Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Sammendrag

       Stortingsrepresentantene Jan Petersen, Kristin Krohn Devold og Bjørn Hernæs fremsatte den 4. november 1997 følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om innføring av minstestraffer ved gjentatte pådømmelser av grove vinningsforbrytelser. »

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag på tiltak for å redusere tiden mellom den kriminelle handling og straffereaksjon. »

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag på tiltak for å motvirke oppsamlingen av forbrytelser før straffereaksjon, uten å fjerne den individuelle straffeutmåling. »

       I begrunnelsen for forslaget vises det bl.a. til at i statistikken over anmeldte forbrytelser utgjør grove og simple tyverier 225.000 tilfeller. Oppklaringsprosenten for disse tilfellene er svært lav, bare 11 %.

       Dagens straffenivå for vinningsforbrytelser synes etter forslagsstillernes mening alt for lavt til å ha en preventiv virkning av betydning, i særdeleshet hva gjengangerne angår. Gjengangerne står for et meget stort antall av forbrytelsene.

       Straffen er sjelden over 120 dager, og på den korte tiden rekker man ikke en gang å sette igang viktige tiltak for å forebygge at den dømte forgår seg på ny. Det bør derfor innføres minstrestraffer ved grove vinningsforbrytelser.

       Den lange tiden mellom den kriminelle handling og reaksjonen fra samfunnet bidrar til å forsterke det inntrykk at samfunnet overser lovbrudd, og når påtale ofte ikke blir tatt ut før man har begått titalls forbrytelser blir den preventive virkning tilnærmet utvisket. Disse to forholdene kan til en viss grad bedres ved hjelp av økte bevilgninger, men like viktig er det at Regjeringen gjennomfører tiltak for en rask straffesaksavvikling og tiltak for å hindre oppsamling av lovbrudd før straffereaksjon.