8. Utvikle kunnskap og innsikt
Næringslivet har et stort udekket behov for arbeidskraft med IT-kompetanse. Dette omfatter også elektronisk handel. Regjeringen vil arbeide for å utvikle fleksible utdanningstilbud som kan møte denne mangelen.
IT-kompetansen er i dag konsentrert i de sentrale strøk av landet. Regjeringen går derfor inn for å styrke IT-kompetansen i regionene gjennom utvikling av regionale IT-miljøer, økt utdanningskapasitet og tettere samspill mellom forsknings- og utdanningsmiljøer og næringslivet.
Komiteen mener at utvikling av IT-kompetanse er viktig både for å gi norsk næringsliv tilgang på kvalifisert arbeidskraft og nye ideer og for å hindre at det skapes nye skillelinjer i samfunnet der de som ikke mestrer eller har tilgang til den nye teknologien utestenges fra aktiv samfunnsdeltakelse. Elektronisk handel fremmes best gjennom å utvikle gode grunnleggende IT-kunnskaper blant innbyggerne. Komiteen viser til at det fortsatt er mangel på kvalifisert IT-personell i Norge. Det tilsier en særlig satsing på IKT-utdanning i skolen.Komiteen mener det må være en målsetning at hver grunnskole og videregående skole har mulighet for bredbåndstilknytning.
Komiteenmener samtidig at en forutsetning for å lykkes med allmenn IT-opplæring i skolen er at lærerne sikres hensiktsmessig og god tilgang på IT-utstyr og Internett.
Komiteen mener utdanningskapasiteten og forskningen innenfor IKT-fag på universitets- og høyskolenivå må styrkes. Til tross for økningen i utdanningskapasiteten de siste årene ligger Norge markert etter land det er naturlig å sammenligne med. Komiteen etterlyser derfor tiltak som kan forbedre tilgangen på IKT-utdannet arbeidskraft både på kort og lang sikt.
Komiteen er kjent med at samarbeid mellom universitetene og kunnskapsbasert næringsliv gir gode resultater i form av anvendt forsking og produktutvikling. De gode resultatene tilsier at det legges ytterligere til rette for denne typen samarbeid. Komiteen mener samtidig de regionale høyskolene i samarbeid med lokalt næringsliv må settes i stand til å bli regionale kraftsentra for forskning og utvikling. Svært store deler av den eksportorienterte industri ligger i Distrikts-Norge, og vil i fremtiden ha et stort behov for tilførsel av IT-kompetanse. Komiteen viser i denne forbindelse til anbefalingene i Innst. S. nr. 110 (1999-2000) Om forskning ved et veiskille.