2. Komiteen sine merknader
Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sigrun Eng, Eirin Faldet, Sverre Myrli, Gunn Olsen, Ola Røtvei og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, frå Framstegspartiet, Thore Aksel Nistad og Christopher Stensaker, frå Kristeleg Folkeparti, Rigmor Kofoed-Larsen og Jan Sahl, frå Høgre, Ellen Gjerpe Hansen og leiaren Oddvard Nilsen, frå Senterpartiet, Jorunn Ringstad, frå Sosialistisk Venstreparti, Inge Myrvoll og frå Venstre, May Britt Vihovde, har motteke følgjande fråsegn av 20. februar 1998 frå Samferdselsdepartementet i saka:
« Det vises til samferdselskomiteens brev av 10.2.98, hvor en ber om Samferdselsdepartementets uttalelse til forslag fremmet i Dok.nr.8:56 (1997-1998). |
Samferdselsdepartementet merker seg forslagene om privatisering og utøvelse av statens eierrolle. Det vil imidlertid etter departementets oppfatning være riktig å vente med å behandle denne type forslag til spørsmålene er nærmere utredet. Det vises i denne forbindelse til at Regjeringen i St.prp. nr. 33 (1997-1998) Om kapitalutviding i Telenor AS har varslet at en vil komme tilbake til spørsmålet om delprivatisering før en evt. neste utvidelse av kapitalen i Telenor. » |
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til Innst.S.nr.284 (1995-1996) der et flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, bl.a. skrev:
« I saker som har politisk eller prinsipiell karakter, er flertallet enig i at Samferdselsdepartementet skal være klageinstans og at det ikke foretas noen andre endringer i Samferdselsdepartementets oppgaver når det gjelder tilsyn, eierskap og i forholdet til Statens teleforvaltning. |
Flertallet mener en slik løsning vil være viktig for å sikre styringen av telemarkedet. » |
Disse medlemmer understreker at Telenor vil i framtiden være et viktig instrument for å sikre telepolitiske målsetninger og ser derfor ingen grunn til å endre generalforsamlingsansvaret.
Disse medlemmer vil på denne bakgrunnen avvise Dok.nr.8:56 (1997-1998).
Komiteen sine medlemer frå Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre finn å vise til fråsegna frå Samferdselsdepartementet og vil peike på at det vil vere naturleg å vurdere nærare generalforsamlingsansvaret og delprivatisering om det skulle verte aktuelt å utvide kapitalen i Telenor AS.
Desse medlemmene vil på denne bakgrunn foreslå at Dok.nr.8:56 (1997-1998) vert å avvise.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet finner å vise til argumentasjonen og forslaget i dokumentet og vil fremme følgende forslag:
« Stortinget ber Regjeringen overføre generalforsamlingsansvaret i Telenor AS fra Samferdselsdepartementet til Nærings- og handelsdepartementet, omgjøre Telenor AS til et børsnotert selskap, innføre en « gylden aksje », dele ut noe av aksjene til norske borgere, innhente frisk egenkapital fra det private kapitalmarked og deretter å overføre statens gjenværende ordinære aksjer til Folketrygdfondet. »
Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at Høyre gjentagende ganger har fremmet forslag i Stortinget om hel/delprivatisering av Telenor, dessverre uten at dette har fått flertall.
Disse medlemmer viser videre til sine merknader i Innst.S.nr.124 (1997-1998) knyttet til behandlingen av St.prp. nr. 33 (1997-1998) Om kapitalutviding i Telenor AS hvor Høyre fremmer følgende forslag: « Telenor AS tillates å øke sin aksjekapital med 2 mrd. kroner. Aksjekapitalutvidelsen gjennomføres ved en emisjon i det private marked og til en markedsbasert kurs. »
Disse medlemmer er enige med forslagsstillerne i at det er behov for en bred drøfting av det statlige eierskapet med sikte på å redusere dette og opprette en bedre balanse mellom privat og statlig eierskap i Norge. Disse medlemmer viser imidlertid i denne sammenheng til Eierskapsmeldingen hvor det er lagt et grunnlag for en bred og grundig gjennomgang av bl.a. Telenors fremtidige eierstruktur.