Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg 4: Brev fra arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, datert 15. februar 1999:

Jeg viser til Kontroll- og konstitusjonskomiteens brev av 28.01.99, med spørsmål om status for pkt. 2.1 Avstemmingsrutiner under Arbeids- og administrasjonsdepartementet i Dokument nr 1 (1998-99).

I brev av 17.07.98 til Arbeidsdirektoratet ba departementet om en foreløpig rapportering innen 01.10.98 på enkelte av de punktene som Riksrevisjonen hadde påpekt. I tillegg ba departementet om en fullstendig rapportering innen 15.11.98 på alle punkter Riksrevisjonen har påpekt. Denne samlede rapporteringen mottok departementet i brev av 26.11.98 fra Arbeidsdirektoratet (vedlagt). På bakgrunn av dette brevet oversendte departementet en statusrapport til Riksrevisjonen i brev av 14.01.99 (vedlagt).

Nedenfor følger en oppdatert gjennomgang av status på de punktene Riksrevisjonen har påpekt. Det er i stor grad sammenfall mellom denne gjennomgangen og den som ble gitt i brev av 14.01.99 til Riksrevisjonen.

Arbeidet med ny felles avstemmingsrutine er blitt noe forsinket, men rutinen er nå ferdigstilt. Rikstrygdeverket (RTV) vil sende den til trykking snarlig, og den vil straks etter bli distribuert til alle trygdekontor. Arbeidsdirektoratet vil legge rutinen ut på intranett i etaten så snart som mulig, enten 19.02.9 eller 05.03.99.

I departementets brev av 23.09.98 til Riksrevisjonen informerte departementet om at Arbeidsdirektoratet vil undersøke behovet for ytterligere opplæring etter at den nye avstemmingsrutinen var implementert i januar 1999. På grunn av forsinkelsen av den nye rutinen, vil Arbeidsdirektoratet avvente en slik undersøkelse, og vil ta den i forbindelse med fylkenes virksomhetsrapport for 1. kvartal.

Arbeidsdirektoratet har utarbeidet en status for avstemmingsarbeidet i 4. kvartal 1998 (vedlagt). Rapporten viser klar framgang i avstemmingsarbeidet. Departementet vil fortsatt ønske rapportering om avstemmingsarbeidet slik at dette kan følges.

Arbeidsdirektoratet opplyser at de fleste trygdekontor nå leverer avstemmingsrapport uten at purring fra arbeidskontorene er nødvendig. Der purring har vært nødvendig, har de aller fleste trygdekontorene levert rapport umiddelbart. De arbeidskontor som fortsatt ikke følger rutinen for purring vil ifølge Arbeidsdirektoratet bli fulgt opp særskilt i forbindelse med tilbakemelding til fylkesarbeidskontorene. For de trygdekontor som ikke leverer avstemmingsrapport etter gjentatte purringer, blir dette tatt opp med RTV.

Arbeidsdirektoratet er bedt om å ta opp med trygdekontorene behovet for å presisere kravet om at trygdekontorene må sende ved en signert kopi av siste side av anvisningslisten som vedlegg til månedlig avstemmingsrapport i trygdeetatens rutiner. Dette er gjort i direktoratets forslag til ny avstemmingsrutine, slik at dette nå kommer klart frem. De krav arbeidsmarkedsetaten stiller til avstemmingsrapporten vil bli presisert i etatens kvalitetssikringsrutiner ved neste endring i april 1999.

Undersøkelser foretatt av trygderevisjonen og RTV og tilbakemelding fra arbeidskontorene viser at avstemmingsarbeidet fungerer bra på mange arbeids- og trygdekontor. Utfordringen ligger derfor i å spre denne kunnskapen til alle kontorer. Flere Fylkesarbeidskontor har planlagt å gjennomføre opplæring i løpet av 1. halvår 1999, men avventer til nye avstemmingsrutiner foreligger. Arbeidsdirektoratet vil i løpet av 1999, helst i samarbeid med RTV, besøke de arbeids-/trygdekontor som har størst problemer med avstemming. Arbeidsdirektoratet og RTV samarbeider tett om oppfølgingen.

Kvalitetssikringsrutiner for kontroll, signatur og arkivering av anvisningslister ble endret og innskjerpet i juni 1998. Fylkesarbeidskontorene er i tillegg i eget brev blitt bedt om å følge dette særskilt opp overfor arbeidskontorene.

Kontroll av spesialanvisninger og anvisningslister er videre lagt inn som særskilt kontrollpunkt i program for kvalitetskontroll- dagpenger høsten 1998. Arbeidsdirektoratet vil gå igjennom resultatene på disse punktene spesielt og vurdere om det er behov for ytterligere innskjerping i kvalitetssikringsrutinene. Det samme gjelder rutiner for behandling av oppfølgingslister.

Arbeidet med en systemteknisk mulighet for to signaturer ved registrering av tilsagn/vedtak er høyt prioritert, og skal være ferdigstilt i løpet av 1. kvartal 1999. Endringen vil bli innarbeidet i kvalitetssikringsrutinene samtidig som systemendringen gjennomføres.

Nytt økonomiregelverk skal være implementert fra 01.01.99 i arbeidsmarkedsetaten. Arbeidsdirektoratet har i den forbindelse utarbeidet en avtale som skal inngås mellom arbeidsdirektøren og fylkesarbeidssjefene/leder av spesialenhetene (Arbeidsmarkedsetatens servicesenter, Arbeidsmarkedsetatens dagpengekontroll og Senter for yrkesrettet attføring) om delegering av myndighet og fullmakter. Videre har direktoratet utarbeidet en veiledning til avtalen. Delegering av myndighet og fullmakter vil være sluttført både i ytre etat og internt i Arbeidsdirektoratet innen utgangen av 1. kvartal 1999.

I brev av 12.11.98 (vedlagt) fra Arbeidsdirektoratet til fylkesarbeidskontorene har Arbeidsdirektoratet innskjerpet rutinen for utmelding ved innmelding til annet delsystem. I dette brevet er fylkesarbeidskontorene også bedt om å kontrollere autorisasjonene i forhold til faktiske arbeidsoppgaver slik at disse stemmer med rutineheftet "Informasjonssikkerhet for arbeidsmarkedsetaten". Fylkesarbeidskontorene skal rapportere på dette arbeidet i forbindelse med virksomhetsrapporteringen for 1. kvartal 1999.

Kvalitetssikringsrutinene for kontroll, signatur og arkivering av anvisninglister ble endret og innskjerpet i juni 1998. Fylkesarbeidskontorene ble videre i brev av 13.11.98 fra Arbeidsdirektoratet (vedlagt) bedt om å følge opp dette særskilt.

Departementet vil fortsatt følge opp etaten på disse områdene.