Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigurd Grytten, Inger Lise Husøy, Laila Kaland og lederen Gunnar Skaug, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Vidar Kleppe, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Høyre, Svein Ludvigsen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, viser til Riksrevisjonens antegnelser til statsregnskapet for 1998 hvoretter Kystverkets regnskap for 1998 var ufullstendig og beheftet med flere feil og mangler.

Komiteen støtter Riksrevisjonens kritikk av at Fiskeridepartementet bekreftet at regnskapet var dokumentert og spesifisert i henhold til gjeldende regelverk uten at det var foretatt nødvendige undersøkelser slik at departementet i ettertid har måttet dementere opplysningene.

Komiteen vil minne om at Kystverkets regnskapsføring også tidligere har vært gjenstand for oppmerksomhet. I forbindelse med regnskapsavleggelsen for 1994 ble bl.a. følgende forhold avdekket:

  • – formelle feil og feilføringer som blant annet har resultert i brudd på bruttoprinsippet og kontantprinsippet, jf. bevilgningsreglementet §§ 4 og 14

  • – omfattende omposteringer ved slutten av året som indikerer manglende budsjettoppfølging gjennom året. Ofte mangler underlagsmateriale som skal dokumentere omposteringene

  • – manglende avstemming og oppfølging av balansekonti. Dette medfører blant annet at til dels store beløp som skulle vært utgiftsførte i regnskapet blir stående i balansen

  • – manglende attestasjon og anvisning av bilag eller at bilag er anvist av personer uten anvisningsmyndighet

  • – sviktende rutiner for innsending og arkivering av bilag.

Komiteen anførte i den forbindelse at:

«Komiteen har grunn til å tru at Kystdirektoratet mangler både kapasitet og fagleg kompetanse når det gjeld å sikre både god økonomistyring og kvalitet på arbeidet. »

Basert på svaret fra Fiskeridepartementet hvoretter

«departementet var gått inn i en dialog med Kystdirektoratet med det for øye å få iverksatt kortsiktige og langsiktige tiltak for å bedre økonomistyringen innenfor Kystverket»

konkluderte komiteen med

«tillit til at regnskapet for 1995 ville bli lagt fram i tråd med økonomi- og regnskapsinstruksen.»

På denne bakgrunn finner komiteen det spesielt alvorlig at Kystverkets rutiner fortsatt ikke er i orden og at Fiskeridepartementet ikke i tilstrekkelig grad har foretatt undersøkelser før departementet uten forbehold bekreftet at alle feil og mangler som Riksrevisjonen hadde påpekt i Kystverkets regnskap for 1998, var rettet opp.

Komiteen viser for øvrig til komiteens generelle merknader i forbindelse med komiteens behandling av Dokument nr. 1 (1999-2000), jf. Innst. S. nr. 107 (1999-2000) vedrørende regnskapsføringen i forvaltningen.

Komiteen forutsetter at departementet følger opp Riksrevisjonens anmodning om å sørge for at økonomiforvaltningen i Kystverket kommer opp på et tilfredsstillende nivå og slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon "Kan passere".