Komiteen sine merknader
Komiteen viser til at Norge aktivt har arbeidet for en internasjonal avtale med forbud mot alle former for kjernefysiske prøvesprengninger. En traktat som inneholdt bestemmelser mot prøvesprengninger av kjernevåpen og andre kjernefysiske sprengninger (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty - CTBT) ble åpnet for undertegning i New York september 1996. Norge undertegnet traktaten samme dag.
Komiteen har merket seg at pr. 1. februar 1999 har hele 152 land undertegnet traktaten, og at 28 land har ratifisert traktaten så langt.
Videre har komiteen forstått at traktaten først trer i kraft når 44 av Det internasjonale atomenergibyrået navngitte land har ratifisert den, og at Norge er et av disse landene. Av disse 44 landene er det fremdeles noen som ikke har undertegnet traktaten og det er derfor usikkert når traktaten kan tre i kraft.
Komiteen slutter seg til det syn at en av politiske hensyn forholder seg til traktaten som om den var trådd i kraft, for på den måten å medvirke til en forsering av fremdriften.
Ut fra dette slutter komiteen seg til Regjeringens anbefalinger om nødvendige bevilgninger for inneværende år for å dekke kostnadene til drift av de fire norske primærstasjonene, og til å opprettholde og videreutvikle nasjonal kompetanse i Norge for aktivt å kunne medvirke til gjennomføring av traktaten.
Komiteen slutter seg til Regjeringens anbefaling om å ratifisere traktaten av 24. september 1994 om totalforbud mot kjernefysiske prøvesprengninger.
Komiteens medlemmer fra Høyre viser til brev av 8. april 1999, vedlagt innstillingen, fra utenriksministeren til komiteen, hvor utenriksministeren på spørsmål fra komiteen om hvorfor utgifter forbundet med ratifikasjon av traktaten ikke er lagt inn i budsjettet, svarer at det fortsatt knytter seg noe usikkerhet til de økonomiske konsekvensene. Disse medlemmer vil støtte forslag til tilleggsbevilgning, men finner grunn til å påtale at forslag til inndekning ikke samtidig fremmes fra Regjeringens side, men skyves frem til behandling av Revidert nasjonalbudsjett senere i vår. Disse medlemmer mener inndekning bør skje over kap. 161 og vil fremme slikt forslag ved behandling av Revidert nasjonalbudsjett.