Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Om rådgivende gruppe og opplegg for evaluering

4.1 Sammendrag

       Det framholdes at den lovfestede rådgivende gruppa skal være uavhengig av andre forvaltningsorganer og ha en rådgivende funksjon uten avgjørelsesmyndighet. Gruppas sammensetning med representanter fra faggrupper, brukerorganisasjoner og råd spesifiseres.

       Den rådgivende gruppa skal ha følgende oppgaver:

a) holde oversikt over utviklingen på feltet gjennom å innhente oversikter over saker og vedtak som overprøves av fylkesmennene, klagesaker, tilsynsrapporter m.v.,
b) gi innspill til departementet om praksis generelt og om behov for oppfølging og endring av regelverket,
c) gi råd i prinsipielle saker etter anmodning fra de organer som har forvaltningsansvar etter loven, og
d) formidle eventuelle henvendelser fra berørte parter og pårørende til rette instans.

       Det vises til at lovens kapittel 6A har en tidsavgrenset varighet på tre år fra iverksettingstidspunktet, og at innen utløpet av denne perioden skal erfaring og praksis med loven evalueres. Erfaringsinnhenting og tilbakemelding vil skje gjennom de instanser som har forvaltningsansvar etter loven og den rådgivende gruppa. I tillegg har departementet tatt initiativ til en under-søkelse i regi av Norsk forskningsråd om rettssikkerhetsproblemene knyttet til loven, og med utgangspunkt i praktiseringen av loven vil det også bli satt i gang en samfunnsvitenskapelig undersøkelse om sammenhengen mellom bruk av tvang og andre faktorer.

4.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, er godt fornøyd med departementets opplegg for evaluering av loven og opprettelsen av en rådgivende gruppe. Flertallet vil foreslå en utvidelse av den rådgivende gruppen til å omfatte også en representant fra Norsk Psykologforening. Videre mener flertallet at det er grunnlag for å utvide gruppen med en ekstra representant for tjenestemottakerne. Tjenestemottakerne har flere interesse- og pårørendegrupper som bør kunne høres og gjøres mer delaktige i et slikt arbeid som den rådgivende gruppen skal gjøre.