Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Kjøp av strålekapasitet i utlandet - Kap. 734 Radiumhospitalet

4.1 Sammendrag

       Det framholdes at stråleterapikapasiteten ved Radiumhospitalet ikke har vært fullt utnyttet i 1997 på grunn av mangel på personell og manglende kapasitet på diagnostikksiden, og at situasjonen har forverret seg ytterligere i 1998. For å øke kapasiteten er ansettelse av utenlandske stråleterapeuter, overtidsarbeid og kjøp av strålekapasitet i utlandet kortsiktige tiltak som vil kunne øke kapasiteten relativt raskt. På lengre sikt vil økning i utdanningskapasiteten av stråleterapeuter være et av de viktigste tiltakene.

       For å bedre stråleterapisituasjonen for kreftpasienter på kort sikt foreslås kjøp av strålekapasitet ved svenske sykehus. Behandlingen pr. pasient er kostnadsberegnet til ca 110.000 kroner inkl. reiseutgifter og hele prosjektet til ca 6,5-7,0 mill. kroner. Departementet forutsetter at Radiumhospitalet finansierer hoveddelen av prosjektet innenfor egne rammer, men foreslår en tilleggsbevilgning for 1998 over kap. 734 Det norske Radiumhospital, post 01 Driftsutgifter på 1,5 mill. kroner til kjøp av strålekapasitet i utlandet mot tilsvarende innsparing på kap. 737 Barnesykehus, post 01 Driftsutgifter.

4.2 Komiteens merknader

       Komiteen ser med stor uro på mangelen på strålekapasitet i Norge, noe som kan gå ut over både den lindrende og kurative behandlingen av kreftpasienter.

       Komiteen gir sin tilslutning til de omdisponeringer som foreslås for å få til kjøp av strålekapasistet i utlandet.

       Komiteen vil samtidig understreke behovet for å sette inn tiltak for å sikre tilgang på nødvendig helsepersonale og spesielt stråleterapeuter.