Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innstilling fra utenrikskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Erik Solheim om å be Regjeringen legge fram en handlingsplan for opprustning av informasjons- og kommunikasjonsteknologi i utenrikstjenesten

Innhold

Til Stortinget

Den norske utenrikstjenesten ligger betydelig etter andre lands utenrikstjeneste, andre deler av norsk statsforvaltning, norsk næringsliv og frivillige organisasjoner når det gjelder å ta i bruk den nye IKT-teknologien.

«Den elektroniske utenrikstjeneste" er navnet på en rapport som ble utarbeidet av Utenriksdepartementet i 1999. Rapporten er en grundig gjennomgang av situasjonen i departementet og utenrikstjenesten på dette området. Blant de mest alvorlige problemene som blir påpekt er medarbeidernes manglende kapasitet til å benytte seg av elektronisk post og internett og fraværet av et felles elektronisk nettverk for hele utenrikstjenesten. Rapporten skisserer hva som må til for å bøte på dette og andre mangler knyttet til IKT-situasjonen i departementet samtidig som sikkerheten blir ivaretatt. Det vil koste penger å etablere et moderne IKT-system, men de anslagene som følger av rapporten tyder på at det ikke er snakk om store investeringer i forhold til den langsiktige gevinsten for norsk utenrikspolitikk. For øyeblikket er det likevel ikke tatt høyde for de nødvendige investeringer i de midler som er bevilget.

Konsekvensene av den manglende IKT-satsingen er uheldige. Med fortsatt nøling overfor IKT risikerer utenrikstjenesten på den ene siden i økende grad å havne på sidelinjen både som koordinator av norsk utenriks- og utviklingspolitikk og som aktør i internasjonal politikk. På den andre siden kan en bevisst nysatsing på IKT bidra til å omforme norsk utenrikstjeneste til en mer kunnskapsintensiv nettverksorganisasjon. Dette vil innebære muligheter for Norge til å føre en mer effektiv utenriks- og utviklingspolitikk, å fremme større åpenhet om og demokratisk deltakelse i utenriks- og utviklingspolitikken, å profilere Norge som en moderne og høyteknologisk nasjon og å gjøre utenrikstjenesten til en enda mer attraktiv arbeidsplass.

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram en handlingsplan for opprustning av informasjons- og kommunikasjonsteknologi i Utenriksdepartementet og norsk utenrikstjeneste slik at utenrikstjenesten innen utløpet av 2002 kommer opp på et nivå som tilsvarer nivået i andre land og i næringsliv og organisasjonsliv for øvrig.»

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, finner ikke at Stortinget for sin del bør ha noen rolle i forhold til valg av løsninger eller fremdrift i det arbeidet som pågår i utviklingen av utenrikstjenestens informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vil påpeke at IKT-situasjonen i utenrikstjenesten ikke er et internt organisasjonsmessig spørsmål, men angår Norges evne til å føre en effektiv og oppdatert utenrikspolitikk. Det er dermed et spørsmål av nasjonal betydning. Dette medlem viser til den dokumentasjon som foreligger omkring IKT-situasjonen i utenrikstjenesten.

Dette medlem mener derfor at saken bør behandles, og går imot innstillingen.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:37 (1999-2000) - forslag fra stortingsrepresentant Erik Solheim om å be Regjeringen legge fram en handlingsplan for opprustning av informasjons- og kommunikasjonsteknologi i utenrikstjenesten - avvises.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 12. april 2000

Einar Steensnæs

leder

Kjell Engebretsen

ordfører

Haakon Blankenborg

sekretær