2. Generelle spørsmål
Klagesaker
Som det vil fremgå av innberetningens omtale av de individuelle klagesaker behandlet Ombudsmannen i 1997.128 klagesaker, hvorav 112 er mottatt i løpet av året. Antallet klagesaker i 1997 er det høyeste siden 1987, men representerer likevel et stabilt nivå. Et stort antall tvistesaker ble dessuten løst ved uformell kontakt med partene uten ordinær saksregistrering. Avgjørelsen ble endret i favør av klageren i 30 % av klagetilfellene. Medholdsandelen ligger noe under gjennomsnittet for de senere år. Klagene i gruppen « sosiale saker », som omfatter botillegg og andre sosiale stønader, ligger fortsatt svært lavt i forhold til tidligere. Det er Ombudsmannens erfaring at så vel de avdelingsvise velferdskontorer og FO/Velferdstjenesten utøver et godt og betryggende skjønn ved behandlingen av mannskapenes sosiale problemer.
Også i 1997 utgjør klager vedrørende fritak for militærtjeneste og utsettelse med førstegangstjeneste eller repetisjonsøvelser en hovedgruppe blant soldatklagene.
Antallet klagesaker fra befal er fortsatt begrenset, selv om det er registrert en økning fra 23 saker i 1996 til 30 i 1997.
Fra sivilt ansatte er det behandlet 8 klagesaker i 1997 mot 9 i 1996.
Utsettelse med førstegangstjeneste pga husdyrdrift
I beretningen for 1996 ble det redegjort for nemndas forslag til utsettelsesordning for vernepliktige med eneansvar for næringsmessig husdyrhold. Nemnda ønsket en utvidelse av den gjeldende utsettelsesordning for vernepliktige med eneomsorg for barn, og på samme måte ønsket nemnda at vernepliktige med ansvar for næringsmessig husdyrhold skulle kunne innvilges utsettelse så lenge en nødvergesituasjon består.
Nemnda har merket seg med tilfredshet at Forsvarsdepartementet har gitt saken en svært positiv behandling. Forslaget innebærer ikke noen generell regel om utsettelse for vernepliktige som driver selvstendig husdyrhold, men bare for den som beviselig er i nødsituasjon.
Forsvarets informasjonsplikt ved rasjonalisering, omorganisering m.v
Under sine befaringer har nemnda i møter med de ansattes representanter ved enkelte avdelinger blitt konfrontert med tildels meget sterk misnøye vedrørende Forsvarets rutiner for informasjon om planlagte rasjonaliseringstiltak og omorganisering. Nemnda minner i innberetningen om bestemmelsene i Hovedavtalens §11 pkt. 6.
Disiplinærsituasjonen
Det totale antall refselser har vist en klart fallende tendens de senere år. I 1996 ble det ilagt 3.353 refselser. På grunn av saksbehandlingsrutinene vil oversikten over det samlede refselsesantall i 1997 først foreligge i april/mai 1998. Foreløpig tall for 1997 kan tyde på at refselsesantallet fortsatt viser en synkende tendens.
Nemnda understreker igjen betydningen av at refsede på reglementert måte blir gjort kjent med sin klagerett i sin rett til å la seg bistå i refselsessaken med bistandsperson.
Tillitsmannsordningen
Det synes å ha funnet sted en positiv utvikling vedrørende tillitsmannsopplæringen. Frafallet fra tillitsmannskursene synes å være redusert samtidig som tillitsvalgte ved mindre avdelinger får sin tillits-mannsopplæring ved beordring til kurs ved større avdelinger.
Legetjenesten i Forsvaret
Med bakgrunn i det økende antall klager vedrørende helsetjenesten som nemnda orienterte om i innberetningen for 1996, har nemnda i flere av sine møter i 1997 hatt legetjenesten i Forsvaret som tema. Innberetningen gir på sidene 5-7 et sammendrag av korrespondansen mellom Ombudsmannen og Forsvarsdepartementet i saken.
Nemnda forutsetter at departementet under sin vurdering av mulighetene for opprettelse av flere faste legestillinger i Forsvaret medvirker til en legebemanning ved avdelingene som ikke er begrenset av manglende stillingshjemler. Avdelingene må gis muligheter for tilsetting av leger etter de foreliggende behov slik at soldattjenesten kan finne sted under de mest betryggende medisinske forhold.
I innberetningen bemerker nemnda også at avdelingene som opplever vansker med legetilgangen ofte også har rekrutteringsproblemer med hensyn til øvrig personell og derfor er bemannet med et sterkt innslag av ungt og uerfarent befal.
Voksenopplæringen
På grunn av fortsatt høy ledighet blant dimitterte soldater har Voksenopplæringen også i 1997 prioritert tiltak for å gjøre mannskapene mer konkurransedyktige på arbeids- og utdanningsmarkedet. Forsvarets voksenopplæring har etablert et nært samarbeid med de sivile arbeidskraftmyndighetene med sikte på å redusere antallet soldater som dimitteres til arbeidsløshet.
Statistikken over ledigmeldte nydimitterte soldater viser en svært gunstig utvikling de senere år. I løpet av 1997 gikk ledigheten ned med hele 23,2 % mot 21,9 % i 1996.
Budsjettrammen for Voksenopplæringen var i 1997 på 109 mill. kroner. Ca. 190 personer er fast tilknyttet VO-tjenesten, hvorav ca 100 vernepliktige. Årlig benyttes ca 1.200 timelærere.
Nemnda er kjent med at Forsvarets voksenopplæring etter omorganiseringen benevnes som « kontoret for sivil kompetanse og voksenopplæring ».
Tobakk og rusmidler
Av gjennomførte periodiske spørreundersøkelser går det frem at andelen av de som røyker tobakk daglig er gått ned fra 36,3 % til 33,7 % 7,9 % av mannskapene svarer at de aldri har brukt alkohol mot 8,7 % i 1996. Hyppigheten av beruselse har endret seg positivt idet 20,7 % oppgir å ha vært beruset mer enn 5 ganger i løpet av de siste 30 dager. Det tilsvarende tallet for 1996 var 21,6 %.
Nytt for 1997 er spørsmålet om bruk av Ecstasy. Undersøkelsen viser at 1,5 % har brukt dette stoffet før fremmøte til førstegangstjeneste.
Nemnda konstaterer at undersøkelsene de senere år bekrefter en nedgang i bruken av tobakk og en klart økende tendens til bruk av narkotiske stoffer blant de menige mannskaper. Hver sjette soldat oppgir å ha brukt hasj før fremmøte. I 1997 oppgir 3,6 % å ha brukt narkotika etter fremmøte mot bare 1,9 % i 1996.
Forsvarets narkogrupper har opplyst at antallet anmeldte narkosaker i Forsvaret har økt fra 478 saker i 1996 til 747 saker i 1997. Dette er den sterkeste økning noensinne i løpet av ett år og må betegnes som oppsiktsvekkende.
Økningen utgjør ca 55 % i løpet av 1997. Forklaringen antas i noen grad å ligge i et økt antall kontroller, men tallene reflekterer utvilsomt en øket brukerhyppighet blant personellet. Nemnda er kjent med at narkogruppene nå blir tilført ytterligere ressurser for økt innsats, bl.a. ved forsterkning av etterforskningskapasiteten.
Forsvarets velferdstjeneste
I innberetningen for 1996 redegjorde nemnda for en undersøkelse vedrørende avdelingenes bruk av budsjettmidler til velferdsformål overfor mannskapene. Undersøkelsen avdekket til dels meget store ulikheter i tildelingen av midler til velferdsformål pr. soldat.
I samsvar med forsvarskomiteens innstilling til Dok.nr.5 (1996-1997) ( Innst.S.nr.168 (1996-1997)) har Forsvarsdepartementet saken under nærmere vurdering.
Nemnda har for øvrig merket seg at velferdstilbudet for den enkelte soldat i 1998 vil bli opprettholdt på 1997-nivå.
Næringsbidrag og særskilt økonomisk hjelp til befal
Etter en prøveperiode siden januar 1996 har Forsvarsdepartementet vedtatt å innføre systemet med næringsbidrag som fast ordning for vernepliktig, utskrevet og HV-befal som under repetisjonstjeneste og HV-tjeneste påføres tap i selvstendig næringsvirksomhet.
En evaluering av prøveperioden viser at ordningen har virket etter sin hensikt idet færre med selvstendig næringsvirksomhet har søkt om å få bli fritatt for øvelser. Ordningen ble fast etablert som en fast støtteordning fra 1. august 1997. Fra samme dato ble også ordningen med særskilt økonomisk hjelp gjort gjeldende som en fast ordning for de samme befalsgrupper.
Saker som er behandlet av ombudsmannen
I 1997 har Ombudsmannen mottatt 112 nye registrerte saker. I tillegg er behandlet 16 saker fra tidligere år. I 34 av de ferdig behandlede saker er avgjørelsen endret i favør av klageren. Saksfordelingen på forsvarsgrenene ser slik ut:
FD og fellesstaber | (21 %) | 24 % |
Hæren | (34 %) | 44 % |
Sjøforsvaret | (22 %) | 16 % |
Luftforsvaret | (21 %) | 18 % |
Heimevernet | ( 2 %) | 2 % |
Tallene for 1996 i parentes.
Nemnda gir i innberetningen på sidene 9-29 en mer spesifikk beskrivelse av enkelte av de saker som er behandlet.
Befaringer
Nemnda har i 1997 foretatt seks befaringer, og på sidene 29-34 gis en detaljert rapport fra disse befaringene.