Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

2. Komiteen sine merknader

       Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sigrun Eng, Eirin Faldet, Sverre Myrli, Gunn Olsen, Ola Røtvei og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, frå Framstegspartiet, Thore Aksel Nistad og Christopher Stensaker, frå Kristeleg Folkeparti, Rigmor Kofoed-Larsen og Jan Sahl, frå Høgre, Ellen Gjerpe Hansen og leiaren Oddvard Nilsen, frå Senterpartiet, Jorunn Ringstad, frå Sosialistisk Venstreparti, Inge Myrvoll og frå Venstre, May Britt Vihovde, har motteke følgjande fråsegn av 26. februar 1998 frå Samferdselsdepartementet i saka:

       « Vi viser til samferdselskomiteens brev av 10.2.98 med vedlagt Dok.nr.8:50 (1997-1998).
       Samferdselsdepartementet vil vise til at forslaget i Dok.nr.8:50 (1997-1998) er kommentert i statsministerens redegjørelse for Stortinget 22. januar 1998.
       Som det framgår av statsministerens redegjørelse ble det siden slutten av 1997 ført samtaler mellom eierne av Telia og Telenor representert ved det svenske Næringsdepartementet og det norske Samferdselsdepartementet med tanke på å undersøke mulige samarbeidsformer, eventuelt sammenslåing. Før dette og samtidig ble det også ført samtaler på selskapsnivå, og det forelå et utkast til intensjonsavtale mellom selskapene på det tidspunkt samtalene ble avbrutt mellom eierne. I og med at samtalene ble avbrutt på eiernivå, noe som umiddelbart ble meddelt Telenor, var det samtidig klart at Telenor ikke kunne påregne å få generalforsamlingens støtte, dersom styret i Telenor nå ville fremme forslag om sammenslåing.
       Etter at Stortinget uttrykte ønske om at samtalene om en mulig sammenslåing burde videreføres, ble det etablert ny kontakt mellom eierne for å avklare grunnlaget for å starte forhandlinger.
       Samferdselsdepartementet vil peke på at i en sak som dette vil det i praksis måtte være parallell og løpende kontakt mellom eierne/selskapene. En avtale om sammenslåing av selskapene ville bestå av ulike elementer som, selv etter en avklaring av hvilke elementer som skulle framforhandles på hhv. eier- og selskapsnivå, måtte behandles i sammenheng. Behandlingen på selskapenes generalforsamlinger ville derfor mest hensiktmessig skje når det foreligger et samlet forslag til avtale om sammenslåing av selskapene.
       Når det gjelder forslaget om å forelegge saker som behandles av generalforsamlingen i Telenor AS i henhold til § 10 i selskapets vedtekter for Stortinget før vedtak fattes av generalforsamlingen i selskapet, mener departementet at dette i stor grad vil begrense den forretningsmessige handlefriheten og fleksibilitet i selskapet. Forslaget må også vurderes opp mot Grunnlovens § 19 som legger det til Kongen å forvalte statens eiendommer, herunder statens aksjer i Telenor. Det mest hensiktsmessige vil være at Stortinget drøfter vesentlige saker vedrørende Telenor som ledd i behandlingen av de to-årlige stortingsmeldingene om Telenor og ved behandlingen av særskilte stortingsproposisjoner, jf St.prp. nr. 43 (1993-1994) Om tilknytningsform for samferdselsbedriftene og tilhørende Innst.S.nr.163 (1993-1994). »

       Komiteen sitt fleirtal, alle unnateke medlemmene frå Framstegspartiet, viser til fråsegna frå departementet og har merka seg den kontakten som har skjedd mellom eigar, styre og leiinga i Telenor AS i samband med samtalane/forhandlingane mellom Telenor AS og Telia AB.

       Fleirtalet er vidare kjend med at forhandlingane er avslutta utan at det kom fram til semje om samarbeidsformer eller fusjon mellom dei to selskapa. Fleirtalet finn difor ikkje grunnlag for å gå vidare i denne saka.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Høyre, vil peke på at det eventuelt vil være naturlig å komme tilbake til saken, om en sak vedrørende fusjonsforhandlingene mellom Telia og Telenor blir forelagt for Stortinget.

       Komiteen sitt fleirtal, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet, kan ikkje støtte framlegget om at saker som vert behandla av generalforsamlinga i Tenenor AS etter § 10 i selskapet sine vedtekter skal leggjast fram for Stortinget før vedtak vert fatta av generalforsamlinga i selskapet. Fleirtalet meiner at ei slik ordning i stor grad vil begrense den forretningsmessige handlefridomen og fleksibilitet til selskapet.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil vise til argumentasjonen i dokumentet.

       Disse medlemmer har imidlertidig merket seg at forhandlingene mellom Telenor AS og Telia AB nå er avsluttet uten at det kom fram til enighet om samarbeidsformer eller fusjon mellom de to selskapene.

       Disse medlemmer vil imidlertid peke på at Regjeringen bør forelegge saker som behandles av generalforsamling i Telenor AS i henhold til selskapets vedtekter § 10 for Stortinget før vedtak fattes av generalforsamlingen i selskapet.

       Disse medlemmer vil således fremme følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen forelegge saker som behandles av generalforsamling i Telenor AS i henhold til selskapets vedtekter § 10 for Stortinget før vedtak fattes av generalforsamlingen i selskapet. »