Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Anslag for tjenestebehov

3.1 Sammendrag

       Det legges i opptrappingsplanen til grunn et omfang av alvorlige psykiske lidelser svarende til om lag 0,75 prosent av den voksne befolkningen, eller ca 25.000 personer. Disse vil kunne ha et omfattende behov for ulike kommunale tjenester. I tillegg er det lagt til grunn at 0,25 prosent av den voksne befolkningen, dvs. noe over 8.000 personer, har noe mindre alvorlige lidelser, men også et visst behov for enkelte kommunale tjenester.

       Det uttales at en i dag ikke kjenner til det reelle tallet på antall personer som har behov for fylkeskommunale psykiatritjenester, bl.a. fordi ventelisteføringen er såvidt mangelfull at tall derfra er lite pålitelige som indikatorer på etterspørsel. I 1996 var det ca 26.100 utskrivinger fra de nær 6.300 plassene i døgninstitusjonene i voksenpsykiatrien. Mange personer har vært innlagt flere ganger i løpet av året, slik at antall personer er betydelig lavere enn antall innleggelser.

       Det var i alt ca 22.500 registrerte pasienter i barne- og ungdomspsykiatrien i 1996, eller ca 2 prosent av befolkningen under 18 år. Fra faglig hold er behovet her anslått til å omfatte 5 prosent av denne gruppa.

3.2 Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til de vurderingene som er lagt i opptrappingsplanen med hensyn til forventet behov.