5. Justisdepartementet
I antegnelse til statsregnskapet for 1994 tok Riksrevisjonen opp at det i forbindelse med revisjonen av politi- og lensmannsetaten for årene 1992 til 1994 var avdekket en rekke feil og mangler ved behandling av beslag i straffesaker ved flere politidistrikter. Justisdepartementet svarte på antegnelsen at det i forbindelse med arbeidet med ny økonomiinstruks for politi- og lensmannsetaten ville bli vurdert om de administrative kontrollene som politimestrene skal foreta, også bør omfatte en avstemming av gjennomgangskonto og avstemming av beslag mot saksrestanser. Videre ble det svart at det ved ettersyn ville bli foretatt kontroll med at retningslinjene ble fulgt. I framtidige inspeksjoner og administrative kontroller vil det bli fokusert på at beslag i straffesaker behandles i.h.t. regelverket. Det vises til Dokument nr. 3:1 (1996-97) hvor Riksrevisjonen uttaler at departementets tiltak vil bli fulgt opp i den løpende revisjonen.
Riksrevisjonen har i fjerde kvartal 1997 foretatt en avgrenset undersøkelse av beslag i straffesaker ved ti politidistrikter.
Regelverket for politidistriktenes behandling av beslag i straffesaker framgår bl.a. av den nye økonomiinstruksen for politi- og lensmannsetaten gjeldende fra 1. januar 1998. Justisdepartementets har utformet flere rundskriv om rutiner i forbindelse med beslag, herunder både vedrørende våpen og narkotika. I tillegg har straffeprosessloven og påtaleinstruksen bestemmelser om beslag.
Riksrevisjonens undersøkelse har avdekket at det ved samtlige kontrollerte politidistrikter var registrert et varierende antall avsluttede straffesaker hvor det ikke var tatt hensyn til beslaglagte gjenstander og/eller beløp i forbindelse med endelig avgjørelse i sakene. Videre var det i en del politidistrikter oppbevart beslag i straffesaker lenge etter at det var tatt stilling til beslaget i forbindelse med endelig avgjørelse i saken.
Ved fem eller flere politidistrikter ble det påvist forhold hvor regelverket ikke var ikke fulgt, svikt i rutinene eller ikke etablert rutiner, mangelfull internkontroll og formelle feil vedrørende beslag.
Resultatet av undersøkelsen ble forelagt Justisdepartementet i brev av 30. juni 1998. Riksrevisjonen pekte på at det fortsatt har oppstått en rekke regelverksbrudd, og at det til dels legges til grunn ulike rutiner og forståelse/praktisering av gjeldende regelverk for behandling av beslag. På denne bakgrunn kan det synes som om behandlingen av beslag i politiet totalt sett fortsatt er beheftet med vesentlige feil og mangler. Riksrevisjonen har i den forbindelse spesielt bedt om å få nærmere opplysninger om departementets inspeksjoner i politidistriktene, om departementet vil gi ytterligere retningslinjer, om innrapportering fra politidistriktene til departementet jf. pkt. 3.2 i den nye økonomiinstruksen for politi- og lensmannsetaten av 1. januar 1998.
I brev av 5. august 1998 til Riksrevisjonen beklager Justisdepartementet at flere politidistrikter ikke følger de retningslinjene som er fastsatt. Justisdepartementet har gjennomført inspeksjoner hvor rutiner for behandling og oppbevaring av beslag er et av områdene som er blitt gjennomgått. Departementet følger opp de bemerkningene som blir anført under inspeksjonene på flere måter, blant annet ved oppfølgende inspeksjoner.
Justisdepartementet har uttalt at det er påkrevet å innskjerpe enkelte rutiner omkring behandling av beslag og vurdere om rundskriv eller regelverk må endres. Departementet vil også pålegge politimestrene å utarbeide lokale instrukser om behandling av beslag. Iht. den nye økonomiinstruksen pkt. 3.2 skal politimesteren avholde fire administrative kontroller i politidistriktets sentrale økonomifunksjon pr. år. Departementet vil innføre en rapporteringsplikt i forhold til administrative kontroller foretatt av politimesteren, samt få bekreftelse på at det er fastsatt lokale instrukser for behandling av beslag.
Riksrevisjonen har bemerket at Riksrevisjonens undersøkelse kan tyde på at Justisdepartementet ikke har fulgt opp antegnelsen fra 1994 på en tilfredsstillende måte. Riksrevisjonen ser det som viktig at gjeldende regelverk om beslag i straffesaker følges.
Justisdepartementet har svart:
«Justisdepartementet ser alvorlig på de svakheter som Riksrevisjonen har påpekt, og er enig i at det er viktig at gjeldende regelverk om beslag i straffesaker følges. For øvrig vises det til departementets brev av 5. august 1998.»
Riksrevisjonen har uttalt at en har merket seg at departementet ser alvorlig på de svakheter som er påpekt og vil understreke departementets kontrollansvar når det gjelder å påse at politi- og lensmannsetaten følger regelverket og har en tilfredsstillende internkontroll også for beslag.
Riksrevisjonen foreslår: «Til observasjon».
Komiteen viser til at Riksrevisjonen i fjerde kvartal 1997 har foretatt en avgrenset undersøkelse av beslag i straffesaker ved ti politidistrikter, der formålet med undersøkelsen har vært å kontrollere om politidistriktene har etablert tilfredsstillende rutiner for mottak, oppbevaring, inndraging, tilbakelevering, salg og tilintetgjøring av beslag i straffesaker.
Komiteen har merket seg at Riksrevisjonens undersøkelse kan tyde på at Justisdepartementet ikke har fulgt opp antegnelsen fra 1994 på en tilfredsstillende måte.
Komiteen har merket seg at Justisdepartementet ser alvorlig på de svakheter som Riksrevisjonen har påpekt, og er enig i at det er viktig at gjeldende regelverk om beslag i straffesaker følges.
Komiteen vil påpeke at det er Justisdepartementets kontrollansvar når det gjelder å påse at politi- og lensmannsetaten følger regelverket, og har en tilfredsstillende internkontroll også for beslag.
Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon: «Til observasjon».