Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Én eller to helseregioner på Sør-Østlandet?

5.1 Sammendrag

       Det vises til at i høringen som fulgte Hovedstadsutvalgets innstilling ( NOU 1997:12 Grenser til besvær), var omtrent alle enige om at Oslo kommune og Akershus fylkeskommune bør plasseres i samme helseregion. Videre framholdes at flere av høringsinstansene (spesielt kommuner og fylkeskommuner) som kommenterer eierskapet til sykehusene, går inn for at alle sykehusene bør samles på samme forvaltningsnivå, og at Rikshospitalet og Radiumhospitalet i tilfelle bør overføres til Oslo kommune og/eller Akershus fylkeskommune.

       Det angis følgende mål for en endret regioninndeling:

- Helseregionen skal videreutvikles som en sentral enhet for regional planlegging, forpliktende samarbeid, samordning og styring av helsetjenesten.
- Funksjonsfordeling mellom sykehus innad i fylkene og på tvers av fylkesgrenser skal kunne realiseres.
- Det må legges til rette for en bedre samordning av den framtidige utbyggingen av lokal- og sentralsykehustilbudet.
- Det akuttmedisinske tilbudet må styrkes.
- Kapasiteten og kvaliteten i planlagt behandling må øke ved å endre funksjons- og oppgavefordeling på lokal- og sentralsykehusnivå.
- Styringen, integreringen og samarbeidet om de høyspesialiserte funksjoner må bedres.
- Høy kvalitet i forskning, kompetanseutvikling og undervisning av helsepersonell må sikres.
- Det må sikres lokal politisk styring av sykehustilbudet.

       Departementet legger ikke opp til å vurdere spørsmålet om endring av eierskapet til de statlige sykehusene.

       De ulike alternativer til regioninndeling vurderes ut fra følgende kriterier:

- Regional samordning og helhetlige behandlingskjeder.
- Funksjons- og oppgavefordeling mellom sykehusene.
- Integrasjon av regionsykehustjenester.
- Lokalpolitisk styring.

       Spørsmålet om én eller to helseregioner på Sør-Østlandet vurderes så i forhold til vurderingskriteriene, og det redegjøres for uttalelser om dette spørsmålet fra Statens sykehusråd som støtter alternativet med en todelt modell og fra Rikshospitalets styre som ikke vil gi uttrykk for at noen regioninndeling er å foretrekke. Det vises også til konsultasjoner med fylkesordførerne i helseregion 1 og 2, og det framgår at fylkeskommunenes tilråding er delt idet Hedmark, Oppland, Aust-Agder, Vest-Agder og Telemark tilrår at det opprettholdes to regioner hvor regiongrensen trekkes langs Oslofjorden, mens Oslo, Vestfold, Akershus, Buskerud og Østfold foreslår en storregion.

       Det konkluderes i meldingen med å anbefale en løsning basert på at landet fortsatt skal være inndelt i fem helseregioner, og at Sør-Østlandet deles inn i to regioner. Hovedbegrunnelsen for dette er mulighetene for å oppnå konkrete resultater i det regionale samarbeidet. Videre vektlegges muligheten for lokalpolitisk innflytelse over utformingen av de regionale helseplanene. I tillegg anføres at en storregion vil utgjøre mer enn halve Norges befolkning og om lag halvparten av landets sykehus.

5.2 Komiteens merknader

       Komiteen viser til sine merknader under pkt. 6.2 nedenfor.