andre vanskeligstilte er et sentralt tiltak i tiltakspakken for en solidarisk boligpolitikk som jeg la frem i år. Bostedsløse er den mest prioriterte gruppen innenfor kap 581 post 75 Boligtilskudd til etablering, utbedring og utleieboliger. Når det kommer inn søknader om prosjekter og boligløsninger for bostedsløse får disse 1. prioritet innenfor boligtilskuddsrammen. Kommunene ble i år oppfordret til å lage boligsosiale handlingsplaner, der bostedsløse er en sentral målgruppe. Dette arbeidet er godt i gang. I forhold til tilleggsbevilgning på årets budsjett vil jeg derfor understreke at i den utstrekning det kommer inn prosjektsøknader til bostedsløse vil disse kunne få tilsagt allerede nå. På denne bakgrunn er det ikke behov for tilleggsbevilgninger innenfor årets budsjett.
For å sikre en god utnyttelse av rammen til boligtilskuddet og utvikling av fleksible og gode løsninger rettet mot vanskeligstilte er det meget uheldig å etablere en egen post for bostedsløse. Slike boligløsninger er høyt prioritert innenfor Husbankens ordinære låne- og tilskuddsordninger. For budsjettet for 2001 er innsatsen overfor bostedsløse foreslått fulgt opp og styrket. Aktivitetsnivået på boligtilskuddet er foreslått økt med 152 mill. kroner, til 641 mill. kroner. Økningen er over 30 pst. og kan gi fra 750 til 1000 flere utleieboliger enn i år. Innenfor rammen vil bostedsløshetsprosjekter få 1. prioritet. Også for kap 581 post 78 Tilskudd til utvikling av bomiljø, boligforvaltning og boligpolitikk vil utviklingsarbeid overfor gruppen bli prioritert. Regjeringens satsing på tiltak overfor bostedsløse gjenspeiler seg også gjennom SHDs budsjettforslag til neste år. Det foreslås til sammen avsatt 15 mill. kr til aktiviseringstiltak for langtids sosialhjelpsmottakere og rusmiddeltiltak. 6 mill. kr av denne bevilgningen øremerkes til utviklingstiltak overfor bostedsløse i de største byene. Utviklingsarbeidet har for øvrig nær sammenheng med gjennomføringen av opptrappingsplanen for psykisk helse og tiltakene for rusmiddelbrukere.
Som signalisert i budsjettet for i år er det igangsatt et samarbeid med kommunene for å bedre boligsituasjonen for bostedsløse. De fem største bykommuner (Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand) er invitert til å delta i et fireårig utviklingsarbeid, som skal sikre at bostedsløse får et helhetlig hjelpetilbud der boligpolitiske virkemidler knyttes sammen med aktuelle helse- og sosialtjenester. Sentralt i forsøket er å utvikle en boligkjede i form av en "trappetrinnsmodell", hvor graden av selvstendighet i boforholdet skal kunne økes/reduseres i takt med den enkeltes forutsetninger. Målsetningen er å utvikle en kjede av alternative boformer hvor nødvendige helsetjenester og sosiale tjenester er tilkoblet. Ettersom bistandsbehovet reduseres skal en kunne gå opp et trinn i kjeden.
De inviterte kommunene har sendt inn prosjektsøknader som nå er under behandling. I søknadene fra kommunene er det beskrevet tiltak knyttet til både tjenester (dagtilbud, individuelle tjenester m.v.) og boligtilbud. For i år har SHD avsatt 5 mill. kr til formålet, hvorav 3,5 mill. kr går til oppstart av utviklingsarbeidet. Husbanken, som er sekretariat for prosjektet, har fremskaffet nødvendige midler til drift og lignende. Det skal videre opprettes et nettverk mellom kommunene som deltar og på sikt vil det være aktuelt at også andre kommuner blir en del av dette nettverket. En viktig målsetting fra statens side er å stimulere kommunene til å utvikle og prioritere tiltak overfor bostedsløse. Jeg håper og tror at dette kan bidra til det.
Etter min oppfatning er det ikke behov for en tilleggsbevilgning på inneværende års budsjett for å skaffe boliger til bostedsløse. Det vil heller ikke være hensiktsmessig å etablere en egen budsjettpost for bostedsløse.