Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innstilling fra finanskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om å øke bevilgningene til Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK).

Innhold

    Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) gir vanligvis eksportkreditt ved eksport av diverse produkter. Garantien gjelder som sikkerhet for oppgjør på visse betingelser. Nå viser det seg at det er meget vanskelig å oppnå GIEK-garantier ved eksport av fisk, da særlig sild, til Russland, mens det ved eksport til Baltikum går greit. Fiskeindustrien, spesielt i Nord-Norge, eksporterer store mengder fisk til Russland og GIEKs engasjement er påkrevet slik at alle fiskeeksportører stiller likt. Dette har i Stortingets spørretime vært tatt opp med statsråden for nærings- og handelssaker, Lars Sponheim. Statsråden viser da i sitt svar til at Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) er åpen for å gi garantier på Nordvest-Russland og Baltikum under Den særskilte garantiordningen for investeringer i og eksport til SUS-landene og Baltikum, kalt SUS/Baltikum-ordningen. SUS/Baltikum-ordningen ble opprettet 1992. Hovedregelen under ordningen er krav om motgaranti fra mottakerlandenes sentralmyndigheter. Ordningen bli i 1995 myket opp ved at GIEK som en prøveordning ble gitt muligheten til å akseptere visse spesifiserte alternative sikkerheter på mottakersiden, der de fleste som følge av den høye risikoen i området forutsetter belastning av et risikoavsetningsfond. Prøveordningen ble geografisk begrenset til Nordvest-Russland og de baltiske land. Størrelsen på risikoavsetningsfondet har effektivt begrenset volumet av garantivirksomheten under ordningen.

       I sitt svar sier også statsråden for nærings- og handelssaker at det er riktig at det ved eksport til Baltikum er lettere å få garantier enn ved eksport til Nordvest-Russland. Dette begrunner han med at risikoen i Nordvest-Russland er høyere, og at det i tillegg har vist seg vanskelig å fastslå godheten av tilbudte sikkerheter på mottakersiden.

       Skal en kunne åpne for flere garantier for norsk eksport til Nordvest-Russland forutsetter dette årlige bevilgninger fra Stortinget til risikoavsetningsfondet på et nivå som sikrer ønsket aktivitet under ordningen.

       På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen øke bevilgningene til Garanti-Instituttet for Eksportkreditts (GIEK) risikoavsetningsfond i forslaget til Revidert nasjonalbudsjett. »

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Dag Terje Andersen, Erik Dalheim, Ranveig Frøiland, Trond Giske, Berit Brørby Larsen, Tore Nordtun og Hill-Marta Solberg, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, fra Kristelig Folkeparti, Randi Karlstrøm, lederen Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S Sørfonn, fra Høyre, Børge Brende, Per-Kristian Foss og Kjellaug Nakkim, fra Senterpartiet, Jørgen Holte, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Venstre, Terje Johansen, og fra Tverrpolitisk Folkevalgte, Steinar Bastesen, viser til at St.meld. nr. 2 (1997-1998) Revidert nasjonalbudsjett 1998 med tilhørende bevilgningsproposisjon St.prp. nr. 65 (1997-1998) ble lagt frem 15. mai 1998.

       Komiteen viser til at bevilgninger til GIEK vil bli behandlet i forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 65 (1997-1998), og til at det i denne forbindelse også vil være anledning til å fremme forslag i tråd med forslaget i dokumentet. Komiteen tar derfor ikke dokumentet til realitetsbehandling.

       Komiteen tilrår at forslaget avvises.

       Komiteen viser til dokumentet og til det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:98 (1997-1998) - forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om å øke bevilgningene til Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) - avvises.

Oslo, i finanskomiteen, den 15. juni 1998.

Lars Gunnar Lie, Dag Terje Andersen, Siv Jensen,
leder. ordfører. sekretær.