Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

1.1 Sammendrag

       Det vises innledningsvis til at Stortinget i forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 24 (1996-1997) Tilgjengelighet og faglighet fattet følgende vedtak:

       « Stortinget ber Regjeringen utrede og legge fram forslag om inndeling når det gjelder Helseregion 1 og Helseregion 2, der det forutsettes at Oslo og Akershus tilhører samme region. »

       Det framholdes at inndelingen av helseregionen på Sør-Østlandet har vært et problemfelt helt siden regionaliseringsprinsippet ble vedtatt midt på 70-tallet. Saken har vært tema i en rekke utredninger og stortingsmeldinger. En viktig årsak til problemene er at regionsykehustilbudet for begge regionene er samlet i Oslo. Dette gjør det vanskelig å trekke regionsgrenser som tar hensyn til geografiske og befolkningsmessige forhold. Det hele kompliseres ytterligere ved at staten eier ett av regionsykehusene - Rikshospitalet. Dagens regioninndeling hvor Oslo, Hedmark og Oppland tilhører region 1 med Ullevål som regionsykehus, og Akershus, Østfold, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder utgjør helseregion 2 med Rikshospitalet som regionsykehus, ble fastlagt i St.meld. nr. 57 (1981-1982) Om regionhelsetjenesten i helseregion 1 og 2.

       Departementet presenterer i stortingsmeldingen en ny inndeling av helseregionene på Sør-Østlandet. Diskusjonen om valg av organisatoriske løsninger konsentreres om tre problemstillinger, der hovedvekten legges på de to første punktene:

- Spørsmålet om alle fylkeskommunene på Sør-Østlandet bør inngå i én felles helseregion.
- Spørsmålet om hva som er en hensiktsmessig geografisk inndeling av helseregionene, dersom det skal være mer enn én helseregion på Sør-Østlandet.
- Hvordan arbeidet med å integrere og samordne regionsykehustjenestene bør videreføres etter at ny regioninndeling er behandlet.

1.2 Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Arnesen, Gravdahl, Hildeng, Kristoffersen, Nordseth og Skogholt, medlemmene fra Fremskrittspartiet, lederen og Nesvik, medlemmene fra Kristelig Folkeparti, Næss og Woie Duesund, medlemmene fra Høyre, Høegh og Sjøli, medlemmet fra Senterpartiet, Gløtvold, og medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Ballo, viser til Innst.S.nr.237 (1996-1997) til St.meld. nr. 24 (1996-1997), Tilgjengelighet og faglighet, der Stortingets flertall ba Regjeringen legge fram « forslag om inndeling når det gjelder helseregion 1 og helseregion 2, der det forutsettes at Oslo og Akershus tilhører samme region ». Komiteen merker seg at alle de ulike alternativer til ny regioninndeling som Sosial- og helsedepartementet legger fram i St.meld. nr. 37 (1997-1998) følger stortingsflertallets forutsetning om Oslo og Akershus i samme helseregion.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, merker seg videre at arbeidet med å integrere og samordne regionsykehustjenestene etter departementets mening bør videreføres etter at ny regioninndeling er behandlet. Flertallet slutter seg til denne vurderingen, idet flertallet vil betone at regioninndelingen også handler om avklaring av oppgavefordeling og samarbeid mellom fylker som ikke direkte berører samordning av regionsykehustjenestene. Dette arbeidet må etter flertallets vurdering dermed uansett sikres en videreføring, ved at man nå får selve regioninndelingen på plass, på tross av at samordningen av regionsykehustjenestene først vil bli gjort til gjenstand for en bredere gjennomgåelse etter at regioninndelingen er avklart.