1. Sammendrag
Raufoss ASA (RA) er morselskap i et internasjonalt konsern bestående av i alt 5 heleide norske selskaper og 10 utenlandske datterselskaper. Staten er største aksjonær i RA med vel 50 pst. av aksjekapitalen. Andre store aksjonærer er svenske Celsius AB med 15 pst. og Orkla ASA med 10 pst. av aksjene. Hovedkontoret og de største produksjonsanleggene er lokalisert på Raufoss. I tillegg har RA-konsernet produksjons- og salgsvirksomheter i 7 europeiske land. Ved utgangen av 1999 hadde konsernet 2 400 ansatte, hvorav vel 1 100 på Raufoss. Aksjekapitalen i RA er på 150 mill. kroner. Samlet børsverdi på RA var 412,5 mill. kroner ved utgangen av 1999.
RA ble opprettet som en forvaltningsbedrift under Forsvarsdepartementet i 1896, for å produsere ammunisjon til det norske forsvaret. I 1948 ble bedriften omdannet til et selvstendig rettssubjekt, og i 1968 gikk selskapet over til aksjeselskapsformen med staten som eneeier. I 1990 reduserte staten sin eierandel i selskapet til 53,3 pst., dels ved nedskrivning av aksjekapitalen og dels ved en nyemisjon mot private aksjonærer, og RA-aksjen ble notert på Oslo Børs. RA har siden 1995 ikke utdelt utbytte til sine aksjonærer. I forbindelse med delprivatiseringen måtte selskapets aksjekapital skrives ned fra 260 til 80 mill. kroner. Nedskrivningsbeløpet på 180 mill. kroner ble omdannet til et rente- og avdragsfritt ansvarlig lån til RA på samme beløp.
RA presenterte i 1996 for første gang på 30 år et regnskap med stort underskudd. Det ble foretatt endringer i styre og ledelse, og selskapet iverksatte omfattende omstruktureringstiltak. 1999 har vært preget av arbeidet med fokusering av konsernets framtidige kjerneområder og en endring av RA til et sivilt konsern med produkter mot bilindustrien som hovedsatsingsområde. En avtale med General Motors Europa som gjør RA til utviklingspartner og leverandør av hjuloppheng i aluminium er viktig i denne forbindelse, og den største i konsernets historie, med et årlig leveransepotensiale på 350 mill. kroner over en 5-7 års periode.
Det nordiske ammunisjonsselskapet Nammo AS (Nordic Ammunition Company) ble etablert 1. oktober 1998 som et felleseid selskap av svenske Celsius AB, finske Patria Industries Oyj og Raufoss ASA. Bakgrunnen for etableringen av Nammo AS var et behov for å styrke inntjening og konkurransedyktighet i et marked preget av stagnasjon og overkapasitet både nasjonalt og internasjonalt. Aksjene i selskapet eies 45 pst. av Raufoss og 27,5 pst. hver av Celsius og Patria. Nammo AS er et norsk registrert selskap med hovedkontor på Raufoss. Selskapets aksjekapital er på 100 mill. kroner. Bemanningen ved utgangen av 1999 utgjorde ca. 1 535 ansatte, hvorav ca. 620 i Norge.
RA-konsernet har begrenset finansiell handlekraft som følge av svak inntjening, lav børskurs, og betydelige investeringsbehov for omstilling og videre utvikling. RA v/styreformann og adm. direktør har ført forhandlinger med staten v/Nærings- og handelsdeparte-mentet om en videreutvikling og refinansiering av RA-konsernet, basert på disse hovedprinsipper:
1. Salg av RAs 45 pst. aksjepost i Nammo AS.
2. Innfrielse av statens ansvarlige lån i RA.
3. Avklaring av betingelsene for en nyemisjon i RA.
I en melding til Oslo Børs om saken viser styret i RA til sin beslutning om at forutsetningen for å påta seg ordren fra General Motors Europa er at egenkapitalen kan styrkes vesentlig. Det eneste realistiske alternativet er salg av RAs 45 pst. aksjepost i Nammo AS og deretter økning av selskapets aksjekapital gjennom en nyemisjon. Styret mener videre at emisjonen kun kan gjennomføres dersom staten fjerner usikkerheten knyttet til statens ansvarlige lån på NOK 180 mill. og i forbindelse med emisjonen lar sin aksjeandel i RA reduseres.
Det er fremforhandlet en kjøpsavtale mellom departementet og RA, hvor det foreslås at staten kjøper RAs aksjepost i Nammo AS for 340 mill. kroner. Avtalen følger som vedlegg til proposisjonen. Departementet fremmer i proposisjonen forslag om at Stortinget skal samtykke i avtalen. Kjøpet av og prisen for aksjeposten i Nammo AS vil være betinget av en due diligence-gjennomgang. Departementet forventer også at selskapet har vedtatt og startet gjennomføringen av en restruktureringsplan for sine bedrifter i Norge, Sverige, Finland og Tyskland. I proposisjonen foreslår departementet videre en bevilgning på 4 mill. kroner under kap. 900 Nærings- og handelsdepartementet post 21 Spesielle driftsutgifter, som honorarer for finansiell rådgiver/megler og juridisk rådgiver, og andre kostnader i forbindelse med kjøpet av Nammo-aksjene.
Departementet ber videre Stortinget om en fullmakt til å justere statens eierandel i Nammo AS i intervallet 34-51 pst. som følge av eventuelt framtidig strategisk samarbeide/omstruktureringer innen europeisk forsvarsindustri eller ved eventuelle fremtidige emisjoner/børsnoteringer. En eventuell øking av statens eierandel vil være avhengig av selskapets behov for egenkapital for fremtidig vekst og utvikling, og av drøftinger med de øvrige eiere om hvordan et slikt økt kapitalbehov skal håndteres av eieren. Departementet vil også kunne vurdere en reduksjon av statens eierandel ved eventuelle fremtidige emisjoner og/eller omstruktureringer i denne delen av forsvarsindustrien. Aksjonæravtalen som ble inngått da selskapet ble dannet, forutsetter at partene skal vurdere børsintroduksjon og salg av aksjer innen 24 måneder etter at avtalen ble inngått. Også på denne måten vil det på sikt kunne være aktuelt å styrke selskapets kapitalgrunnlag.
De ansattes representanter i RA-styret har forutsatt at staten i en overgangsfase får over 50 pst. eierandel i Nammo AS. Departementet er imidlertid ikke innstilt på å fremme et konkret forslag om dette foreløpig.
I henhold til gjeldende aksjonæravtale med RA har de to andre aksjonærene i Nammo AS, Celsius AB og Patria Industries Oyj, samtykket i at staten overtar RAs aksjepost i Nammo AS. Det er inngått en revidert aksjonæravtale mellom partene, med forbehold om Stortingets samtykke.
Det foreslås i proposisjonen særskilte romertallsvedtak hvor Stortinget samtykker i at departementet inngår kjøpsavtale med RA om aksjeposten i Nammo AS, og aksjonæravtale vedrørende Nammo AS med Celsius AB, Patria Industries Oyj og Nammo AS.
Videre foreslås fullmakt til en fremtidig reduksjon av statens eierandel i RA ned mot 34 pst.
Nærings- og handelsdepartementet har lagt til grunn at staten må opptre forretningsmessig som aksjonær i et industriselskap som RA. Når staten kjøper RAs aksjepost i Nammo, er det fordi man tror dette på sikt vil medføre en øking av statens aksjonærverdier, både i RA og Nammo, som kompenserer for de midler som settes inn og den risiko staten tar.
Staten tar ved dette også et eieransvar som majoritetsaksjonær i RA. Konsernet trenger investeringsmidler for fortsatt vekst i nyttekjøretøymarkedet. En styrket kapitalsituasjon for bedriftene på Raufoss og datterselskapene utenlands oppnås best ved at RA-konsernet deles, og Nammo-aksjene selges. I dagens situasjon er staten den eneste reelle kjøper til RAs aksjer i Nammo AS.
RA blir etter dette en bedrift som satser på sivile markeder, og det er liten grunn til at staten skal beholde aksjemajoriteten. Fremtidig vekst bør skje ved å hente inn egenkapital i markedet.
RAs finansielle stilling er i dag svak. RA-aksjen er lite likvid; en stor andel av aksjekapitalen sitter fast og det er beskjeden omsetning av RA-aksjen på børsen. Dersom det gjennomføres en transaksjon i tråd med departementets tilråding bør statens kjøp av RAs Nammo-aksjer, kombinert med en emisjon i RA senere i år, legge et godt grunnlag for en ekspansjon innen RAs sivile virksomheter. Dette bør etter departementets mening på sikt kunne føre til en positiv utvikling i aksjekursen for Raufoss ASA.