Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

Ved behandlingen av Riksrevisjonens undersøkelse om anskaffelse og bruk av edb i statsforvaltningen uttalte kontroll- og konstitusjonskomiteen at svakheter og mangler kunne vært begrenset ved bedre og mer aktiv styring og oppfølging av IT-prosjektene, jf. Dokument nr. 3:6 (1994-95) og Innst. S. nr. 132 (1994-95). I St.prp. nr. 1 (1996-97) er kostnadseffektivitet og kvalitet i arbeidsprossessene fastsatt som mål for arbeidet med å samordne justissektorens anvendelse av IT, noe som igjen skal bidra til raskere informasjonsflyt i straffesaker. Justiskomiteen har i Budsjett-innst. S. nr. 4 (1995-96) påpekt at politi- og lensmannsetaten må synliggjøre effektiviseringsgevins-ten av IT på en bedre måte. Det vises for øvrig til Stortingets tidligere behandling av forvaltningens IT-politikk, jf. St.meld. nr. 12 (1982-83) og Innst. S. nr. 171 (1982-93), og St.meld. nr. 35 (1991-92) og Innst. S. nr. 63 (1992-93).

Formålet med undersøkelsen har vært å vurdere om IT-satsingen innen justissektoren styres og samordnes slik at igangsatte prosjekter og tiltak bidrar til å nå målene om kostnadseffektivitet og kvalitet i arbeidsprosessen.

Følgende problemstillinger er belyst:

  • – Er Justisdepartementets styring av IT-virksomheten i justissektoren ivaretatt på en tilfredsstillende måte, og i hvilken grad legges det vekt på samordning av IT-virksomheten?

  • – Er det planlagt med effektiviseringsgevinster, og blir de realisert innenfor det enkelte IT-prosjekt?

Rapporten følger som trykt vedlegg til Riksrevisjonens dokumenet.