Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Viktige hensyn som må ivaretas ved en ny regioninndeling

4.1 Sammendrag

       Det framholdes at en ny regioninndeling på Sør-Østlandet må legge til rette for at den enkelte fylkeskommune settes i stand til å ivareta sin del av ansvaret for å utvikle den framtidige spesialisthelsetjenesten i tråd med behovsutvikling og rammebetingelser for øvrig. Den forventede økning i etterspørselen etter sykehustjenestene understreker etter departementets mening behovet for å legge forholdene til rette for samordning, funksjonsfordeling og opprustning av sykehustilbudet i dette området. Det uttales at den medisinsk-faglige utviklingen sammen med utviklingen i teknologi og kommunikasjonssystemer har forsterket behovet for en regionalt organisert helsetjeneste. Det vises bl.a. til at faggruppene i de regionale helseplanprosessene har samlet seg om en rekke forslag til endret funksjons- og oppgavefordeling mellom sykehusene i regionene, for eksempel tiltak for å skjerme de planlagte funksjonene og styrke akuttberedskapen.

       Det understrekes at endringer i regioninndelingen må ivareta regionsykehusenes spesielle rolle i det regionale helsesamarbeidet.

4.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, merker seg departementets vektlegging av at en ny regioninndeling på Sør-Østlandet må legge til rette for at den enkelte fylkeskommune settes i stand til å ivareta sin del av ansvaret for å utvikle den framtidige spesialisthelsetjenesten i tråd med behovsutvikling og rammebetingelser for øvrig.

       Komiteen er kjent med at det mellom ulike fylker innenfor helseregion 1 og 2 allerede er i gang et fruktbart samarbeid om ulike oppgaver knyttet til helsetjenester, og der mange av de tjenester det samarbeides om, ikke direkte berører regionsykehusenes oppgaver for dagens to helseregioner. Komiteen vil her nevne som eksempler samarbeid mellom fylker rettet mot primærhelsetjenesten, rusmiddelomsorgen, barnevernet og den generelle organiseringen av akuttbehandling ved sykehusene.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, vil understreke at det ved den nye regioninndelingen er viktig å vektlegge også det samarbeidet som allerede er i gang på disse og lignende områder, og at en ny regioninndeling så langt råd er må ta sikte på å videreføre dette samarbeidet på en måte som oppleves som fruktbart for de berørte fylkene, og slik at hvert av fylkene opplever seg som aktivt deltagende part i dette samarbeidet.

       Komiteen vil understreke at bruken av regionsykehusene, og en avklaring av framtidig funksjonsfordeling mellom regionsykehusene, er viktig som ledd i en mest mulig optimalisert brukertilrettelegging og ressursbruk.

       Med dette i mente vektlegger komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, at man ved den nye regioninndelingen ivaretar et helhetlig helseperspektiv utover selve regionsykehusperspektivet, og der blant annet eksisterende samarbeid mellom ulike fylker på områder, som ovenfor skissert, framstår som helt sentrale å få videreført. Flertallet ser det derfor som viktig overfor de ti fylkene som er involvert, at det nå finner sted en avklaring av hvordan den nye regioninndelingen skal bli.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener at funksjonsfordelingen mellom regionsykehusene burde vært avklart allerede i denne meldingen.