Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 2: Spørsmål frå komiteen til statsråden for utvikling og menneskerettar, datert 27. november 1998 og svar datert 30.november 1998.

Komiteen vil be om en nærmere redegjørelse og begrunnelse for reduksjonene foreslått på kap. 0157 Næringsutvikling og økonomisk utvikling, post 70 og post 73.

Post 70 går til forundersøkelser, grunnlagsinvesteringer og opplæringstiltak i forbindelse med norske bedrifters etablering i utviklingsland. Reduksjonen av bevilgningen fra 38 til 34 mill. kroner skyldes forsinkelser i gjennomføringen av spesielt tre store prosjekter i Asia hvor det er gitt tilsagn om støtte ved etablering. Dette gjelder Dynos limprosjekt i Vietnam, Telenors satsning i Bangladesh og Kværner Energys etablering i Kina. I denne type prosjekter er NORADs utbetaling av tilskudd avhengig av at de avtalemessige forhold mellom den norske bedriften og mottakerlandet er i orden, og at betingelsene i kontrakten blir oppfylt. I ovenstående tilfeller er det derfor forsinkelser på dette området som har medført reduserte utbetalinger i 1998.

Tilskudd under post 73 er også avhengig av kommersielle kontrakter mellom norske leverandører og mottakerlandet. Reduksjonen av posten fra 10 til 9 mill. kroner skyldes hovedsakelig forsinket utbetaling av opplæringstilskudd for leveranser på miljøområdet fra ABB til Kina hvor framdriften i henhold til kontrakten ikke har godtgjort utbetaling i 1998 som forutsatt.