Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

     I proposisjonen vises det innledningsvis til en flertallsmerknad i Innst.S.nr.242 (1996-1997) om at Regjeringen bør legge til rette for en vesentlig økning av egenkapitalen i Selskapet for industrivekst (SIVA).

       SIVA er organisert som et statsforetak. Virksomheten er i hovedsak finansiert gjennom innskuddskapital fra staten, låneopptak i statskassen og et årlig tilskudd til utviklingsarbeid. Egenkapitalandelen er på om lag 12 %, men vil på grunn av økt investeringsaktivitet bli redusert til under 10 %.

       Departementet viser til at SIVA er en viktig aktør i Regjeringens strategi for en mer offensiv distriktspolitikk, og at det derfor er viktig å styrke egenkapitalen til selskapet. Det foreslås derfor at 100 mill. kroner av SIVAs lån i statskassen omgjøres til statlig innskuddskapital, slik at SIVAs egenkapitalandel kommer opp i ca 24 %. En slik omgjøring vil ikke få konsekvenser i statsbudsjettsammenheng, da både låneopptak og bevilgning av innskuddskapital er lånetransaksjoner i statsbudsjettsammenheng.

       Det foreslås samtidig at det fastsettes et årlig avkastningskrav for de 100 mill. kroner som er foreslått lagt til SIVAs egenkapital gjennom konvertering av låne-kapital. Avkastningskravet bør ikke settes høyere enn 6,5 %, som er på nivå med den gjennomsnittlige effektive renten på SIVAs lån i statskassen i dag.

       Videre foreslår departementet at foretaksmøtet, i samsvar med § 17 i Lov om statsforetak av 30. august 1991 nr. 71, bør vurdere et eventuelt utbytte fra SIVA til staten. Foretaksmøtet bør også fastsette et mål for hvor lav egenkapitalandelen i SIVA kan være i framtida.

       Departementet opplyser at det arbeides videre med spørsmålet om innføring av avkastningskrav på SIVAs samlede egenkapital.