5. Justisdepartementet
- 5.1 Arbeidsdriften ved Kriminalomsorg i anstalt
- 5.2 Kontroll av utgifter vedrørende reisevirksomheten m.v. i Utrykningspolitiet
- 5.3 Undersøkelse av siviltjenesteadministrasjonene Dillingøy og Hustad
- 5.4 Komiteens merknader
Riksrevisjonen har foretatt en undersøkelse og kontroll av de rutiner som er etablert for arbeidsdriften ved kriminalomsorg i anstalt.
Målet med undersøkelsen har vært å påse om arbeidsdriftens reelle utgifter og inntekter har kommet til uttrykk i fengslenes regnskaper, herunder å kontrollere om fengslene har etablert betryggende rutiner for innkjøp av materiell, utstyr m.v. til arbeidsdriften, og om innkjøpene er foretatt i henhold til gjeldende regelverk. Videre om fengslene har fått betalt for de produkter som arbeidsdriften har levert, og om det er foretatt innkreving av utestående fordringer. I undersøkelsen er det videre vurdert om fengslene har etablert betryggende rutiner for lagerstyring og lagerkontroll.
I 1998 var det inntektsført 34 mill. kroner når det gjelder arbeidsdriften i fengslene. Dette utgjorde 70 pst. av de totale inntekter som var bevilget under kap. 3430 Kriminalomsorg i anstalt. Videre var det utgiftsført 37,3 mill. kroner under kap. 430 vedrørende arbeidsdriftens utgifter.
Undersøkelsen av arbeidsdriften har avdekket en rekke kritikkverdige forhold og brudd på gjeldende regelverk:
I rapporten pekte Riksrevisjonen på at det, på bakgrunn av de feil og mangler som var påvist, var vanskelig å ta stilling til hvorvidt arbeidsdriftens reelle utgifter og inntekter hadde kommet til uttrykk i regnskapene. Da undersøkelsen var begrenset til et utvalg av fengsler, kunne ikke Riksrevisjonen se bort fra at tilsvarende feil og mangler også gjaldt de øvrige fengsler som ikke var omfattet av undersøkelsen, og at det derfor er behov for en generell innskjerping av regler, retningslinjer og rutiner fra departementets side.
Justisdepartementet har i brev av 24. februar 1999 til Riksrevisjonen uttalt at departementet ser alvorlig på situasjonen og tar kommentarene og merknadene fra Riksrevisjonen til etterretning.
Riksrevisjonen bemerker at det på en rekke områder vedrørende arbeidsdriften ved Kriminalomsorg i anstalt er det konstatert mangelfulle retningslinjer og rutiner. Riksrevisjonen vil peke på alvoret i de feil og mangler som er påvist. Riksrevisjonen ber om å få opplyst når de nødvendige tiltak, som skal trygge de økonomiske og organisatoriske aspektene ved arbeidsdriften, ventes å være gjennomført ved samtlige fengsler.
Justisdepartementet har svart:
«[...] Justisdepartementet ser alvorlig på de forhold som Riksrevisjonen har avdekket, og tar Riksrevisjonens antegnelse til etterretning… Departementet vil utarbeide generelle retningslinjer og rutinebeskrivelser for arbeidsdriften innen utgangen av 1999. Fengselsdirektørene ventes å ha iverksatt eller ha planlagt nødvendige oppfølgingstiltak ved fengslene i løpet av første halvår 2000. Departementet vil følge nøye med i utviklingen.»
Riksrevisjonen har merket seg at departementet ser alvorlig på saken, og at det vil følge utviklingen nøye når det gjelder fengslenes nødvendige oppfølgingstiltak vedrørende arbeidsdriften. Riksrevisjonen avventer resultatet av dette arbeidet. Riksrevisjonen foreslår: "Til observasjon".
Riksrevisjonen har foretatt en undersøkelse av reisevirksomhet og avlønning under interne kurs i Utrykningspolitiet (UP), herunder om tjenestelister for instruktører på interne kurser har vært lagt om i samsvar med den tidsmessige avviklingen av kursene, slik at overtidsarbeid kan unngås.
Undersøkelsen har avdekket følgende kritikkverdige forhold:
– Distriktsledere og tilbeordrede mannskaper i UP har i en årrekke fått utbetalt kostgodtgjørelse uten overnatting for ordinær tjenesteutføring innenfor det angitte tjenesteområdet uten at det foreligger hjemmel for dette.
– En stikkprøvekontroll avdekket at det i ett UP-distrikt i 1998 i flere tilfelle er utbetalt kostgodtgjørelse og nattillegg uten at dette synes nødvendig av hensyn til tjenesten. Videre er det i et annet distrikt pådratt utgifter til overnattinger innen tjenestedistriktet på steder med begrenset kjøreavstand til bopel.
– Tjenestelister for distriktsledere, som på avmerket fritid har vært forelesere under interne kurs, har ikke vært lagt om slik at det i flere tilfeller har vært nødvendig å utbetale overtidsgodtgjørelse til distriktslederne.
Riksrevisjonen har også sett på rutinene i forbindelse med registrering og lønnsinnberetning av kost- og nattillegg. Resultatet av dette viser:
– Det er ikke trukket skatt og beregnet arbeidsgiveravgift av kostgodtgjørelse som er utbetalt i forbindelse med ulegitimert overnatting i 1997 og 1998.
– Det er en differanse på kr 369 363,15 mellom saldo på personreskontroen for reiseforskudd til tilbeordrede/tilsatte ved UP og saldo på forskuddskonto i hovedbok.
Saken ble forelagt Justisdepartementet til uttalelse i brev av 18. februar 1999.
Departementet har i brev av 30. mars 1999 svart at UP ikke er unntatt fra de retningslinjer som framgår av rundskriv G-47/96, og at tilbeordret personell kun har rett på kostgodtgjørelse dersom det unntaksvis utføres tjeneste utenfor det angitte tjenesteområdet, og for distriktslederne utenfor UP-distriktet, eller i forbindelse med overnatting. Forutsetningen er at også de øvrige generelle vilkårene for kostgodtgjørelse i reiseregulativet må være oppfylt dersom det skal utbetales kostgodtgjørelse.
Departementet har for øvrig opplyst at hele systemet rundt reiseregninger ved UP er lagt om med virkning fra 1. mars 1999, og at det er innført et nytt skjema for reiseregninger som skal sikre korrekt lønnsinnberetning og beregning av arbeidsgiveravgift. Videre at det er innført nye rutiner for forskudd, og departementet vil be UP om å prioritere arbeidet med å finne ut av differansen på interimskonto for forskudd. Det framgår dessuten av departementets svar at rutinene rundt reiseregninger og interimskonto vil bli fulgt opp ved en oppfølgende kontroll.
På bakgrunn av de mange ulike problemstillinger Riksrevisjonen har tatt opp når det gjelder UPs administrative praksis på flere områder, vil det bli gjennomført en særskilt inspeksjon i september 1999. Inspeksjonen vil bli fulgt opp med oppdatert rapport til Riksrevisjonen.
Riksrevisjonen konstaterer flere brudd på regelverket vedrørende utbetaling av kostgodtgjørelse m.v., som bl.a. har ført til ikke ubetydelige feilutbetalinger i UP. Riksrevisjonen har merket seg de tiltak departementet har iverksatt, og at det vil bli gjennomført en særskilt inspeksjon av UP i løpet av september 1999 som vil bli fulgt opp med en oppdatert rapport til Riksrevisjonen. Riksrevisjonen ber om å få opplyst hva som vil bli foretatt med de manglende skattetrekk og innberetninger for 1997 og 1998.
Justisdepartementet har svart:
«[...] På bakgrunn av den generelle oppfølgingen som skjer fra Justisdepartementets side overfor Utrykningspolitiet, mener departementet at det ikke bør foretas en særskilt oppfølging når det gjelder manglende innberetning av arbeidsgiveravgift samt trekk av skatt av den enkelte ansatte i Utrykningspolitiet. Departementet vil imidlertid ta saken opp med Skattedirektoratet, for å vurdere om sentral innbetaling av manglende skatt direkte fra departementet kan være en aktuell løsning.»
Riksrevisjonen uttaler:
Riksrevisjonen har merket seg at Justisdepartementet vil ta opp manglende skattetrekk og innberetninger med Skattedirektoratet. Riksrevisjonen avventer tilbakemelding om utfallet i saken samt resultatet av inspeksjonen. Riksrevisjonen foreslår: "Til observasjon".
Riksrevisjonen har i 1998 gjennomført en undersøkelse av siviltjenesteadministrasjonene ved Dillingøy og Hustad. Siviltjenesteadministrasjonene hadde en bevilgning under kap. 450 Sivile vernepliktige på ca. 225 mill. kroner i 1998. Siviltjenesteadministrasjonen Dillingøy administrerer de sivile vernepliktige mannskapene på Øst- og Sørlandet. Siviltjenesteadministrasjonen Hustad administrerer mannskapene i resten av landet. Formålet med undersøkelsen har vært å vurdere siviltjenesteadministrasjonenes rutiner og interne kontroll sett i forhold til økonomiinstruksen, økonomireglementet for staten og enkelte bestemmelser i Regelverk for statens anskaffelsesvirksomhet m.v.
Undersøkelsen har vist at det er mangler ved begge siviltjenesteadministrasjonene i forbindelse med rutiner vedrørende behandling av kontanter og beholdninger på bankkonti, og det forekommer brudd på en rekke interne kontrollrutiner vedrørende innkjøp og lagring m.v. av materiell og utstyr.
Justisdepartementet har svart:
«Justisdepartementet viser til tidligere korrespondanse. De brudd og mangler Riksrevisjonen har påpekt i sin rapport er rettet opp.»
Riksrevisjonen uttaler:
Riksrevisjonen konstaterer at de svakheter og mangler ved en rekke interne kontrollrutiner som Riksrevisjonen har avdekket, er rettet opp. Riksrevisjonen foreslår: "Passerer".
Komiteen viser til at Riksrevisjonen har tatt opp tre saker under Justisdepartementet.
Komiteen ser alvorlig på og er enig med Riksrevisjonens bemerkninger om forholdene som er avdekket vedrørende arbeidsdriften ved kriminalomsorg i anstalt, utrykningspolitiets påviste regelbrudd i forbindelse med reisevirksomheten som har ført til feilutbetalinger samt siviltjenesteadministrasjonen Dillingøy og Hustad påviste svakheter og mangler i den interne kontroll.
Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon.