Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

     Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen snarest sette i verk nødvendige tiltak som oppfyller Stortingets målsetting om at sykehus skal organiseres slik at det er en ansvarlig leder på alle nivå. »

       Som bakgrunn for forslaget peker forslagsstillerne på at det ut fra Regjeringens oversikt over saker som Regjeringen vil oversende Stortinget i vårsesjonen, synes klart at det ikke vil bli fremmet forslag om ny lov om spesialisthelsetjenesten i denne sesjonen. Forslagsstillerne mener at Storting og Regjering da må gripe tak i den enkeltfaktor, dvs. ledelse og organisering internt i sykehus, som kan gi størst effekt på bedre ressursutnyttelse og kvalitetshøyning ved sykehusene.

       Det vises til at Norge har høy og økende legetetthet, at utdanningskapasiteten for leger er økt svært sterkt de siste årene og at et det er et stort antall medisinske studenter i utlandet.

       Det vises videre til at det i dokumenter Stortinget har fått seg forelagt, bl.a. St.meld. nr. 24 (1996-1997), er vist til at ressursutnyttelsen ved sykehusene kunne vært bedre gjennom bedre organisering og klarere ledelsesstrukturer, selv om sykehusene har gjennomført omfattende rasjonalisering.

       Det uttales også at fagmiljøene har uttrykt at de anser mangel på ledelse, uklarhet om ansvar og for dårlig indre organisering som helsesektorens kanskje største problem.

       Det vises til følgende vedtak fra Stortingets behandling av av statsbudsjettet for 1996:

       « Stortinget ber Regjeringen sørge for at ledelse i sykehus legger til grunn et enhetlig ledelsesansvar på alle nivåer. Administrativ ledelseskompetanse skal være et krav. Det må være klare ansvarslinjer, slik at den som innehar det medisinsk-faglige ansvar, også har nødvendig myndighet. »

       Videre framholdes det at Steineutvalget i NOU 1997:2 gir en samlet anbefaling om at det på alle nivå i sykehus må være én person som er leder, og at det må være et krav til innføring av enhetlig ledelse at dette bør fastsettes i lovverket, noe som er fulgt opp i utkastet til ny lov om spesialisthelsetjenester som har vært sendt ut på høring.

       Forslagstillerne peker ellers på at både sykehusdirektørene og avdelingslederne må ha klare mandat og klare fullmakter for utøvelse av sitt lederskap, og viser til at det gjennom Stortingets behandling av St.meld. nr. 24 (1996-1997) også er lagt klare føringer om sterkere statlig styring og gjennomslag for nasjonal helsepolitikk ved alle sykehus.