Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteen sine merknader

Komiteen sluttar seg til løyvingsframlegga.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at departementet finner det nødvendig for inneværende år å øke tilskuddet til skolefritidsordningene. Disse medlemmer har ingen merknader til dette. Disse medlemmer viser også til at tilskudd til språkopplæring for minoritetsgrupper viser et mindreforbruk. Disse medlemmer mener dette er foruroligende, og forutsetter at departementet drøfter årsaksforholdene i den bebudede melding om morsmålsopplæring.

Disse medlemmer merker seg at departementet foreslår å redusere posten med 19,3 mill. kroner. Bevilgningen var øremerket opprettelse av post doc.-stillinger. Departementet begrunner reduksjonen med at nødvendige endringer i forskriftene til tjeneste-mannsloven har tatt lengre tid enn forutsatt. Endringene i forskriftene er gjort gjeldende fra 1.august i år.

Disse medlemmer viser til komiteens merknader i Innst. S. nr 51 (1997-98) der komiteen bl.a. uttalte:

«Komiteen ber departementet påskynde prosessen slik at den nye stillingskategorien kan bli etablert.»

Økt satsning på forskning og utdanning av forskere skulle været et prioritert område. Post doc.-stillingene ble opprettet for å stimulere ferdige doktorkandidater til å satse på en forskerkarriere.

Disse medlemmer beklager at det har tatt så lang tid å rydde opp i de juridiske forhold. Det har tatt nærmere ett år fra komiteen kommenterte forholdet i Innst. S. nr. 51 (1997-98). Disse medlemmer ber departementet påse at det antall stillinger som var forutsatt blir opprettet snarest. Disse medlemmer forutsetter dessuten at bruk av den nye stillingskategorien blir vurdert og drøftet i forskningsmeldingen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil understreke at et fundament for politisk behandling av budsjetter er at man forutsetter at budsjettene i så stor grad det lar seg gjøre skal følges. Imidlertid er det selvfølgelig at det i løpet av et år vil oppstå situasjoner som nødvendiggjør korreksjoner i forhold til merforbruk/mindre forbruk, korrigeringer av feilføringer etc. Dette gjelder særlig forhold de politiske myndigheter i liten grad rår over, f.eks. søknader inennfor enkelte tilskuddsordninger, tilfeldige markedssvingninger osv. Disse medlemmer aksepterer derfor de foreslåtte endringer.

Når det gjelder skolefritidsordningen, tilskudd til kommunale musikk- og kulturskoler og tilskudd til undervisning av fremmedspråklige - som nevnt i proposisjonen - vil disse medlemmer vise til sine kommentarer og forslag i forbindelse med budsjettbehandlingen for 1998 og 1999. I disse kommentarene og forslagene vil disse medlemmers syn på nevnte felt fremgå.