Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. KAP. 737 Hokksund barnesykehus - avvikling av driften

5.1 Sammendrag

       Det vises til at Stortinget under behandlingen av St.prp. nr. 1 (1997-1998) gjorde følgende vedtak:

       « Stortinget ber Regjeringen forhandle med Buskerud fylkeskommune om avvikling av statlig drift av Hokksund barnesykehus og mulig fylkeskommunal overtakelse. Før den statlige drift avvikles, må samtlige barn ved sykehuset være sikret et tilfredsstillende tilbud. »

       Det framholdes at Hokksund barnesykehus pr. 20. mars 1998 vil ha innlagt tre barn som alle er fra Buskerud, og at Barnesykehuset i samarbeid med fylkeskommunen og hjemkommunene har laget utskrivingsplaner for disse barna slik at de skal være utskrevet før sommerferien.

       Det vises videre til at Buskerud fylkeskommune har utarbeidet forslag til opprettelse av ny utredningsenhet for sterkt multifunksjonshemmede barn, og at Hokksund barnesykehus har bistått i dette arbeidet. Buskerud fylkeskommune forutsetter at ansatte ved Hokksund barnesykehus vil søke stillinger ved den nye utredningsenheten.

       På denne bakgrunn vil departementet foreslå at driften ved Hokksund barnesykehus opphører pr. 1. juni 1998. Sosial- og helsedepartementet vil eventuelt komme tilbake senere på året med forslag til endring av bevilgningene på utgifts- og inntektssiden under kap. 737 og 3737 som følge av avviklingen av Hokksund barnesykehus.

5.2 Komiteens merknader

       Komiteen viser til Stortingets vedtak i St.prp. nr. 1 (1997-1998) om avvikling av den statlige driften ved Hokksund barnesykehus og konstaterer at det pr. 20. mars 1998 bare var 3 barn i sykehuset, og at det er ferdige utskrivningsplaner for disse.

       Komiteen gir sin tilslutning til at driften ved Hokksund barnesykehus opphører pr. 1. juni 1998.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre gikk i St.prp. nr. 1 (1997-1998) inn for å videreføre det statlige engasjementet ved Hokksund barnesykehus frem til 1999 til tross for at det er primærkommunene som er ansvarlig for denne type omsorg. Det er ikke mulig, verken faglig eller økonomisk, for hver enkelt kommune å bygge opp et tilfredsstillende tilbud til de svært alvorlig funksjonshemmede barna som nyter godt av tilbudet ved Hokksund barnesykehus. På bakgrunn av at disse partiers forslag ikke ble vedtatt under budsjettbehandlingen, og fordi tilbudet til funksjonshemmede barn med så stort pleie- og omsorgsbehov kan bli erstattet av en ny utredningsenhet etter forslag fra Buskerud fylkeskommune, vil disse medlemmer likevel ikke motsette seg departementets anbefaling om avvikling av driften ved Hokksund barnesykehus fra 1. juni 1998.