Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

8. Utvikle kunnskap og innsikt

Næringslivet har et stort udekket behov for arbeidskraft med IT-kompetanse. Dette omfatter også elektronisk handel. Regjeringen vil arbeide for å utvikle fleksible utdanningstilbud som kan møte denne mangelen.

IT-kompetansen er i dag konsentrert i de sentrale strøk av landet. Regjeringen går derfor inn for å styrke IT-kompetansen i regionene gjennom utvikling av regionale IT-miljøer, økt utdanningskapasitet og tettere samspill mellom forsknings- og utdanningsmiljøer og næringslivet.

Komiteen mener at utvikling av IT-kompetanse er viktig både for å gi norsk næringsliv tilgang på kvalifisert arbeidskraft og nye ideer og for å hindre at det skapes nye skillelinjer i samfunnet der de som ikke mestrer eller har tilgang til den nye teknologien utestenges fra aktiv samfunnsdeltakelse. Elektronisk handel fremmes best gjennom å utvikle gode grunnleggende IT-kunnskaper blant innbyggerne. Komiteen viser til at det fortsatt er mangel på kvalifisert IT-personell i Norge. Det tilsier en særlig satsing på IKT-utdanning i skolen.Komiteen mener det må være en målsetning at hver grunnskole og videregående skole har mulighet for bredbåndstilknytning.

Komiteenmener samtidig at en forutsetning for å lykkes med allmenn IT-opplæring i skolen er at lærerne sikres hensiktsmessig og god tilgang på IT-utstyr og Internett.

Komiteen mener utdanningskapasiteten og forskningen innenfor IKT-fag på universitets- og høyskolenivå må styrkes. Til tross for økningen i utdanningskapasiteten de siste årene ligger Norge markert etter land det er naturlig å sammenligne med. Komiteen etterlyser derfor tiltak som kan forbedre tilgangen på IKT-utdannet arbeidskraft både på kort og lang sikt.

Komiteen er kjent med at samarbeid mellom universitetene og kunnskapsbasert næringsliv gir gode resultater i form av anvendt forsking og produktutvikling. De gode resultatene tilsier at det legges ytterligere til rette for denne typen samarbeid. Komiteen mener samtidig de regionale høyskolene i samarbeid med lokalt næringsliv må settes i stand til å bli regionale kraftsentra for forskning og utvikling. Svært store deler av den eksportorienterte industri ligger i Distrikts-Norge, og vil i fremtiden ha et stort behov for tilførsel av IT-kompetanse. Komiteen viser i denne forbindelse til anbefalingene i Innst. S. nr. 110 (1999-2000) Om forskning ved et veiskille.