Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg 2: Brev fra justisminister Hanne Harlem til justiskomiteen, datert 6. juni 2000.

Jeg viser til komitelederens brev av 06.06.00 der man ber om å få oversendt gjeldende retningslinjer fra departementet og/eller UDI når det gjelder hvilke krav mottaket kan pålegge den enkelte asylsøker så lenge vedkommende er i asylmottak.

Alle mottak har sine interne husordensregler, men når det gjelder generell informasjon om regler for hvordan man skal oppføre seg på mottaket og i Norge, er det i hovedsak to informasjonstiltak som omtaler slike forhold:

UDI opplyser at alle asylsøkere som kommer til et transittmottak får en brosjyre på 25 sider, som heter "Velkommen til mottaket". Et eksemplar på engelsk vedlegges. (Ikke vedlagt innstillingen.) Denne brosjyren finnes på mange språk.

På side 16 er det under overskriften "Husordensregler", listet en rekke påbud og bestemmelser. Når det gjelder kriminelle forhold sies det bl.a.:

  • – kriminalitet, som bruk, oppbevaring og salg av narkotika, tyverier, oppbevaring av stjålet gods, alvorlige trusler eller vold, vil bli rapportert til politiet og UDIs regionkontor.

  • – Beboerne er økonomisk ansvarlig for vandalisme/ødeleggelse av møbler eller bygninger.

Det fremgår på side 15 at ansatte ved mottaket plikter å informere politiet om enhver kriminell aktivitet blant beboerne.

I løpet av de fire første månedene i et ordinært mottak skal den enkelte beboer ha deltatt i et 60-timers informasjonsprogram. Dette programmet er obligatorisk, og man kan få trekk i den økonomiske støtten om man ikke følger programmet. Omtrent samtidig starter undervisningen i norsk med samfunnskunnskap.

Av opplegget for informasjonsprogrammet fremgår det at det omhandler 7 temaer:

Tema 1 Flyktning- og innvandringspolitikken

10 timer

Tema 2 Privatøkonomi og sosiale ytelser

10 timer

Tema 3 Helse

5 timer

Tema 4 Arbeid, kvalifisering og utdanning

10 timer

Tema 5 Boformer og boligstandard

5 timer

Tema 6 Normer og verdier

10 timer

Tema 7 Samfunnsstrukturen

10 timer

Kriminalitet og adferd er i hovedsak omhandlet under tema 6 og 6. Hovedvekten her legges på holdningsskapende arbeid knyttet til fellesansvar og beboermedvirkning i mottakene.

Under tema 6, "Normer og verdier", er målet at søkerne skal kjenne noen sentrale trekk ved de norske verdiene, slik som forventninger til at alle skal behandles likt, til idealer om likhet, selvhjulpenhet og punktlighet, til normer for kjønns- og aldersbestemt høflighet, til at deltakelse i dugnader og fellesaktiviteter er viktige for å løse felles praktiske oppgaver og at dette skaper fellesskap og vennskap i nabolag og nærmiljø. I tillegg undervises i takt og tone, kjønnsroller, og ungdomskultur. Man arbeider således bevisst med hva som i Norge regnes som akseptabel adferd.

Forhold som knytter seg spesifikt til kriminalitet er omtalt under tema 7 "Samfunnsstrukturen". I informasjonsprogrammet under overskriften "Lovforbud og regler" sies det at målet er at informasjonen skal bistå beboerne til å kunne:

  • – kjenne til at alle som oppholder seg i landet er underlagt norsk lov

  • – kjenne til hva som er tillatt og ikke tillatt med hensyn til bruk av rusmidler som alkohol og narkotika og konsekvensene ved brudd

  • – kjenne regler for førerkort og kjøretøyets beskaffenhet, bilbeltebruk og trafikksikkerhet

  • – kjenne til hva som er seksuell lavalder i Norge, og vite konsekvensene av å ha seksuell omgang med personer under 16 år

  • – respektere forbudet mot å bære våpen, og konsekvenser av å bryte forbudet

  • – respektere forbudet mot bruk av vold i og utenfor familien

  • – gjøre rede for forbudet mot å slå barn

  • – kjenne til lov om rasediskriminering

  • – vise at de kjenner de viktigste trekkene ved røykeloven, og overholde røykerestriksjoner

  • – overholde forbud i det daglige.

(Informasjonsprogrammet, side 72).

UDI har utarbeidet ulike hefter som kan brukes til opplæring om disse punkter, og iflg. det opplegg som sendes mottakene fra UDI, anbefales det at mottaket ber om hjelp fra politi/lensmann for å samarbeide om undervisningen.

Vedlagt følger et eksemplar av Informasjonsprogrammet og av informasjonsbrosjyren. (Ikke vedlagt innstillingen.)