Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

       Stortingsrepresentantene Grethe Fossli og Jon Olav Alstad har den 12. februar d.å. fremsatt følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å gi mennesker samme rettigheter i forhold til angrep fra hund som bufe har. Dette vil bety at adgangen til å avlive og kreve avliving av hund utvides i straffeloven § 354 slik at den er samstemt med bufeloven. »

       I begrunnelsen for forslaget viser forslagsstillerne til at med jevne mellomrom angriper hunder mennesker. Spesielt er små barn utsatt.

       Straffeloven § 354 regulerer angrep på mennesker. Der slås det fast at dersom « ... en hund anfaller person eller ved støi eller på annen måte volder vesentlig ulempe for øvrig, straffes hundeholderen med bøter, ... » Videre er det åpnet for avliving av hunden dersom en hund har « anfalt nogen person » og den går løs til tross for klage til hundeholderen.

       I bufeloven kan skadeverk straffes med bøter, og ved gjentatt skade skal det ilegges bøter. Videre kan hund som jager eller skader bufe eller går uten ledsager i beiteområder avlives på stedet. Hundeeieren blir erstatningspliktig for økonomiske utlegg som følge av avlivningen. Også etter kamphundloven er det enklere å få en hund avlivet enn etter bestemmelsen i straffeloven.

       Dersom forslaget følges opp, forutsetter forslagsstillerne at politiet foretar en nærmere utredning av hunden før avlivning dersom det er påkrevet. Dette kan skje for å finne ut om det er hunden som på grunn av sykdom e.l. har reagert aggressivt, eller om det er eieren som har krysset eller trent en hund til å være aggressiv. I så fall bør eieren også være strafferettslig ansvarlig.